«Χρωστάµε σε αυτήν πόλη, για κάθε κτήριο που σηκώνουµε, το κοµµάτι πράσινο που της κλέψαµε»

Αυστριακός αρχιτέκτονας Hundertwasser.

22 Δεκεμβρίου, 2008

Νερό με ολίγη... δυσοσμία

Επειδή το νερό στις βρύσες μας τις τελευταίες ημέρες μυρίζει ιδιαίτερα, επικοινωνήσαμε με τον Δήμο Αγ. Στεφάνου και μας απάντησε ότι έχουν ήδη επικοινωνήσει με τον υπεύθυνο Διευθυντή της ΕΥΔΑΠ κ. Γεωργιάδη. Συγκεκριμένα, η ΕΥΔΑΠ ισχυρίζεται ότι κάνει συνεχείς ελέγχους, χωρίς μέχρι τώρα να έχει διαπιστωθεί κάποια μόλυνση. Οι ταμιευτήρες του Πολυδενδρίου τροφοδοτούν τον Αγ. Στέφανο με νερό και μυρίζει λόγω καιρικών συνθηκών. Το πρόβλημα το αντιμετωπίζουν πολλοί άλλοι Δήμοι. Τέλος, ο Δήμος Αγ. Στεφάνου έχει ζητήσει γραπτές διαβεβαιώσεις από την ΕΥΔΑΠ.

17 Δεκεμβρίου, 2008

Κουταλοφόροι, Κουκουλοφόροι και… ο Κανένας

Κοντεύετε να τρελαθείτε με όσα συμβαίνουν γύρω μας; όλα αυτά τα σκάνδαλα των «κουταλοφόρων» και την αινιγματική ταυτότητα των «κουκουλοφόρων»; Με όλα αυτά τα χρόνια ανομήματα πολιτικής και ήθους; Πήξατε με όλους αυτούς που βγαίνουν στην δημόσια σφαίρα για να αλυχτήσουν μένος και συμπάθεια, πάντα υπέρ των παιδιών, ενώ οι ίδιοι με την αδράνεια και τις πράξεις τους πριονίζουν καθημερινά το αύριό ΤΟΥΣ; 

Αν θέλετε να δείτε ποιος πραγματικά ενδιαφέρεται για το αύριό ΤΟΥΣ, δεν θα τον δείτε ούτε να κάνει δηλώσεις ούτε στα παράθυρα ούτε στις στήλες των ΜΜΕ –Χριστούγεννα έρχονται, θα βαρυστομαχιάσουμε. Θα τον καταλάβετε από αυτό το ανυπόληπτο πευκάκι της φωτογραφίας. Είναι στο δρομάκι που τόσος κόσμος αναζητά λίγες στιγμές ηρεμίας και που την θέλουν Οδό Πλάτωνος. Κάποιος, λοιπόν, αυτό το πευκάκι το στήριξε, έκανε λακκουβάκι γύρω του για να κρατά περισσότερο νερό και άφησε έναν κουβά δίπλα του για να βγάλει το καλοκαίρι. Όσοι περνούσαν, γέμιζαν τον κουβά και το πότιζαν. Κάποιος σαν να στήριξε …το αύριό ΤΟΥΣ.

 

Και μια ψυχοθεραπευτική συμβουλή

 

Κι επειδή ο καιρός, όσο κακός και να είναι, είναι πάντα καλύτερος από τον δικό τους, φορέστε ότι πιο παλιό αθλητικό διαθέτετε και πάρτε τα βουνά –όσο υπάρχουν ακόμα. Αναζητήστε την αληθινή εμπειρία της λάσπης. Ναι, μην γελάτε, έμπειροι ορεινοί δρομείς και πεζοπόροι ομολογούν πως το να τσαλαβουτάς σε μια λακκούβα με λάσπη λειτουργεί άκρως εκτονωτικά και ψυχοθεραπευτικά. Μάλιστα, πολλοί δρομείς επιλέγουν διαδρομές με μπόλικη λάσπη για να ξεπλύνουν πίεση, άγχος και κούραση. Αν θέλετε παρέα για ενθάρρυνση, ο Αθλητικός  Οργανισμός  του  Δήμου  Αγίου  Στεφάνου  δημιούργησε τμήμα  Πεζοπορίας – Ορειβασίας για  ενήλικες. Στο 6947209962 ο κ. Ευτύχης  Βράτιμος θα φροντίσει για την ψυχοθεραπεία σας.  

11 Δεκεμβρίου, 2008

για τον μικρό μας - όλων μας - Αλέξανδρο...με συγκίνηση και οργή


ΦΟΡΟΣ ΤΙΜΗΣ ΣΤΟΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ
Χιλιάδες πολίτες πέρασαν τις προηγούμενες ημέρες από την οδό Μεσολογγίου όπου έπεσε ο Αλέξης Γρηγορόπουλος και κάλυψαν τον τοίχο της με γράμματα.
Αφησαν κασκόλ, λουλούδια, δήλωσαν με τον τρόπο τους την οργή και την αγανάκτησή τους για τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή.
«Μη ρίχνετε άλλα δακρυγόνα, κλαίμε κι από μόνοι μας»

Επιστολή φίλων του Αλέξη Γρηγορόπουλου δημοσιοποίησε η ΠΟΣΔΕΠ ( Ομοσπονδία των καθηγητών Πανεπιστημίου )

ΘΕΛΟΥΜΕ ΕΝΑΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΚΟΣΜΟ.
ΒΟΗΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Δεν είμαστε τρομοκράτες, «κουκουλοφόροι», «γνωστοί-άγνωστοι».

ΕΙΜΑΣΤΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΑΣ.
Αυτοί, οι γνωστοί-άγνωστοι....
Κάνουμε όνειρα - μη σκοτώνετε τα όνειρά μας.
Έχουμε ορμή - μη σταματάτε την ορμή μας.

ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ.
Κάποτε ήσασταν νέοι κι εσείς.
Τώρα κυνηγάτε το χρήμα, νοιάζεστε μόνο
για τη «βιτρίνα», παχύνατε, καραφλιάσατε,
ΞΕΧΑΣΑΤΕ.

Περιμέναμε να μας υποστηρίξετε,
Περιμέναμε να ενδιαφερθείτε,
να μας κάνετε μια φορά κι εσείς περήφανους.
ΜΑΤΑΙΑ.

Ζείτε ψεύτικες ζωές, έχετε σκύψει το κεφάλι,
έχετε κατεβάσει τα παντελόνια και

περιμένετε τη μέρα που θα πεθάνετε.
Δε φαντάζεστε, δεν ερωτεύεστε, δεν δημιουργείτε.
Μόνο πουλάτε κι αγοράζετε.
ΥΛΗ ΠΑΝΤΟΥ
ΑΓΑΠΗ ΠΟΥΘΕΝΑ – ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΟΥΘΕΝΑ

Πού είναι οι γονείς;

Πού είναι οι καλλιτέχνες;
Γιατί δε βγαίνουν έξω:

ΒΟΗΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

Υ.Γ.: Μη μας ρίχνετε άλλα δακρυγόνα.
ΕΜΕΙΣ κλαίμε κι από μόνοι μας.

05 Δεκεμβρίου, 2008

Σας προτείνω να διαβάσετε.....

αν δεν έπεσε στην αντίληψη σας ήδη, τις χθεσινές ενδιαφέρουσες δημοσιεύσεις στα ΜΜΕ για τους "δασοκτόνους" νόμους....

Ανίσχυρος ο σημερινός ορισμός του δάσους

«Ανίσχυρος» ο δασοκτόνος νόμος του 2003

ΣτΕ: Θέμα αντισυνταγματικότητας του δασοκτόνου νόμου Δρυ

Κ. Παπούλιας: Θεσμικό στοπ στο τσιμέντο


Μια παρέμβαση με ιδιαίτερο βάρος από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια.....


04 Δεκεμβρίου, 2008

Περιβάλλον & δόμηση: περιμένουμε τις ενέργειες του Δημάρχου

Προσθήκη  εικόναςΠρος: Aξιότιμο Δήμαρχο Αγίου Στεφάνου κ. Π. Βορριά
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ «ΣΧΕΔΙΟ ΠΟΛΗΣ»
1. Λέγοντας «Σχέδιο Πόλης» εννοούμε: α) Το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ) και β) την «Πολεοδομική Μελέτη» ή «Ρυμοτομικό Σχέδιο».
α) Το ΓΠΣ, εκτός από τις γενικές κατευθύνσεις, εμφανίζει τα όρια του οικισμού, τους όρους δόμησης κατά περιοχή και τις χρήσεις γης. Το ΓΠΣ του 1995 ισχύει σήμερα, αλλά όχι και ως προς τους όρους δόμησης (συντελέστες δόμησης και ποσοστά κάλυψης) Έτσι κι αλλιώς, χρειάζεται επικαιροποίηση, επειδή άλλαξαν αρκετές παράμετροι από το 1995, κατά τον αρμόδιο για το ΓΠΣ Οργανισμό Αθήνας.
β) Η «Πολεοδομική Μελέτη» παρουσιάζει σε κλίμακα 1:500 τις επιμέρους διαμορφώσεις, όρους δόμησης, χρήσεις γης, κοινόχρηστους χώρους, πλάτη δρόμων, όλα μέσα στο πλαίσιο του ΓΠΣ, όπως η ακυρωθείσα του 2003 της Πολεοδομικής Ενότητας 1 από το Συμβούλιο της Επικρατείας.
2. Η Επιτροπή Επιβάλλοντος Αγίου Στεφάνου αξιολογεί το θέμα «Σχέδιο Πόλης» ως πρώτης προτεραιότητας για τη βιώσιμη ανάπτυξη του Αγ. Στεφάνου, διότι με τον καθορισμό των παραμέτρων του (βλ. 3α παρακάτω), προσδιορίζει τους όρους ανάπτυξης του προαστίου μας και παρέχει το αναγκαίο υπόβαθρο για την αντιμετώπιση των βασικών προβλημάτων, όπως του κυκλοφοριακού, της χωροθέτησης σχολείων και πλατεία, του αποχετευτικού, κ.α.
Κύρια όμως, η πρώτη προτεραιότητα προκύπτει από την σημερινή έντονη οικοδομική δραστηριότητα με όρους δυσμενείς για το φυσικό περιβάλλον, οι οποίοι καταστρέφουν την προαστιακή φυσιογνωμία του Αγ. Στεφάνου και υποβιβάζουν την ποιότητα ζωής όλων μας. (Σήμερα χτίζεται με όρους δόμησης «οικισμού προ του ’23). Αυτό είναι κάτι όπου, μέρα με την μέρα, δημιουργεί μια κατάσταση μη αναστρέψιμη.
3. Τι πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνει και γιατί
α) Μέσω της επικαιροποίησης του ΓΠΣ μπορούν να εφαρμοστούν όροι δόμησης πολύ φιλικότεροι προ το περιβάλλον και να γίνουν προτάσεις βελτίωσης των χρήσεων γης (π.χ. μείωση των περιoχών «Γενικής Κατοικίας, δηλαδή, των περιοχών επαγγελματικών εργαστηρίων, κααστημάτων, γραφείων κ.α.) Επίσης, προτάσεις βασικών κυκλοφοριακών αλλαγών `(π.χ. να σημειωθούν παρακαμπτήριοι) , να επισημανθούν θέσεις σχολείων, πλατειών, αστικού άλσους κ.λ.π.
Η επικαιροποίηση του ΓΠΣ απαιτεί ασύγκριτα λιγότερο χρόνο, από την ανασύνταξη και ολοκλήρωση της «Πολεοδομικής Μελέτης» η οποία για να ολοκληρωθεί και να φτάσει στη φάση εφαρμογής και για τις 4 πολεοδομικές ενότητες του Αγ. Στεφάνου χρειάζονται πολλά χρόνια!! Και μέχρι τότε, δεν θα έχει απομείνει τίποτε από το αστικό φυσικό περιβάλλον και τον προαστιακό χαρακτήρα του Αγ. Στεφάνου
Επαναλαμβάνουμε και εδώ βασικές σταθερές μας θέσεις:
  1. Δεχόμαστε τα όρια του ’76 (εφόσον έχουν υλοποιηθεί με πολλές οικοδομές που χτίστηκαν με άδειες του Πολεοδομικού Γραφείου).
  2. Αυτονόητα, το πολύτιμο και για όλο το Λεκανοπέδιο περιαστικό δάσος (δηλ. το εκτός ορίων του ’76) μέχρι και την παραλίμνια περιοχή, πρέπει να διαφυλαχθούν ως κόρη οφθαλμού. Ο Δήμος μπορεί να συμβάλλει και σε αυτή την προσπάθεια.
β) Παράλληλα να προωθηθούν άλλες βασικές εκκρεμότητες, όπως η άρση του «αναδασωτέου» της Αγ. Παρασκευής, η κυκλοφοριακή μελέτη τη ευρύτερης περιοχής (με συνέχιση της συνεργασίας της Άνοιξης και του Κρυονερίου τουλάχιστον), η μελέτη αποχετευτικού δικτύου λυμάτων μέσα στην πόλη, και η Πολεοδομική Μελέτη μετά την επικαιροποίηση και έγκριση του ΓΠΣ.
γ) Η δημιουργία αστικού άλσους, έκτασης περίπου 35 στρ. κρατικού δάσους μέσα στην Καπιτένια, σε συνεργασία με την Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου, την οποία έχει προγραμματίσει ο Δήμος, είναι προφανώς πολύ μεγάλη συνεισφορά στο αστικό φυσικό περιβάλλον.
δ) Η αυστηρή εφαρμογή του Δημοτικού «Κανονισμού Καθαριότητας και Προστασίας του περιβάλλοντος», μαζί με τη συστηματική ενημέρωση των δημοτών, είναι πάρα πολύ βασικοί παράγοντες για την επίτευξη των στόχων «αστικό πράσινο» και «προαστιακός χαρακτήρας». Επίσης, όχι άλλες τσιμεντοστρώσεις στους ακάλυπτους χώρους των οικοπέδων.
  1. Τι έκανε η Επιτροπή για το Σχέδιο Πόλης και άλλα σχετικά θέματα
Α) Πρώτα- πρώτα πιστεύουμε ότι οι λύσεις πρέπει και μπορούν να ξεκινήσουν από τον Δήμο, άμεσα, μετά από 2 χρόνια προσαρμογών. Γι’ αυτό είμαστε σε επαφή με τον κ. Δήμαρχο και περιμένουμε άμεσα και απτά αποτελέσματα. Έχουμε διαβιβάσει στο Δήμο έγγραφα όλες τις σχετικές απόψεις και προτάσεις μας.
Β) Συγκεντρώσεις-ομιλίες στο Π.Π.Κ. του Δήμου. Μετά την συγκέντρωση της 13/02/03 με θέμα «Φλέγοντα προβλήματα ητς περιοχής του Αγ, Στεφάνου» (Σχ. Πόλης, Κυκλοφοριακό κ.α.) έγιναν οι παρακάτω:
- 27/11/06: «Η συμμετοχή των πολιτών στην προστασία του περιβάλλοντος στην πόλη μας. Ρίξεις και προοπτικές»
- 25/04/07: «Ο ρόλος της Αειφόρου Ανάπτυξης για τη βιωσιμότητα του Αγ. Στεφάνου». Κοινοποιείται και το κείμενό μας «Το Όραμά μας για τον Αγ. Στέφανο», το οποίο περιέχει συγκεκριμένες προτάσεις για τη γενική πολεοδομική οργάνωση της πόλης.
- 12/07-07: «Σχέδιο Πόλης και Δάσος στον Αγ. Στέφανο»
- 26/02/08: «Το Σχέδιο Πόλης και το Περιβάλλον»
- 28/05/08: Συνεκδήλωση με την Οικολογική Κίνηση Δροσιάς για την καταπολέμηση της βαμβακίασης των πεύκων.
Γ) Άλλες ενέργειες (αναφέροναι επιλεκτικά μερικές από αυτές):
• Συζητήσεις με το ΥΠΕΧΩΔΕ (Υφυπ. Κ. Ξανθόπουλο, Γεν. Γραμ. Ε. Μπαλτά – τελευταία συνάντηση στις 7/10/08, μαζί με τον Δήμαρχο και εκπροσώπους του Δήμου για το ΓΠΣ, από την οποία προέκυψε η άμεση αναγκαιότητα συνεννόησης του Δήμου με τον Οργανισμό Αθήνας. Συζητήθηκαν επίσης τα θέματα «Σχολεία στην περιοχή Μάρμαρα» και «άρση αναδασωτέου Αγ. Παρασκευής»
- Επίσης, συζητήσαμε με τον Οργανισμό Αθήνας για το ΓΠΣ, κλπ.
• Μερικά από τα έγγραφα που στείλαμε και κείμενα που κοινοποιήσαμε:
- Προς Aστυνομικό Τμήμα Αγίου Στεφάνου για έλεγχο πιθανών αυθαιρεσιών πολεοδομικού χαρακτήρα (2/7/08, χωρίς απάντηση), όπως κατάτμηση σε πολύ μικρά οικόπεδα και μάντρα οικοδομικών υλικών σε περιοχή αμιγούς κατοικίας.
- Προς του Συλλόγους της πόλης μας, στα καίρια ερωτήματα για το Σχέδιο Πόλης (χωρίς απάντηση)
- Προς ΕΥΔΑΠ για τη ρύπανση της Λίμνης από φυτοφάρμακα (10/07). Μας απάντησαν ότι το νερό ελέγχεται και είναι καλό.
- Δημιουργία δημόσιου χώρου συζήτησης στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://perivallonagstefanos.blogspot.com/
5. Περιμένουμε μια άμεση και ουσιαστική ενεργοποίηση του Δήμου. Πιστεύουμε ότι ο κ. Δήμαρχος πραγματικά επιθυμεί τη διάσωση του φυσικού περιβάλλοντος και τη δατήρηση του προαστιακού χαρακτήρα του Αγ. Στεφάνου, που καθημερινά χάνονται. Ο κρατικός μηχανισμός κάθε βαθμίδας και η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής, πιστεύουμε ότι μπορούν να κινητοποιηθούν αποτελεσματικά από τη θέληση του Δήμου και, αν χρειαστεί, και με την δική μας κινητοποίηση, των άλλων φορέων κα των συμπολιτών μας.
Επιτροπή Περιβάλλοντος Αγίου Στεφάνου

03 Δεκεμβρίου, 2008

Θα μας τρελάνουν οι ανίκανοι;...τάχουν ξεπουλήσει όλα;.. ο Δήμος Αγ. Στεφάνου γνωρίζει αυτά τα σχέδια για διόδια ;

....και αν ναι, τι κάνει;...γιατί δεν ενημερώνει και δεν κινητοποιεί άμεσα, αγωνιστικά, αποφασιστικά τον κόσμο, τους φορείς;
(τα ίδια ισχύουν κατά την γνώμη μου και με την Νομαρχία και το συμβούλιο της.... έχουν ασχοληθεί με το θέμα;)

.....σε κάθε περίπτωση πρέπει να απαιτούμε και περιμένουμε να υπάρξουν κάποιες πρωτοβουλίες εκ μέρους τους .....

- Προσωπικά όμως επειδή δεν πιστεύω στην "ευαισθησία" τους...
- Και επειδή -καλώς η κακώς- είμαι πεισμένος πως το τελευταίο που τους ενδιαφέρει είναι το καλό του τόπου μας και η προστασία της ποιότητας ζωής μας....
- Και επειδή σε τελική ανάλυση όλοι αυτοί, φαίνεται από την στάση τους ότι, δεν κάνουν, η ακριβώς το αντίθετο, κάνουν την "δουλιά" τους(;)...δηλαδή επιδιώκουν κυρίως να μας αποκοιμίζουν και τα διάφορα "συμφέροντα" να χαίρονται

ας πάρουμε επιτέλους εμείς την πρωτοβουλία....ας κινητοποιηθούμε....δεν φθάνει να τους καταγγέλουμε...
είναι και δική μας η ευθύνη να αντιδράσουμε...
και αυτή η ευθύνη είναι πάντα μεγαλύτερη, όπου και πολύ περισσότερο τότε που οι αρμόδιοι φορείς "κοιμούνται"!
ΦΧ


Διόδια στον Αγιο Στέφανο
( από τον "Ριζοσπάστη" )

Ο «Ρ» αποκαλύπτει ότι τα σχέδια της ιδιωτικής κοινοπραξίας για τους σταθμούς διοδίων στον κόμβο Αγίου Στεφάνου είναι έτοιμα προς εφαρμογή. Πληροφορίες αναφέρουν ότι σταθμοί διοδίων θα τοποθετηθούν σε όλους τους ανισόπεδους κόμβους από Μεταμόρφωση Αττικής έως Σκάρφεια Φθιώτιδας
Σταθμούς διοδίων σε όλους τους ανισόπεδους κόμβους της εθνικής οδού Αθηνών - Λαμίας από τη Μεταμόρφωση έως τη Σκάρφεια Φθιώτιδας, αναμένεται να τοποθετήσει η ισπανοελληνική κοινοπραξία «Hellenic Autopistas» στην οποία έχει παραδοθεί η κατασκευή και εκμετάλλευση της Ιόνιας Οδού από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ!
Ο «Ρ» αποκαλύπτει σήμερα ότι οι μελέτες για την εγκατάσταση των σταθμών διοδίων, τουλάχιστον αυτού στο ύψος του κόμβου Αγίου Στεφάνου, είναι πανέτοιμες. Επιπλέον, πληροφορίες αναφέρουν ότι διόδια θα τοποθετηθούν και στην είσοδο και έξοδο του κόμβου της Βαρυμπόμπης. Μάλιστα, η συγκεκριμένη μελέτη για τον Αγιο Στέφανο έχει αποσταλεί στη ΔΕΗ, προκειμένου να ενημερωθεί η επιχείρηση για το πού ακριβώς θα κατασκευαστούν τα διόδια, αλλά και για να της υποδειχτεί ταυτόχρονα πού θα πρέπει να μετατοπιστούν οι κολόνες του δικτύου της.
Από το σχέδιο των μελετών φαίνεται ότι η κοινοπραξία σκοπεύει να τοποθετήσει σταθμούς διοδίων ακριβώς στην έξοδο της Εθνικής για Αγιο Στέφανο και Κρυονέρι («συλλαμβάνοντας» προφανώς και όσους σήμερα μπαίνουν στον παράδρομο της Εθνικής και δεν πληρώνουν διόδια στο σταθμό των Αφιδνών) και στην ακριβώς απέναντι πλευρά, στην έξοδο δηλαδή προς την Εθνική με κατεύθυνση για Αθήνα.
Ετσι, με ευθύνη των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ακόμα και οι παράδρομοι των εθνικών οδών θα γεμίσουν με σταθμούς διοδίων, προκειμένου οι εταιρείες που έχουν αναλάβει την κατασκευή και διαχείρισή τους, να μειώσουν στο ελάχιστο τις απώλειες εσόδων που έχουν, όπως δείχνουν σχετικές μελέτες που έχουν εκπονήσει και να αυξήσουν ακόμα περισσότερο την κερδοφορία τους.
Χιλιάδες κάτοικοι και εργαζόμενοι της Βορειοανατολικής Αττικής θα νιώσουν στο «πετσί» τους τι σημαίνει η πολιτική της ιδιωτικοποίησης των εθνικών οδικών αξόνων, καθώς θα αναγκάζονται καθημερινά να πληρώνουν πανάκριβα χαράτσια για να πάνε και να έρθουν στα σπίτια τους ή τη δουλειά τους! Και βέβαια αυτό αποτελεί χειροπιαστό παράδειγμα για τις συνέπειες της παράδοσης των εθνικών οδικών αξόνων στο μεγάλο κεφάλαιο, με αποτέλεσμα ο λαός να πληρώνει διπλά τα έργα: και για την κατασκευή από τη φορολογία του και για τη χρήση, με τα χαράτσια των διοδίων...
Υπενθυμίζεται ότι στην ισπανοελληνική κοινοπραξία, στην οποία έχει ανατεθεί με σύμβαση τύπου ΣΔΙΤ (με προεργασία της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και με τελική υπογραφή της κυβέρνησης ΝΔ) η κατασκευή της Ιονίας Οδού, έχει δοθεί «προίκα» η εκμετάλλευση των διοδίων και στο τμήμα της Εθνικής από τη Μεταμόρφωση ως τη Σκάρφεια Φθιώτιδας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό δεν αποτελεί παρά μόνο την αρχή, καθώς ο τελικός σκοπός της ιδιωτικής κοινοπραξίας είναι να τοποθετηθούν διόδια σε κάθε κόμβο από το ύψος της Μεταμόρφωσης ως τη Σκάρφεια Φθιώτιδας, κατά τα πρότυπα της Αττικής Οδού.
http://www2.rizospastis.gr/page.do?publDate=3/12/2008&id=10367&pageNo=25&direction=1