«Χρωστάµε σε αυτήν πόλη, για κάθε κτήριο που σηκώνουµε, το κοµµάτι πράσινο που της κλέψαµε»

Αυστριακός αρχιτέκτονας Hundertwasser.

27 Μαΐου, 2009

Πρέπει όλοι να αναλάβουν δράση και τις ευθύνες τους...


για τα μέτρα πρόληψης για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των κινδύνων πυρκαιάς...
Αναδημοσιεύουμε την σχετική ανακοίνωση του Δήμου
α. για την ευρύτερη δυνατή ενημέρωση των συμπολιτών μας και
β. για να ελεγχθούν οι όποιες αδράνειες, η αδιαφορία και η παραβίαση του "γράμματος" και της "ουσίας" του νόμου από τους διαφόρους φορείς του Δημοσίου που έχουν ιδιοκτησίες στην Περιοχή μας ( πχ Δήμος Αγ. Στεφάνου, ΟΣΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΡΤ κλπ)
ΦΧ

21 Μαΐου, 2009

Ζοφερό το μέλλον του Αγ. Στεφάνου σύμφωνα με το νέο Ρυθμιστικό Αθήνας.


Τόσο, που θα μπορούσε να είναι και σχεδόν ομώνυμος τίτλος του Ντίκενς: «ο Ζοφερός Δήμος»!



Ο Αγ. Στέφανος, στο νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας και συγκεκριμένα στο άρθρο 11. Δίκτυο Πολεοδομικών Κέντρων, ορίζεται σαν γκαρσόν εξυπηρέτησης όλης της Βορειοαννατολικής Αττικής, αφού προορίζεται για την «χωροθέτηση όλων των διοικητικών και κοινωφελών υπηρεσιών». Όπερ και σημαίνει οικιστική, αισθητική και περιβαλλοντική υποβάθμιση. Και φυσικά δεν μιλάμε για ποιότητα ζωής, αλλά για ποιότητα εξυπηρέτησης των ΑΛΛΩΝ, αφού το όλο θέμα θα επικεντρωθεί στο πως θα εξυπηρετούνται όλοι αυτοί οι χιλιάδες κάτοικοι των άλλων Δήμων που θα έρχονται να κάνουν τις δουλειές τους, όχι στο πως θα διαβιεί καλύτερα ο κάτοικος του Αγ. Στεφάνου.
Για να κατεβάσετε το σχέδιο νόμου για το νέο ρυθμιστικό σχέδιο Αθήνας (και επειδή στην Ελλάδα ζούμε και τόσα χρόνια κάτι μάθαμε, όπου έχει τσιμέντο –και έχει παντού!- να το πιστέψετε, όπου προβλέπεται «πράσινο» φέρτε το νου αντίστοιχα παραδείγματα, όπως του Ελαιώνα, του Ελληνικού, το σκάνδαλο του Μall, κτλ, και θα σχηματίσετε την εικόνα): http://www2.minenv.gr/press/doc/0904131.doc

20 Μαΐου, 2009

Πρόγραμμα "Πράσινη Ζωή στη Πόλη": Μια ενδιαφέρουσα εξέλιξη για την πόλη μας...

........Εγκρίθηκε από την Περιφέρεια Αττικής η χρηματοδότηση του Προγράμματος « Ζωή στην Πόλη – Αναμόρφωση του Ιστορικού Κέντρου Αγ. Στεφάνου», που είχε υποβάλλει πρόσφατα ο Δήμος μας, στα πλαίσια του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος «Αττική 2007-2013».Το αντικείμενο του έργου έχει σαν στόχο να βελτιώσει και να ενώσει βιοκλιματικά το κέντρο της πόλης μας με πράσινο, καθώς και να κατασκευάσει τις κατάλληλες υποδομές για τα ΑΜΕΑ.
Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του Δήμου

18 Μαΐου, 2009

Ερωτούμε και απαιτούμε απαντήσεις : είναι το δικαίωμα μας είναι η υποχρέωση σας!

Yπενθυμίζω στην ανάρτηση Οι χωματερές απειλή για τα δάση -και φέτος μεγαλύτερη, λόγω πυκνής βλάστησης.. στις 4-5-09 , http://perivallonagstefanos.blogspot.com/2009/05/blog-post.html

το σχετικό σχόλιο μου:

"έχετε δίκιο...ειδικά στην Πλάτωνος συνεχίζεται η 'παράδοση' να αφήνει ο καθένας ασυνείδητος ότι θέλει και ότι του περισσεύει..ο κίνδυνος πραγματικά είναι μεγάλος, δίπλα στον οικιστικό ιστό της πόλης μας-..εδώ και λίγες μέρες μάλιστα, λίγα μέτρα από το σημείο που σταματά η "άσφαλτος" της προηγούμενης δημοτικής αρχής και "κτίζει" ένας ακόμη..... ευτυχισμένος συνδημότης μας πάνω στον προηγούμενο(!)(που πωλεί η/και ενοικιάζει εάν ενδιαφέρεσθε)κάτι βρωμάει έντονα!!!!μάλλον κάποιο "ζωάκι" πέταξαν μέσα σε σακκούλες....μου κάνει εντύπωση που ακόμη εκεί είναι! δεν ενημέρωσα κανένα...να δώ αν κάποιοι αλλοι θα ενδιαφερθούν ...μα τίποτε; δεν το λέω τυχαία, γιατί την μέρα που έπεσε στην αντίληψη μου , λίγα λεπτά μετά από μένα έκαναν τον περίπατο τους (ΤΗΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΒΔΟΜΑΔΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ 1 ΜΑΗ)παράγοντες της πόλης και του Δήμου....!!! Ακόμη δυστυχώς εκεί είναι...σκουπίδια, ψοφίμια...και η αδιαφορία μας!
ΦΧ (5 Μάϊος 2009)


Ε...λοιπόν η σακκούλα ακόμη εκεί είναι! Σχεδόν ένα μήνα!

Το πρόβλημα είναι οτι οι ίδιοι κύριοι της Δημοτικής εξουσίας ( ο Δήμαρχος και κάποιοι φίλοι του) πέρασαν από εκεί λίγες ημέρες πριν!

Διασταυρώθηκα μαζί τους ...είπαμε καλημέρα..κλπ

Μια εξουσία που δεν βλέπει(;) ...εντάξει να το δεχθούμε....
Mια εξουσία που δεν μυρίζει(;)...εντάξει να το δεχθούμε...
Aλλά αν καταλάβω ότι είναι και ..χονδρόπετσοι, τότε δεν θα το αντέξω!

Και εγώ... αλλά και κάποιοι φίλοι μου που πίστευσαν ότι με αυτούς κάτι θα αλλάξει!
(Αφιερωμένο σε όσους αγωνίζονται για τις αξίες τους και αυτοκριτικά αντιμετωπίζουν τα λάθη τους!)

15 Μαΐου, 2009

Ερωτούμε και απαιτούμε απαντήσεις : είναι το δικαίωμα μας είναι η υποχρέωση σας!

κ. Δήμαρχε

Μπορώ κάθε ημέρα -σχεδόν- να σας στέλνω μια φωτογραφία του συγκεκριμμένου BMW 4χ4 από την διασταύρωση Ηρ. Πολυτεχνείου - Πετζερίδου δίπλα στο Δημαρχείο μας...που εμφανώς και επιδεικτικά-προκλητικά μπροστά στα "μούτρα" σας παραβιάζει τους κανόνες στάθμευσης και βάζει σε κίνδυνο πεζούς και άλλα οχήματα που κινούνται στο συγκεκριμμένο κόμβο.....
Εχετε την καλοσύνη να μας στέλνετε, να αναδημοσιεύουμε τις κλήσεις που λαμβάνει κάθε ημέρα - έστω κάθε δεύτερη ημέρα - από την Δημοτική Αστυνομία;

Είμαστε έτοιμοι να σας συγχαρούμε μόλις λάβουμε έστω 10 κλήσεις...οι φωτογραφίες μας ξεπερνούν τις 30..!

Επίσης στείλατε κλήση και κάνατε τις δέουσες ενέργειες -σύμφωνα με τον δημοτικό κανονισμό περιβάλλοντος- προς τους αγαπητούς φίλους και γείτονες του Κρυονερίου;

Η ο σκοπός , η προώθηση του πολιτισμού και η προβολή
των δραστηριοτήτων του Πολιτιστικού του Κέντρου αγιάζει τα "αντιπεριβαλλοντικά" μέτρα που χρησιμοποιούν, έχοντας φορτώσει, με αντι-αισθητικό και προσβλητικό για την πόλη μας τρόπο, με τις αφίσες τους, όλους τους φωτιστικούς στύλους στο κέντρο της πόλης ακόμη και μπροστά στην είσοδο του Δημαρχείου;


Το είδε κανείς; Ιδρωσε κανένα αυτί;

13 Μαΐου, 2009

Επιστολή προς τον ΟΣΕ... και όχι μόνο

Προς: Υπηρεσία Τύπου & Δημοσίων Σχέσεων OΣΕ

ΘΕΜΑ: Ρύπανση από σκουπίδια στα πρανή των γραμμών ΟΣΕ στο κέντρο της πόλης του Αγ. Στεφάνου.

Στα πρανή των γραμμών του ΟΣΕ, που διέρχονται στο κέντρο της πόλης του Αγ. Στεφάνου Αττικής, παρατηρείται, χρόνια τώρα, μια απαράδεκτη κατάσταση ρύπανσης από σκουπίδια. Το σημείο αυτό είναι κεντρικό για την πόλη του Αγ. Στεφάνου Τίθεται έτσι μεγάλο θέμα καθαριότητας, δημόσιας υγείας όσο και αισθητικής της πόλης.
Επειδή τα πρανή βρίσκονται στον ιδιοκτησιακό χώρο του ΟΣΕ, ο Δήμος Αγ. Στεφάνου μας είπε ότι αντιμετωπίζει πρόβλημα δικαιοδοσίας για την καθαριότητά τους, με αποτέλεσμα να επικρατεί μονίμως αυτή η απαράδεκτη κατάσταση.
Το θέμα της καθαριότητας των πρανών δεν πιστεύουμε ότι είναι από τα δυσεπίλυτα προβλήματα του τόπου μας. Γίνεται, όμως, σημαντικό όσο δεν διευθετείται. Αυτό που ζητάμε, είναι να μην παρεμποδίζετε τα συνεργεία του Δήμου να καθαρίζουν τα πρανή.

Επιτροπή Περιβάλλοντος Αγ. Στεφάνου,                           Αγ. Στέφανος, 12/5/09

Την παραπάνω επιστολή στείλαμε στον ΟΣΕ, σχετικά με την ντροπιαστική εικόνα που παρουσιάζουν τα πρανή των γραμμών. Και, όπως συμβαίνει πάντα με τις επιστολές, θα περιμέεεεεενουμε.

Αυτό, όμως, που στο μεταξύ μπορεί να κάνει ο Δήμος, είναι να ρίξει ένα πρόστιμο στην ΑCS, πιθανώς και στα παρακείμενα καταστήματα, σίγουρα και στον Γαλαξία, αλλά και σε όσα εμπορικά καταστήματα μας κάνουν την τιμή να αφήνουν το γνωστό σε όλους βουνό από σκουπίδια έξω από τους κάδους και σε καθημερινή βάση. Έτσι, όχι μόνον θα εφαρμόσει τον Κανονισμό Καθαριότητας, αλλά θα μάθει και στους καταστηματάρχες την πεμπτουσία του όρου Εμπορική Κοινωνική Ευθύνη, ότι δηλαδή δεν προσβάλλεις την κοινωνία που φιλοξενεί την εμπορική σου δραστηριότητα και στην οποία οφείλεις την κερδοφορία σου, αλλά την τιμάς. Εμείς, σαν πολίτες, θα αρκεστούμε απλά να μην μας προσβάλλουν. 

Γιατί, θα τους άρεσε όταν μπαίνουμε στα καταστήματά τους να πετάμε τα σκουπίδια μας μέσα; 




11 Μαΐου, 2009

Με ποιές διαδικασίες κτίζονται τα δάση της χώρας μας;

«Ένα εξαιρετικά λεπτομερές case study της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ παρουσιάζει αναλυτικά τους συνεργαζόμενους φορείς και πολιτικούς: ένα Δημόσιο που απουσιάζει (ατιμωρητί) από δίκες με τις οποίες «ιδιωτικοποιούνται» δημόσιες δασικές εκτάσεις, ένας Περιφερειάρχης που παρεμβαίνει υπέρ του αποχαρακτηρισμού των «ιδιωτικοποιημένων» δημοσίων δασών (ατιμωρητί και πάλι), μία Πολεοδομία που εκδίδει άδειες χωρίς να πολυεξετάζει αν τα «ιδιωτικοποιημένα» και αποψιλωμένα πλέον οικόπεδα είναι τελεσιδίκως μη δασικά (ατιμωρητί κι αυτή), ένας Νομάρχης κι έναςΔήμαρχος που δεν ξέρουν και δεν βλέπουν τίποτα (ατιμωρητί κι αυτοί αφού κατά πάσαν πιθανότητα θα επανεκλεγούν κομματικώς...). Κι ας διαδηλώνουν οι πολίτες υπέρ του πρασίνου, ας φωνάζουν οι γιατροί υπέρ του οξυγόνου, ας φυτεύουν οι εθελοντές τις πλαγιές της Πεντέλης...» (Φίλοι Δάσους Συγγρού)
Το ρεπορτάζ της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ δημοσιεύθηκε προ δύο εβδομάδων. Μέχρι σήμερα δεν έχει κινηθεί κανείς. Ούτε οι λαλίστατοι πολιτικοί μας, ούτε ο εισαγγελέας, ούτε ο τύπος. Κανείς. Το (δια-)κομματικό κράτος ελέγχει τα πάντα. Το αφιέρωμα της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ για τα 60 στρέμματα πευκοδάσους της Ραφήνας που έγιναν βίλλες δημοσιεύεται ηλεκτρονικά εδώ:Θαύμα στα ορεινά της Ραφήνας

05 Μαΐου, 2009

Στα πρανή των γραμμών του τραίνου, πράγματι, μόνο τα σκουπίδια βασιλεύουν.


Tα σκουπίδια στις γραμμές του τραίνου και η περίλυπη κατάσταση των δέντρων είναι άνευ προηγουμένου. Για να οδηγήσεις κάποιον στο κέντρο του Αγ. Στεφάνου, αρκεί να του πεις: στα σκουπίδια της ACS στρίβεις. Μπορείς να δώσεις και ραντεβού στα σκουπίδια του Γαλαξία. Γιατί, αν δώσεις ραντεβού στα σκουπίδια του των γραμμών, …θα χαθεί.


Από τον Δήμο πληροφορούμαι (προσωπικά δεν το γνώριζα) ότι πέρυσι που πήγαν άνθρωποι του Δήμου να καθαρίσουν τα πρανή του ΟΣΕ πήγαν αυτόφωρο. Θα επιμείνουν όμως και θα το ξανακαθαρίσουν, μας είπαν.


Εμείς, σαν Επιτροπή Περιβάλλοντος, θα κάνουμε επιστολή προς τον ΟΣΕ. Ο Δήμος θα μπορούσε να κάνει και καταγγελία, αν ο ΟΣΕ παρεμποδίσει την καθαριότητα των γραμμών, διότι τίθεται θέμα δημόσιας υγείας και αισθητικής της πόλης.


Αλλά δεν θέλουν μόνο τα σκουπίδια μάζεμα. Τα δέντρα των γραμμών χρειάζονται καθάρισμα και περιποίηση. Δεν έχουμε κι άλλα δέντρα άλλωστε. Μόνο αυτά έμειναν.

Eισαγγελέας Περιβάλλοντος. Κι όμως υπάρχει!

 «Σχεδόν κανείς δεν το ξέρει. Το αγνοούν οι τοπικοί άρχοντες, τα κυβερνητικά στελέχη, ακόμη και εκπρόσωποι περιβαλλοντικών οργανώσεων....
Παρότι ο θεσμός του εισαγγελέα Περιβάλλοντος στη χώρα μας είναι άγνωστος και περιφρονημένος, στην υπόλοιπη Ευρώπη, ειδικά στη Γερμανία, είναι καταξιωμένος όχι μόνο από τη σπουδαιότητα του αντικειμένου του, αλλά και από την υποδομή, την τεχνογνωσία και τις υπηρεσίες που τον πλαισιώνουν.»...
Όπως δήλωσε ο εισαγγελέας Κ. Τζαβέλλας, εισαγγελέας Αθηνών, αρμόδιος για το περιβάλλον, η τοπική αυτοδιοίκηση ολιγωρήσει, αν η αστυνομία δεν ασχοληθεί, αν οι πολίτες δεν καταγγείλουν γεγονότα και πράξεις, η υπηρεσία η οποία στερείται στελέχωσης και υποδομής παραμένει στο σκοτάδι. ...Τελειώνοντας, ο εισαγγελέας τονίζει ότι η εκτεταμένη περιβαλλοντική αυθαιρεσία και η ενθάρρυνση της κοινωνικής ανοχής κρύβονται πίσω από τους δήμους, τα υπουργεία και την αναλγησία των υπηρεσιών.
Πολλοί είναι οι φορείς, οι εκπρόσωποι κομμάτων αρμόδιοι για το περιβάλλον, ακόμη και ΜΚΟ, που δεν γνωρίζουν ότι στην Αθήνα για την προστασία του περιβάλλοντος υφίσταται εισαγγελέας Περιβάλλοντος. » http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=40422&ref=search

Οι Αμερικάνοι λένε ''Use it or Loose it''.  Ας το αξιοποιήσουμε, λοιπόν...

04 Μαΐου, 2009

Ο ιός των χοίρων: Ένα ενδιαφέρον άρθρο στο σχετικό link... τουλάχιστον να πάμε υποψιασμένοι.


«Το κόλπο των χοίρων» Ιός Κυριακής http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=2009-05-03&s=ios-kyriakhs  «Με διαφορά λίγων χρόνων το σκηνικό ξαναστήνεται. Ο πανικός που προκαλούσαν τα πουλερικά επανέρχεται με μορφή χοίρων. Ο βομβαρδισμός των πολιτών με σκηνές τρόμου ξαναπαίρνει τα πρωτεία. Ομως, δεν είναι πρώτη φορά που η γρίπη των χοίρων επισκέπτεται την αμερικανική ήπειρο, όπου η σχέση πολιτικής και φαρμάκων είναι πολύ στενή.»

Περιβαλλοντική δυσανεξία ή, απλά, κάποιοι κομίζουν τα δέοντα;


Υπάρχει δόμηση και δόμηση. Η πρώτη που σέβεται την ποιότητα ζωής όσων επέλεξαν να ζήσουν στον Αγ. Στέφανο και η άλλη, όπου έχει σκοπό τον πλουτισμό των λίγων εις βάρος των πολλών… και που, σαν την ακρίδα, καταστρέφει και μετά πάει πιο «πέρα», σε πιο πράσινο τόπο για να αποψιλώσει. 
Η πολιτική της σημερινής δημοτικής αρχής (όπως και των προηγουμένων, άλλωστε) κάνει τα πάντα για να μην κάνει τίποτα! Συγχαρητήρια, το κατάφεραν.
Αυτό που συμβαίνει είναι αυτό ακριβώς που βλέπουμε γύρω μας: ο Αγ. Στέφανος ΑΠΟΨΙΛΩΝΕΤΑΙ και ΓΚΡΙΖΑΡΕΙ -και γκριζάρει άσχημα, αφού σε μισό στρέμμα πακτώνονται όσες μεζονέτες φτηνού τύπου χωράνε. Το πράστιό μας έχει γίνει εργολαβικός παράδεισος.  

Οι χωματερές απειλή για τα δάση -και φέτος μεγαλύτερη, λόγω πυκνής βλάστησης..




O διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κεντρικής Μακεδονίας, αντιστράτηγος Κώστας Κεσαπίδης, προειδοποίησε πως οι φετινές βροχοπτώσεις είχαν ως αποτέλεσμα υψηλή και πυκνή βλάστηση, επισημαίνοντας την ανάγκη σοβαρών καθαρισμών σε δρόμους και δάση. http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=39598
Το δάσος του Αγ. Στεφάνου είναι γεμάτο μπάζα και σκουπίδια, με διαρκώς αυξητικές τάσεις. Nα μην πούμε ότι μετά από κάθε μπάμπεκιου, το ξέφωτο κάτω από την Αγ. Τριάδα, μετατρέπεται κυριολεκτικά σε σκουπιδότοπο (στη φωτογραφία: έπιασαν τον Μάι, άφησαν τα σκουπίδια), γιατί θα γίνουμε βαρετοί. Να πούμε μόνο ότι τα μπάζα και τα σκουπίδια στα βορειότερα των προαστίων, όπως του Αγ. Στεφάνου, πληθαίνουν επικίνδυνα, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται μικρές (για εφέτος) χωματερές εκεί που κατ' εξακολούθηση ρίχνονται τα μπαζο-σκουπίδια.
Να πως μετατρέπεται μια χωματερή σε εμπρηστικό μηχανισμό:
«Το κορυφαίο στρώμα της χωματερής εκτίθεται στις ακτίνες του ήλιου. Με τη θερμότητα και την ακτινοβολία όλο το υλικό εκεί αποξηραίνεται. Καθόλου υγρασία σημαίνει ότι τα βακτηρίδια δεν μπορούν να πολλαπλασιαστούν καθόλου. Άλλοι οργανισμοί όμως όπως τα έντομα, αρουραίοι μπορούν ακόμα να επιζήσουν και σκάβοντας μέσα στον σωρό να φάνε τις οργανικές ουσίες αλλά αυτοί δεν συμβάλλουν σημαντικά στη θερμότητα. Όμως, τα ξηρά υλικά τα περισσότερα από τα οποία είναι κακοί αγωγοί της ηλεκτρικής ενέργειας (ξύλο, χαρτί, γυαλί, πλαστικό) μπορούν να πάρουν ηλεκτρικά φορτία μέσω της τριβής το ένα με το άλλο ειδικά σε μια θυελλώδη ημέρα που ενισχύει την κίνηση στο κορυφαίο στρώμα. Η έλλειψη υγρασίας σημαίνει χαμηλή αγωγιμότητα και τα στατικά φορτία μπορούν να αυξηθούν και να γίνουν αρκετά μεγάλα (χιλιάδες βολτ) παράγοντας μικρούς σπινθήρες. Αυτό είναι ένα πολύ γνωστό φαινόμενο. Εάν βγάλετε το πουλόβερ σας σε ένα ξηρό σκοτεινό δωμάτιο βλέπετε μια αίγλη καθώς μικροί σπινθήρες σχηματίζονται μεταξύ αυτού και των εσωρούχων σας. Αυτοί οι σπινθήρες (στην χωματερή) είναι επαρκείς για να ανάψουν κάτι πολύ εύφλεκτο όπως το αναβλύζον μεθάνιο αέριο και να παράγουν μικρές φλόγες που στην σειρά τους θα μπορούσαν να ανάψουν τους εξατμιζόμενους διαλύτες. Με τη σειρά τους αυτές οι φλόγες θα μπορούσαν να μεταφερθούν σε κάτι στερεό όπως χαρτιά, κλαδίσκους, πλαστικά που είναι αποξηραμένα και ζεστά στο κορυφαίο στρώμα της χωματερής.» (http://forestfiresingreecegr.blogspot.com/)