«Χρωστάµε σε αυτήν πόλη, για κάθε κτήριο που σηκώνουµε, το κοµµάτι πράσινο που της κλέψαµε»

Αυστριακός αρχιτέκτονας Hundertwasser.

18 Φεβρουαρίου, 2012

Πάμε για να διορθώσουμε κάτι και χαλάμε κάτι άλλο...

Σε αυτό το κράτος ασυναρτησίας, τσαπατσουλιάς και συμφερόντων ανοίγει ένα τεράστιο παράθυρο για καταπατημένα και αναδασωτέα. Στο νέο σχέδιο νόμουπου προωθεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, επιτρέπεται η εγκατάσταση κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων και εκμεταλλεύσεων, μελισσοκομείων ή άλλων συναφών εγκαταστάσεων εντός δασών και δασικών εκτάσεων, καθώς και δημοσίων εκτάσεων!! 
Στο νομοσχέδιο βασικά αλλάζει η φιλοσοφία αδειοδότησης, προς τόνωση της κτηνοτροφίας. Δηλαδή ενώ μέχρι τώρα η φιλοσοφία ήταν πρώτα ελέγχω και μετά αδειοδοτώ, τώρα αυτό αντιστρέφεται. Πρώτα αδειοδοτώ και μετά ελέγχω ως πολιτεία.  

Το νομοσχέδιο «Ρυθμίσεις για την κτηνοτροφία και τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις» και συγκεκριμένα Άρθρο 14 παρ. 1  όσο και στο Άρθρο 15, στη σελίδα της δημόσιας διαβούλευσης, επιχειρεί να περάσει «διατάξεις που νομιμοποιούν αυθαίρετες εγκαταστάσεις και παρουσιάζουν τα ίδια προβλήματα με άλλες αντίστοιχες διατάξεις όπως αυτές για την αυθαίρετη δόμηση (αντίθεση στην αρχή του κράτους δικαίου και της ισότητας και στην προστασία του περιβάλλοντος, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα). Οι διατάξεις προβλέπουν την ανάκληση αποφάσεων που κηρύττουν εκτάσεις αναδασωτέες. Επειδή μία έκταση κηρύσσεται αναδασωτέα με μόνη την διαπίστωση της συνδρομής των προϋποθέσεων του άρθρου 117§3 Συντάγματος, οι συγκεκριμένες διατάξεις είναι αμφίβολης συνταγματικότητας.» σύμφωνα με τη WWF.

 Ψιλά γράμματα:
Ετήσια έκθεση για το περιβάλλον στα Πιέρια 2008
Ένα άλλο σοβαρό πρόβλημα είναι η άνεση με την οποία ο καθένας μπορεί να πάει σε όποιο σημείο των Πιερίων, να φράξει, να κατασκευάσει καλύβες ή και να ισοπεδώσει ένα χώρο για να φτιάξει μια στάνη, ένα χοιροστάσιο, βουστάσιο, κλπ. Τοπία μοναδικής ομορφιάς με ιδιαίτερη οικολογική και γεωλογική αξία, περιοχές με πλούσια υπόγεια νερά, μπορούν να μετατραπούν σε χαβούζες, σκουπιδότοπους ή να καταστραφούν οριστικά, ενώ οι τοπικές, νομαρχιακές ή κρατικές υπηρεσίες θα αλληλογραφούν για το ποιος έχει την αρμοδιότητα.


14 Φεβρουαρίου, 2012

14 Φεβρουαρίου 2012

                 Σύγχρονη     «ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ  ΒΟΘΡΟΛΥΜΑΤΩΝ  »




Ο ενοικιαστής  της οικίας που βρίσκεται στην οδό Ντρεδων 1 στον Άγιο Στέφανο  έριχνε μόνιμα τα βοθρολύματά του στην παρακείμενη οδό 28 ης  Οκτωβρίου και  στην συνέχεια δια μέσου  του ρέματος στο βρυσάκι κατέληγαν στην Λίμνη του Μαραθώνα  όπου  ανοίγοντας τη βρύση του για να πίνουν νερό τα παιδιά του, έφταναν τα λύματα στο ποτήρι τους .
Όταν η Δημοτική Αστυνομία τού επέβαλε χρηματικό πρόστιμο ο πονηρός Αλβανός βρήκε άλλο τρόπο για να συνεχίσει την «ανακύκλωση τον βοθρολυμάτων  του» χωρίς να του στοιχίσει η μεταφορά τους με βυτίο, όπως θα έκανε ο κάθε ευσυνείδητος πολίτης . Συνεδεσε λοιπόν  με σωλήνα και αντλία στέλνοντας τα βοθρολύματα από το βόθρο του στο πηγάδι, όπως αποδεικνύεται στις φωτογραφίες. Δεν γνωρίζουμε αν ο «συμπαθής συμπολίτης » μας πίνει νερό από το πηγάδι του η το χρησιμοποιεί , σημασία όμως έχει πως όσοι από εμάς έχουμε πηγάδια ίσως να έχουμε γευθεί τα βοθρολύματα του. Σίγουρα όμως ο υδροφόρος  ορίζοντας της περιοχής είναι πλέον μολυσμένος .
Τι έχουν να μας πουν οι αρμόδιοι ׃
1 ) εισαγγελέας για την προστασία του περιβάλλοντος ,
2 ) υπηρεσία υγείας του Δήμου  της αποκεντρωμένης διοίκησης και  της περιφέρειας
και τι ενέργειες σκέφτονται να κάνουν  ?

ΙΔΩΜΕΝ ……         





Ο βόθρος όπου είναι βυθισμένη η αντλία . 

Η θέση του πηγαδιού στην άλλη πλευρά του σπιτιού.

Η κατάληξη του σωλήνα πού έρχεται από τον βόθρο.






12 Φεβρουαρίου, 2012

Το Δασαρχείο Πεντέλης συμφωνεί, το Δασονομείο Αγ. Στ. συμφωνεί, ο Δήμαρχος συμφωνεί...

... και σύντομα θα δούμε πόσο δύσκολα μπορεί να εφαρμοστεί κάτι που έχει τη σύμφωνη γνώμη όλων!


Έγγραφο του Δασονομείου Αγ. Στεφάνου προτείνει την τοποθέτηση απαγορευτικής μπάρας προκειμένου να αναχαιτιστεί η παράνομη υλοτόμηση των υγιών εναπομείναντων πεύκων. Κάτι αντίστοιχο και σε μεγαλύτερη κλίμακα έγινε στην Πάρνηθα. Μετά τη μεγάλη φωτιά εντατικοποιήθηκαν οι προσπάθειες φύλαξης του Εθνική Δρυμού ενώ παράλληλα τοποθετήθηκαν απαγορευτικές μπάρες. Το ίδιο επίσης έγινε και στα βασιλικά κτήματα, στο Κρυονέρι - και χωρίς να έχει προηγηθεί φωτιά.



Πρόσφατη δημοσίευση στον τοπικό τύπο Βόρεια Προάστια μιλάει για μικρής κλίμακας αναδάσωση στην περιοχή της Αχλαδούλας (για τρίτη φορά καμμένη), κατά τον μήνα Μάρτιο (όταν θα έχουμε πιο συγκεκριμένα στοιχεία θα τα δημοσιεύσουμε). Εμείς, θα είμαστε στο πλευρό της δράσης. Πέραν αυτού, το να φυτεύουμε από τη μία και από την άλλη να κόβουν είναι -επιεικώς- παράλογο.

Από τον Δήμαρχο, ακόμα περιμένουμε δικές του ενέργειες (προς το παρόν έχουμε μείνει στα λόγια), παρά το γεγονός ότι το θέμα δεν εμπίπτει άμεσα στην αρμοδιότητά του. - Κύριε Δήμαρχε, ωραίες οι Ημέρες Περιβάλλοντος και τα καπελάκια, αλλά να κάνουμε και ουσιαστικές παρεμβάσεις! 

Η παράνομη υλοτόμηση πλήττει την Ανατολική Αττική, την Πάρνηθα, όλη την Ελλάδα. «Ομάδες λαθροϋλοτόμων, που αποψιλώνουν τα δάση αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο, με συνέπεια σοβαρό κίνδυνο για την ελληνική χλωρίδα». Οι ίδιοι οι παρανομούντες έχουν αποθρασυνθεί τόσο που άρχισαν να καρφώνουν ο ένας τον άλλον, γράφει άλλο άρθρο. 

Η κρίση δεν αποψιλώνει τα δάση, όπως γράφουν οι πηχαίοι τίτλοι, αλλά η γνωστή ελληνική βλακεία. Kαι η βλακεία εργάζεται πυρετωδώς ... για να μας φέρει σε αυτό το ζοφερό σήμερα.

5 μήνες μετά τη φωτιά



πριν τη φωτιά


Μήπως τελικά αυτή η χώρα, πράγματι, δεν αξίζει στους Έλληνες;


05 Φεβρουαρίου, 2012

Σιγά - σιγά «αραιώνουν» και τα πράσινα....

ό,τι πράσινο έμεινε από την φωτιά θα πάει στις ξυλόσομπες!

Εμείς, περιμένουμε το έγγραφο του Δασονομείου Αγ. Στεφάνου, καθώς και τις ενέργειες του Δημάρχου -που όμως έπονται του Δασονομείου- και που όπως επανειλημμένως μας έχει πει, συμφωνεί απολύτως με την απαγόρευση μηχανοκίνητων στην περιοχή του ρέματος.