«Χρωστάµε σε αυτήν πόλη, για κάθε κτήριο που σηκώνουµε, το κοµµάτι πράσινο που της κλέψαµε»

Αυστριακός αρχιτέκτονας Hundertwasser.

13 Μαΐου, 2008

Η ΔΟΜΗΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΣΤΕΦΑΝΟ


Eπιστολή που στάλθηκε στον Δήμαρχο Αγίου Στεφάνου κ. Παναγιώτη Βορριά, στις 06/9/07

1. Με το σταμάτημα της διαδικασίας έγκρισης του Ρυμοτομικού Σχεδίου, λόγω προσφυγών στο Σ.τ.Ε.1, το Πολεοδομικό Γραφείο Καπανδριτίου εκδίδει άδειες οικοδόμησης με όρους δόμησης πολύ δυσμενέστερους για το περιβάλλον από εκείνους του υπό έγκριση «Σχεδίου»2.

Με το καθεστώς αυτό δομούνται και μεγάλα τεμάχια γης με πυκνά πεύκα και θάμνους3 και αποψιλώνονται εντελώς. Χτίζονται «μεζονέτες» εν σειρά, η μία σ’ επαφή με την άλλη, με αυλές και δρόμους εσωτερικούς από μπετόν, χωρίς ούτε ένα πεύκο4 να έχει μείνει.

Είναι λοιπόν αυτονόητο, ότι πρέπει το ταχύτερο να σταματήσει η κατάσταση αυτή.

Είναι απορίας άξιο το πώς σκέφτονται οι αγοραστές των «μεζονετών» αυτών. Προφανώς, ελπίζουν ότι το δάσος που βλέπουν γύρω τους, δεν θα εξαφανιστεί όπως ακριβώς αυτό του δικού τους οικοπέδου. Μήπως πιστεύουν ότι οι διακοσμητικοί θάμνοι και τα κυπαρισσοειδή θ’ αντικαταστήσουν τελικά το δάσος;

2. Το να υπάρχει Σχέδιο Πόλης καθώς και Δημοτικός Κανονισμός για τον έλεγχο της κοπής δέντρων (πεύκων) και το ποσοστό τσιμεντόστρωσης του ακάλυπτου χώρου στα οικόπεδα που πρόκειται να οικοδομηθούν, συμφέρει όλους:

- Το κύκλωμα της οικοδομής θα πουλάει μικρότερα σπίτια, αλλά ακριβότερα, μέσα στο πράσινο και τους φαρδείς δρόμους.

- Οι μηχανικοί είναι σίγουρο πως δεν θ’ αντιδράσουν επειδή μικραίνει κατά τι η αμοιβή τους.

- Οι νέοι κάτοικοι θ’ αγοράσουν ποιοτικότερα σπίτια και θα κληροδοτήσουν στα παιδιά τους και τα εγγόνια τους περιουσία με επαρκές γύρω τους φυσικό περιβάλλον, σε ένα πραγματικό Προάστιο.

- Ολόκληρο το προάστιο του Αγ. Στεφάνου θα αναβαθμιστεί προς όφελος όλων των κατοίκων, εργαζομένων σε αυτό και επισκεπτών-αγοραστών, κλπ.

Η μόνη λύση για μια βιώσιμη ανάπτυξη του Αγ. Στεφάνου είναι το να γίνει «Σχέδιο» το ταχύτερο.

3. Τι πρέπει να γίνει για να αρθεί το σημερινό αδιέξοδο;

Οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς σε συνεργασία με το Δήμο, να ξεπεράσουν με θάρρος τα νομικά αδιέξοδα, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τη σημερινή πραγματικότητα, στην οποία:

- Τα όρια του 1976 έχουν (σχεδόν;) υλοποιηθεί με κτίσματα ιδιωτικά (σπίτια), που έχουν ανεγερθεί με άδειες του Πολεοδομικού Γραφείου.

- Μέσα στα όρια αυτά υπάρχουν περιοχές δάσους5, οι οποίες πρέπει να διαφυλαχθούν και να ενταχθούν στον πολεοδομικό ιστό του προαστίου μας, σύμφωνα με τη μελέτη των ειδικών (δασολόγων, πολεοδόμων) μελετητών του Σχεδίου Πόλης.

4. Πώς πρέπει να είναι το νέο, αναβαθμισμένο, Σχέδιο Πόλης;

- Πριν απ’ όλα να είναι νομικά άψογο και επομένως απρόσβλητο από κάθε μορφής ενστάσεις.

- Το νέο «Ρυμοτομικό Σχέδιο», ή απλά «Σχέδιο» να συνταχθεί από δοκιμασμένους ειδικούς επιστήμονες πολεοδόμους, οικονομολόγους, αρχιτέκτονες, δασολόγους και εξειδικευμένους στο αντικείμενο νομικούς συμβούλους, οι οποίοι να έχουν όραμα προαστίου, δηλ. βελτίωσης των πραγμάτων και όχι υποταγής σε διαφαινόμενες τάσεις (π.χ. αύξησης ζώνης «Γενικής Κατοικίας»).

5. Το δικό μας όραμα για το Προάστιό μας, που έχουμε ήδη κοινοποιήσει στο Δήμο Αγίου Στεφάνου και στους συμπολίτες μας, στις συγκεντρώσεις μας στο Π.Π.Κ., προϊόν σοβαρού προβληματισμού μας, πιστεύουμε ότι μπορεί να βοηθήσει στην ανασύνταξη του Σχεδίου.

Η Επιτροπή Περιβάλλοντος Αγίου Στεφάνου ανέκαθεν πίστευε στην αναγκαιότητα ύπαρξης Σχεδίου, νομικά κατοχυρωμένου, απρόσβλητου σε προσφυγές6.

Μέχρι την εφαρμογή του Σχεδίου θα επαγρυπνούμε. Σε περιπτώσεις αποψιλώσεων μεγάλης κλίμακας για την ανέγερση οικιστικών συγκροτημάτων, θα αντιδράσουμε με όποιο μέσο κρίνουμε πρόσφορο.

Στην περίπτωση που η Δημοτική Αρχή και οι Αρμόδιοι Φορείς δεν ανταποκριθούν στο καθήκον που έχουν να προασπιστούν το εναπομείνοντα δάσος του Αγίου Στεφάνου, είμαστε με την σειρά μας υποχρεωμένοι να προσφύγουμε σε όλα τα νόμιμα μέσα, στην Ελλάδα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πλαίσιο της υπεράσπισης των αρχών της αειφόρου ανάπτυξης.

ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

  1. Με την 3431/2006 απόφαση του Ε΄ Τμ. του Σ.τ.Ε. προσβάλλονται: α) η έγκριση του Γ.Π.Σ. με Υπουργική Απόφαση και όχι Π.Δ., β) τα όρια του ’76 με απόφαση Νομάρχη και γ) η έγκριση της Π.Ε. 1 του υπό έγκριση Σχεδίου με Υπουργική Απόφαση αντί με Π.Δ.
  2. Σήμερα χτίζουν με όρους δόμησης «οικισμού προ του ’23», δηλ. Σ.Δ. 0,8 τουλάχιστον, κάλυψη 60-70%, σύστημα δόμησης ακόμη και «πτερύγων», δηλ. μερικής επαφής και των ξένων κτισμάτων μεταξύ τους, κ.ο., αντί για μέσους Σ.Δ. 0,3 (Καπιτένια), 0,6 (γενικώς), κάλυψη 40%, κ.λπ., του υπό έγκριση Σχεδίου.
  3. Οι ιδιοκτήτες που χτίζουν ένα σπίτι, συνήθως είναι πιο φιλικοί προς τα πεύκα, αν και συχνά τα κόβουν για να μη λερώνονται οι βεράντες τους, αγνοώντας τι χάνουν.
  4. Όπως στην Περιοχή Καπιτένιας, στην ιδιωτική πάροδο Παθιακάκη.
  5. «Δάσος» θεωρείται αυτό που η Επιστήμη της Δασολογίας θεωρεί ως τέτοιο, άσχετα αν αυτό βρίσκεται μέσα ή έξω από τα όρια του ’76.
  6. Είχαμε κατηγορηθεί και κατηγορούμαστε ακόμα, ότι η Επιτροπή μας τορπίλισε το Σχέδιο, επειδή προκαλέσαμε παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη, παρέχοντας έτσι άλλοθι στους υπεύθυνους για την απαράδεκτη καθυστέρηση προώθησης του Σχεδίου. Η αλήθεια είναι ότι το Σχέδιο ήταν ευάλωτο νομικά στις όποιες προσφυγές, και ότι πάντα η θέση μας ήταν υπέρ ενός ισχυρού Σχεδίου (βλ. δημοσίευση εφημερίδα «Θεσμός» των Β. Προαστίων, 13/9/1999). Ενδεχομένως, η τότε Δημοτική Αρχή υπήρξε θύμα κακών νομικών συμβούλων και ότι η καθυστέρηση προώθησης του Σχεδίου θα μπορούσε ν’ αντιμετωπιστεί με κινητοποίηση των πολιτών προς τις αρμόδιες υπηρεσίες, όπως μπορεί να γίνει και τώρα, καθώς και με την έντονη προβολή του θέματος. Σήμερα, πιστεύουμε ότι ολόκληρος ο πολιτικός κόσμος θέλει να αντιμετωπίσει την περίπτωση του Αγίου Στεφάνου (με 12.000 κατοίκους). Παρόμοιες περιπτώσεις υπάρχουν πάρα πολλές σ’ ολόκληρη τη χώρα, πράγμα που συνηγορεί στην άμεση επίλυση του θέματος.

Η σημερινή δημοτική αρχή είναι αποφασισμένη να αναδείξει το θέμα «Σχέδιο Πόλης» αμέσως ως το Νο 1 πρόβλημα; Πιστεύει ότι στην Καπιτένια υπάρχει δασική έκταση που πρέπει να διατηρηθεί; Ή μήπως, ότι ολόκληρη η περιοχή είναι απλά οικόπεδα, που θα στολίζονται κάπου-κάπου με κανένα πεύκο, εάν θελήσει κάποιος ιδιοκτήτης;

Για μας στην Καπιτένια πρέπει να εξαιρεθούν από το δόμηση δασικά τεμάχια —τα οποία θα ορίσουν ως τέτοια οι αρμόδιοι δασολόγοι κλ.π.— και η υπόλοιπη περιοχή να χτιστεί με μειωμένο Σ.Δ. (0,2 -0,3) και κάλυψη.

Ό,τι δέντρο κόβεται ή καίγεται, ν’ αντικαθίσταται οπωσδήποτε και να εφαρμόζεται αυστηρά ο Δημοτικός Κανονισμός!