«Χρωστάµε σε αυτήν πόλη, για κάθε κτήριο που σηκώνουµε, το κοµµάτι πράσινο που της κλέψαµε»

Αυστριακός αρχιτέκτονας Hundertwasser.

28 Ιουνίου, 2008

Μήπως όλες αυτές τις σακούλες κάποτε θα τις φάμε;


Όσο εμείς κάνουμε τα ψώνια μας και παίρνουμε τη σακουλίτσα μας με το οικολογικό μήνυμα, η αγορά δίνει μάχη για την δημιουργία οικολογικών εντυπώσεων.

Το όλο θέμα πυροδοτήθηκε από τον Δήμαρχο Αθηνών κ. Κακλαμάνη, όταν ανήγγειλε την –κατά κάποιον τρόπο- κατάργηση της πλαστικής σακούλας. Αυτό ανάγκασε τους μεγάλους παίκτες του λιανικού εμπορίου να συμμορφωθούν με το «μήνυμα Κακλαμάνη» και ως εκ τούτου να υιοθετήσουν την πιο οικονομικά προσιτή λύση, την αυτοδιασπώμενη πλαστική σακούλα, ενώ πυροδότησε κόντρες και διαμάχες σχετικά με τον οικολογικό ισχυρισμό του υλικού. Στην αγορά έχουν εμφανιστεί 2 είδη «οικογολογικής» σακούλας: οι βιοδιασπώμενες σακούλες από άμυλο (πατάτα, καλαμπόκι, σιτηρά) και οι σακούλες από αυτοδιασπώμενο πολυαιθυλένιο (πλαστικό).

Η μια περίπτωση αφορά στις σακούλες εκείνες που παρασκευάζονται από βιοδιασπώμενα πολυμερή τα οποία προέρχονται από το άμυλο της πατάτας, του καλαμποκιού ή του σταριού. Οι σακούλες αυτές είναι 100% βιοδιασπώμενες και κομποστοποιήσιμες σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό πρότυπο ΕΝ 13432. Βιοδιασπούνται πλήρως, μόνον όταν έρθουν σε επαφή με μικροοργανισμούς και βακτήρια του εδάφους. Έτσι, μέσα σε 90 μέρες μετατρέπονται σε θρεπτικό λίπασμα, επιτρέποντας και στα περιεχόμενά τους να αποδομηθούν. Το ανακτημένο λίπασμα καταπολεμά την διάβρωση και προωθεί την καλή λειτουργία των γεωργικών χωμάτων. Επίσης σημαντικό είναι ότι λόγω της χρήσης πρώτων υλών γεωργικής προέλευσης, μειώνεται η έκλυση αερίων που συντελούν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου. Η κύρια, όμως, χρήση αυτής της σακούλας είναι η περισυλλογή οργανικών υπολειμμάτων που προορίζονται για κομποστοποίηση. Δηλαδή: αφού πετάξουμε στην ανακύκλωση τα απορρίμματα που ανακυκλώνονται, τα υπόλοιπα οικιακά απορρίμματα είναι στην πλειοψηφία τους οργανικά (υπολείμματα τροφών). Αυτά τοποθετούνται σε αυτές τις σακούλες και πετιούνται σε ειδικό κάδο κομποστοποίησης. Οι κάδοι αυτοί συλλέγονται και καταλήγουν σε εργοστάσιο επεξεργασίας κομπόστ, όπου παράγεται πρώτης τάξεως βιολογικό λίπασμα. Κάτι που προς το παρόν δεν γίνεται στην Ελλάδα, αφού η χώρα μας έχει μείνει στην εποχή των ΧΥΤΑ.

Δεδομένου ότι οι σακούλες από άμυλο έχουν αισθητά μεγαλύτερο κόστος από τις κοινές πλαστικές σακούλες, εμφανίστηκε στην αγορά μια φθηνή λύση, αυτής της πλαστικής αυτοδιασπώμενης σακούλας. Αυτές οι σακούλες είναι κατεξοχήν πλαστικές και οφείλουν την αυτοδιάσπασή τους σε ένα πρόσθετο. Το πρόσθετο αυτό συνήθως εμπεριέχει βαρέα μέταλλα που βοηθούν στην διάσπαση του πλαστικού. Λόγω αυτού του πρόσθετου, οι σακούλες αυτοδιασπούνται πλήρως μέσα σε περίπου 70 ημέρες. Με μια σημαντική διαφορά: το πλαστικό, μη ορατό πια από το μάτι, απορροφάται από τον υδάτινο ορίζοντα και τα χώματα για να καταλήξει στην τροφική αλυσίδα. Μάλιστα, στις σακούλες αυτές μπορεί να αναγράφεται ότι «…αν κακώς αφεθεί στο περιβάλλον, έχει περιορισμένη διάρκεια ζωής…, καθώς διασπάται και γίνεται τροφή για μικροοργανισμούς, όπως γίνεται με όλα τα φυσικά απόβλητα π.χ. ξύλα, φύλλα, κλαδιά». Ο σύνδεσμος european-bioplastics σε σχετικό δελτίο τύπου (Βερολίνο 06 Ιουνίου 2005), με τίτλο «οι σακούλες από αυτοδιασπώμενο πολυαιθυλένιο είναι απειλή για την υγεία και το περιβάλλον», αναφέρει ότι: «…το αποτέλεσμα του διασπασμένου πλαστικού μπορεί να συσσωρευθεί στη φύση και να ενσωματωθεί με τα ζώα και τα φυτά… κανένα από αυτά τα προϊόντα δεν έχει την πιστοποίηση κομποστοποίησης EN 13432». (Πηγή: http://www.european-bioplastics.org/media/files/docs/en-pub/050606_IBAW_PR_Degradable_PE.pdf)

Λόγω του ότι ο καθένας υπερασπίζεται το προϊόν του, θα βρείτε πολλές αντιρρήσεις και γνώμες που υπεραμύνονται των αυτοδιασπώμενων πλαστικών. Η έκταση του πρόβληματος του πλαστικού είναι ανησυχητική. Ο ωκεανογράφος Charles Moore, ανακάλυψε την «πλαστική σούπα». Η «πλαστική σούπα» είναι μια μάζα από πλαστικά σκουπίδια η οποία κινείται στον Eιρηνικό Ωκεανό και έχει το διπλάσιο μέγεθος της ηπείρου των Ηνωμένων Πολιτειών. Η «πλαστική σούπα» επιπλέει λίγο πιο κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, δεν φαίνεται από τους δορυφόρους και γίνεται ορατή μόνο από τα απόνερα των πλοίων. Ο καθηγητής David Karl, ωκεανογράφος στο Πανεπιστήμιο της Χαβάης, επισημαίνει ότι τα πλαστικά των τελευταίων 50 χρόνων είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά. Κάθε μικρό κομματάκι πλαστικού που παρασκευάστηκε μέσα στα τελευταία 50 χρόνια βρίσκεται εκεί όπου πετάχτηκε. Το πλαστικό, πιστεύεται ότι αποτελεί το 90% των σκουπιδιών που επιπλέουν στους ωκεανούς. Το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ενωμένων Εθνών εκτίμησε ότι το 2006 κάθε τετραγωνικό μίλι ωκεανού θα περιέχει 46.000 κομμάτια από πλαστικό που επιπλέει. Ο Dr Eriksen, καταλλήγει: «ότι υπάρχει στον ωκεανό, υπάρχει στα ζώα και καταλήγει στο πιάτο μας. Είναι τόσο απλό».

Επιστρέφοντας στο θέμα της σακούλας, επειδή όπως λέει και η διαφήμιση «αυτή η σακούλα είναι μέρος της ζωής μας», σκεφτείτε μόνο ότι κάθε φορά που θα τρώτε μια ντομάτα, αυτή θα έχει και κάποιο ποσοστό… σακούλας. Ας είμαστε επιφυλακτικοί όταν βλέπουμε εύκολες λύσεις σε δύσκολα προβλήματα. Η πάνινη τσάντα, άλλωστε, είναι και στύλ!

Ναταλία

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

σήμερα (14-09-08 )διάβασα το σχετικό κείμενο στις ειδήσεις για περιβάλλον στο google...το καταθέτω για ευρύτερη ενημέρωση
ΦΧ

«Φωτοβιο-διασπώμενες» πλαστικές σακούλες – η νέα φενάκη;
Τρίτη, 09 Σεπτέμβριος 2008 14:01
Το πλαστικό επιβαρύνει ποικιλοτρόπως το φυσικό περιβάλλον. Για την παρασκευή του χρησιμοποιούνται παράγωγα του πετρελαίου στα ιδιαίτερα ρυπογόνα πετροχημικά εργοστάσια. Η καύση του απελευθερώνει διοξίνες, σωματιδιακή ύλη, πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες και άλλες τοξικότατες ουσίες (ανάλογα πάντοτε με τη σύστασή τους), που απορροφώνται από τα φυτά (ελιές κ.λπ.) και ζώα. Οι πλαστικοποιητές επίσης που περιέχονται σε αυτά είναι λίαν επιβλαβείς για τους ζωντανούς οργανισμούς. Σε αυτούς (και τα παρασιτοκτόνα) οφείλεται η λεγόμενη εκθήλυνση του περιβάλλοντος με συνακόλουθες βλάβες στο αναπαραγωγικό σύστημα. Στη θάλασσα, το πλαστικό γίνεται αιτία θανάτου ακόμη και για μεγάλα ζώα, όπως οι θαλάσσιες χελώνες που το τρώνε νομίζοντας πως είναι μέδουσες με συνέπεια να ψοφούν.

Το κατατεμαχισμένο πλαστικό απορροφάται από μικροοργανισμούς και στη συνέχεια ανεβαίνει στην τροφική αλυσίδα, και επιστρέφει στον άνθρωπο. Πλαστικά όπως το πολυαιθυλένιο δεν διασπώνται σε μοριακό επίπεδο, μόνο τεμαχίζονται μηχανικά λόγω γήρανσης. Επιπλέον, τα πλαστικά γενικώς είναι ογκώδη (καταναλώνουν χώρο στους χώρους ταφής) και δημιουργούν προβλήματα στα εργοστάσια διαχείρισης των σύμμεικτων σκουπιδιών. Εκτός των προαναφερθέντων, οι κλασσικές πλαστικές σακούλες αν δεν συλλεχθούν στους κάδους των σκουπιδιών παρασύρονται και σκορπίζονται από τον αέρα με τα γνωστά αντιαισθητικά αποτελέσματα στο τοπίο.

Γι' αυτούς τους λόγους, η μείωση της χρήσης πλαστικού, και ιδίως στη μορφή των συσκευασιών και της πλαστικής σακούλας για τα ψώνια, είναι απολύτως απαραίτητη, και προϋποθέτει ενέργειες τόσο από το κράτος (περιοριστική νομοθεσία, αντικίνητρα) όσο και από τους πολίτες (αλλαγή καθημερινών συνηθειών). Αντί όμως να παρθούν τέτοια μέτρα, επισημαίνουμε ότι κυκλοφορούν νέες πλαστικές σακούλες από φωτοδιασπώμενο υλικό (πολυαιθυλένιο με προ-οξειδωτικά πρόσθετα) οι οποίες παρουσιάζονται από τις εταιρείες που τις προωθούν ως «φωτοβιο-διασπώμενες» ή απλά «βιο-διασπώμενες» και επομένως δήθεν «οικολογικές» και άρα ως λύση στο πρόβλημα!

Σακούλες τέτοιες διατίθενται από επώνυμες αλυσίδες υπερκαταστημάτων και άλλους και μάλιστα έχουν πάνω το σήμα PE-HD (πολυαιθυλένιο) καθώς και το σήμα ή την διευκρίνηση ότι είναι ανακυκλώσιμο υλικό!

Εδώ πρέπει να σημειώσουμε τις σοβαρές αμφιβολίες μας για τις τρεις ιδιότητες που αποδίδονται στις σακούλες αυτές: 1) Χαρακτηρίζονται ως «Φωτο-βιο-διασπώμενες»: Το πολυαιθυλένιο όμως με προ-οξειδωτικά πρόσθετα δεν έχει αποδειχθεί πέρα από κάθε αμφιβολία ότι εκτός από φωτοδιασπώμενο είναι και βιοδιασπώμενο.

Υλικά με ψεύτικη προβολή της ιδιότητας "βιοδιασπώμενα" έχουν ήδη καταδικαστεί από Ευρωπαϊκά δικαστήρια [*1]. Οι σακούλες που είναι πραγματικά βιοδιασπώμενες (δηλαδή κατάλληλες για κομποστοποίηση) θα πρέπει να έχουν την αντίστοιχη σήμανση [*2] η οποία πιστοποιεί ότι το υλικό είναι πραγματικά βιοδιασπώμενο υπό συνθήκες κομποστοποίησης σύμφωνα με τα Ευρωπαϊκό πρότυπο EN 13432 / EN 14995 (αυτή η πιστοποίηση είναι ήδη υποχρεωτική σε αρκετές χώρες της Ευρώπης και επεκτείνεται σε άλλες).

Το που καταλήγουν αυτές οι σακούλες στην Ελλάδα είναι άγνωστο και ανεξέλεγκτο. Πάντως σίγουρα δεν συλλέγονται για κομποστοποίηση και δεν πληρούν καν τις απαιτήσεις ενός βιοδιασπώμενου υλικού κατάλληλου για κομποστοποίηση. 2) Χαρακτηρίζονται ως «Ανακυκλώσιμες»: Η σακούλες όμως αυτές δεν είναι ανακυκλώσιμες. Εάν τυχόν αναμειχθεί αυτό το πολυαιθυλένιο που περιέχει προ-οξειδωτικά με άλλο απλό πολυαιθυλένιο προς ανακύκλωση τότε όλο το ανακυκλωμένο υλικό που προκύπτει είναι μη αξιοποιήσιμο και καταστρέφεται γιατί μετατρέπεται σε ελαττωματικό ή φωτο-διασπώμενο ανακυκλωμένο υλικό λόγω των πρόσθετων προ-οξειδωτικών.

Επομένως η απόρριψη των πλαστικών αυτών σε κάδους ανακύκλωσης δημιουργεί τεράστια προβλήματα στην ανακύκλωση πλαστικών! 3) Χαρακτηρίζονται ως «Οικολογικές»: Αποδεικνύονται όμως ακόμα πιο επιβλαβείς από τις κλασικές πλαστικές σακούλες διότι όταν εκτεθούν αρκετά στο φως και φωτο-διασπαστούν σε πάρα πολύ μικρά, σχεδόν αόρατα με γυμνό μάτι, κομματάκια, ρυπαίνουν μαζικά το περιβάλλον, συσσωρεύονται επί χρόνια και είναι αδύνατον να ελεγχθούν.

Για τα σοβαρότατα προβλήματα για τα έμβια όντα βλ. παραπάνω. Η Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου προτείνει στα καταστήματα να διαθέτουν και να προτρέπουν τους πελάτες τους έναντι κινήτρων να χρησιμοποιούν τσάντες απεριόριστης χρήσης για τα ψώνια από ανθεκτικό βαμβακερό ή συνθετικό ύφασμα. Στην περίπτωση που επιμένουν να χρησιμοποιούν σακούλες, προτιμότερες είναι οι πραγματικά βιοδιασπώμενες που είναι κατασκευασμένες από άμυλο και έχουν την πιστοποίηση που αναφέρεται στην υποσημείωση [*2]. Α. Ερωτώνται οι επιχειρήσεις πολυκαταστημάτων και σουπερ-μάρκετ: μήπως οι πλαστικές σακούλες που διαθέτουν στους πελάτες τους είναι ακριβώς οι προαναφερθείσες επιβαρυντικές για το περιβάλλον; Τι σκοπεύουν να πράξουν σχετικά;

Η Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου ζητά την άμεση απόσυρσή τους! Β. Ερωτώνται οι αρμόδιοι φορείς, δηλ. η Διεύθυνση Περιβάλλοντος, ο ΕΣΔΑΚ και οι Δήμοι: τι προτίθενται να πράξουν για να λήξει αμέσως αυτή η νέα επιβάρυνση του περιβάλλοντος, στο όνομα δήθεν της “προστασίας” του; Τι μηχανισμούς ελέγχου προτίθενται να υλοποιήσουν, και μάλιστα χωρίς περίοδο “χάριτος”; Ποια σχετικά προγράμματα ενημέρωσης του κοινού προτίθενται να υλοποιήσουν, που θα περιλαμβάνουν και εκστρατεία κατά της χρήσης πλαστικών σακουλών και συσκευασιών;

Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου