«Χρωστάµε σε αυτήν πόλη, για κάθε κτήριο που σηκώνουµε, το κοµµάτι πράσινο που της κλέψαµε»

Αυστριακός αρχιτέκτονας Hundertwasser.

09 Ιουλίου, 2008

ΞΕΝΙΑ -Εργα του Α Κωνσταντινίδη





Στο συνημμένο αρχείο από τον τύπο, παρουσιάζεται μια θετική εξέλιξη σε σχέση με ορισμένα
Ξενία – έργα του Α Κωνσταντινίδη...

Με την ευκαιρία πιστεύω ότι πρέπει να εξαντληθεί η έρευνα για το κτήριο του ΤΥΠΕΤ....

Προσπάθησα ,πέρυσι τέτοιο καιρό και με την βοήθεια του κ. Χρηστίδη Β. , καθ.Αρχιτεκτονικής ΕΜΠ, προέδρου της επ. Περιβάλλοντος της πόλης μας, να αναζητήσουμε την «ταυτότητα» του κτηρίου χωρίς όμως ιδιαίτερη επιτυχία και αποτελέσματα....

Σε κάθε περίπτωση πιστεύω ( γι αυτό είχα απευθυνθεί πρωτίστως σ αυτόν και τις υπηρεσίες του ), ότι ο Δήμος Αγ. Στεφάνου και έχει άλλες – πολλές δυνατότητες διερεύνησης...και κυρίως ευθύνη και υποχρέωση έναντι της ιστορίας και του πολιτισμού μας να έχει σαφή και οριστική αντίληψη για το θέμα....πολύ περισσότερο που είναι με τον ένα η άλλο τρόπο στην ΗΔ η αξιοποίηση του κτηρίου για τις ανάγκες της πόλης και των δημοτών...

Φ Χουλιαράς



ΣΤΟ ΠΑΡΑ ΠΕΝΤΕ

«Σώζονται» πέντε Ξενία

Μαίρη Αδαμοπούλου
Την παλιά του αίγλη (φωτογραφία από το αρχείο του Μουσείου Μπενάκη) θα αποκτήσει το Ξενία της Βυτίνας καθώς κηρύχθηκε διατηρητέο μνημείο- εδώ, φωτογραφία από τη δεκαετία του ΄60 (αριστερά) και σήμερα (δεξιά)

Στο παρά πέντε κήρυξαν ως διατηρητέα ξενοδοχεία μεγάλης αρχιτεκτονικής αξίας που ρημάζουν...
Έστω κι αργά πέντε Ξενία ανά τη χώρα- της Βυτίνας, του Πλαταμώνα, της Καλαμπάκας, της Ηγουμενίτσας και του Παλιουρίου- κηρύχτηκαν διατηρητέα μνημεία ομοφώνως από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων. Έτσι υπάρχει ελπίδα να σωθούν από καταστροφή, αν και 15 από τα 70 Ξενία έχουν εκποιηθεί και αλλοιωθεί, ενώ άλλα τρία έχουν κατεδαφιστεί.
Η γκρίνια και οι επίμονες πιέσεις του Συλλόγου Ελλήνων Αρχιτεκτόνων έφεραν αποτέλεσμα ώστε να γυρίσει σελίδα η ιστορία των Ξενία- των διώροφων κτισμάτων τα οποία απολύτως εναρμονισμένα με το περιβάλλον κοσμούσαν τις καλύτερες τοποθεσίες κάθε περιοχής- που είναι παραδεκτό από όλους πως πρόκειται για μνημεία αρχιτεκτονικής καθώς φέρουν την υπογραφή σπουδαίων αρχιτεκτόνων, πολλά εκ των οποίων του Άρη Κωνσταντινίδη (το τρέχον έτος μάλιστα έχει κηρυχθεί από το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης ως Έτος Άρη Κωνσταντινίδη).
Το σημαντικό δε είναι πως στο πλαίσιο της διάσωσης δεν θα ενταχθεί μόνο το κέλυφος των ξενοδοχειακών μονάδων, αλλά και το εσωτερικό τους, αν και η εισήγηση της αρμόδιας Διεύθυνσης ήταν να διατηρηθούν μόνο τα κελύφη, προβάλλοντας ως δικαιολογία, ότι «η στατική ενίσχυση δεν θα μπορεί να γίνει αν διατηρηθεί το εσωτερικό». «Αλίμονο αν ο τεχνικός κόσμος της χώρας, δεν μπορεί σήμερα να αντιμετωπίσει θέματα όπως διαβρώσεις και υγρασίες», είπε ο εκπρόσωπος του ΣΕΑ Παντελής Νικολακόπουλος, χαρακτηρίζοντας τα Ξενία ως «τη σημαντικότερη ενότητα κτιρίων που κατασκεύασε το Δημόσιο μεταπολεμικά» «Είναι ξενοδοχεία υψηλής αισθητικής, όχι υψηλών εισοδημάτων, που δημιουργήθηκαν για τους μέσους αστούς», υποστήριξε η αρχιτέκτων, καθηγήτρια στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και μέλος του ΚΣΝΜ Μάρω Καρδαμίτση-Αδάμη. «Αν είναι να τους αλλάξουμε τα φώτα, με βελούδινες κουρτίνες και χρυσούς καθρέφτες, όπως είδα σε Ξενία στη Χαλκιδική, δεν έχει νόημα η κήρυξη. Το ζητούμενο δεν είναι να φτιάξουμε “μικρές Μεγάλες Βρετανίες” ανά τη χώρα».



Δεν υπάρχουν σχόλια: