«Χρωστάµε σε αυτήν πόλη, για κάθε κτήριο που σηκώνουµε, το κοµµάτι πράσινο που της κλέψαµε»

Αυστριακός αρχιτέκτονας Hundertwasser.

14 Ιουλίου, 2008

Ενα μεγάλο πρόβλημα....απαιτούνται πρωτοβουλίες και δράσεις από όλους!

Με την ευκαιρία του σχετικού ρεπορτάζ ( στα ΝΕΑ) επαναφέρω μια σκέψη - πρόταση , για παραπέρα διερεύνηση από την δημοτική αρχή και άλλους τοπικούς φορείς......

Το νερό που υπερχυλίζει από πηγάδια στην πόλη μας και "χάνεται" στους δρόμους..-αν σωστά βλέπω και ερμηνεύω τέτοιες περιπτώσεις όπως στην Κοιμήσεως Θεοτόκου κ.α- ......δεν υπάρχει τρόπος , (με κάποιο σχέδιο και ορισμένες παρεμβάσεις....όπως κατασκευή ορισμένων δεξαμενών, οικονομικά κίνητρα για τους ιδιοκτήτες των πηγαδιών...κ.α), να συγκεντρώνεται από τον Δήμο και να αξιοποιείται για το πότισμα πλατειών, τις ανάγκες της δασοπροστασίας κλπ ;

Ενδεχομένως να υπάρχουν και δυνατότητες χρηματοδότησης (;) ενός τέτοιου εγχειρήματος-έργου από την Ε.Ε και το ΕΣΠΑ 2007-2013.

Εχει ασχοληθεί κανείς μέχρι σήμερα με το θέμα αυτό;
Εχει νόημα να το ψάξει με την βοήθεια ειδικών ο Δήμος ;
Μπορεί όποιος έχει κάποια σχετική γνώση να μας ενημερώσει;
Φ.Χ

Σπατάλη και ρύπανση «στραγγίζουν» τη χώρα

Οι ανεξέλεγκτες γεωτρήσεις και η ξηρασία εξαντλούν τα υδατικά αποθέματα σε Αττική, Θεσσαλία και νησιά του Αιγαίου
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Χάρης Καρανίκας


http://assets.in.gr/AssetService/Image.ashx?c=7861021&r=0&p=0&t=0&q=85&w=800&v=1
Το μαρτύριο της σταγόνας έχει ήδη αρχίσει να βασανίζει τη Θεσσαλία, την Αττική και τα νησιά του Αιγαίου, καθώς η ξηρασία, οι αυξημένες ανάγκες, αλλά και οι ανεξέλεγκτες γεωτρήσεις στραγγίζουν τα υδατικά αποθέματα των πλέον άνυδρων περιοχών της χώρας.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι οι μεταφερόμενες ποσότητες νερού στα νησιά του Αιγαίου εκτιμάται ότι θα αυξηθούν κατά 10% σε σχέση με το 2007. Την ίδια ώρα, η άντληση νερού από τις 10.000 νόμιμες και παράνομες γεωτρήσεις στην Αττική έχουν χαμηλώσει τους υπόγειους υδροφορείς του νομού έως και 30 μέτρα, ενώ στη Θεσσαλία το έλλειμμα για την άρδευση των καλλιεργειών φέτος το καλοκαίρι ανέρχεται στα 130 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερό. Την ίδια ώρα, βαρέα μέταλλα, νιτρικά και θαλασσινό νερό που έχει διεισδύσει στο υπέδαφος καθιστούν τα υπόγεια αποθέματα νερού ακατάλληλα προς πόση και μερικές φορές ακόμα και για άρδευση. Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς, λύσεις για την εξυγίανση των υπόγειων υδάτων υπάρχουν- απλώς δεν έχουν τεθεί σε εφαρμογή.

Τεχνητός εμπλουτισμός
Μία λύση στο πρόβλημα της εξάντλησης και της υποβάθμισης των υπογείων υδάτων της Αττικής είναι, σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο τεχνητός εμπλουτισμός τους με νερό το οποίο θα πήγαινε χαμένο. «Σύμφωνα με μετρήσεις, την τελευταία πενταετία σε περιοχές των νοτίων προαστίων, η πτώση του υδροφόρου ορίζοντα φθάνει έως και τα 30 μέτρα. Στα βόρεια είναι κατά 10 μέτρα μικρότερη. Με μικρά φράγματα θα μπορούσαμε να κατακρατήσουμε το νερό της βροχής και έτσι να του δώσουμε τον απαραίτητο χρόνο ώστε να εισχωρήσει στο υπέδαφος και να ενισχύσει τα υπόγεια αποθέματα. Με αυτά τα μικροφράγματα προσφέρεται και αντιπλημμυρική προστασία στις γύρω περιοχές, ενώ μειώνεται κατά πολύ και η διάβρωση. Μία ακόμα λύση για να εμπλουτίσουμε τους υδροφόρους ορίζοντες είναι να αξιοποιηθούν τα νερά από τις υπερχειλίσεις των ταμιευτήρων της ΕΥΔΑΠ», λέει στα «ΝΕΑ» ο κ. Γιάννης Κουμαντάκης, ομότιμος καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.
Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, με τον τεχνητό εμπλουτισμό των υδροφόρων όχι μόνο δημιουργούνται στρατηγικά αποθέματα υδάτων για τους δύσκολους καιρούς της ξηρασίας, αλλά σταδιακά απορρυπαίνονται οι ήδη μολυσμένοι υδροφορείς από νιτρικά (Ανατολική Αττική) και βαρέα μέταλλα (Θριάσιο Πεδίο), καθώς οι συγκεντρώσεις των επικίνδυνων ουσιών αραιώνουν λόγω της εισροής καθαρού νερού.
«Χαρακτηριστικό παράδειγμα εφαρμογής ενός προγράμματος τεχνητού εμπλουτισμού θα μπορούσε να είναι ο υπόγειος υδροφόρος ορίζοντας της Πεντέλης, ο οποίος έχει σημειώσει πτώση αρκετών δεκάδων μέτρων τις τελευταίες δεκαετίες. Πρόκειται για τον καλύτερο ποιοτικά υπόγειο ταμιευτήρα που διαθέτουμε στην Αττική για τη δημιουργία στρατηγικών αποθεμάτων νερού, καθώς οι ποσότητες υδάτων που καταλήγουν εκεί δεν προλαβαίνουν να φορτιστούν με άλατα, ενώ στην περιοχή δεν υπάρχει πρόβλημα ρύπανσης από νιτρικά ή βαρέα μέταλλα. Επιπλέον, ο ταμιευτήρας είναι σχετικά στεγανός και δεν παρουσιάζει μεγάλες απώλειες. Μάλιστα, στη συγκεκριμένη περίπτωση θα υπάρχουν και τα απαραίτητα αποθέματα νερού για τις ανάγκες δασοπυρόσβεσης», λέει ο κ. Κουμαντάκης, που εκτιμά ότι η χωρητικότητα του υπόγειου ταμιευτήρα της Πεντέλης φθάνει τα 10 εκατομμύρια κυβικά μέτρα.

Οι προϋποθέσεις
«Στην περίπτωση της Πεντέλης, τα φράγματα για τον εμπλουτισμό θα πρέπει να βρίσκονται πάνω σε μάρμαρο για να μπορεί να περνάει το νερό στο υπέδαφος. Αν δημιουργηθούν σε σχιστόλιθο, που δεν διαπερνάται από νερό, είναι δώρον άδωρον. Πάντως, πρόκειται για μία καλή λύση, η οποία όμως προϋποθέτει τη διεξαγωγή διεξοδικών μελετών», επισημαίνει ο καθηγητής Υδρογεωλογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Σπύρος Λέκκας. Σύμφωνα με τη μελέτη του ΙΓΜΕ για λογαριασμό της ΚΕΔΚΕ, οι ετήσιες ποσότητες βρόχινου νερού στην Αττική φθάνουν τα 1.470 εκατομμύρια κυβικά μέτρα. Επίσης, όπως εκτιμάται από τους ειδικούς, τα υπόγεια αποθέματα δεν ξεπερνούν τα 600 εκατομμύρια κυβικά μέτρα. «Όσον αφορά τον εμπλουτισμό των υδροφορέων από πλεονάζοντα νερά των επιφανειακών ταμιευτήρων της ΕΥΔΑΠ, φέτος είναι ανέφικτο, καθώς διανύουμε περίοδο ξηρασίας και ως εκ τούτου δεν είχαμε υπερχειλίσεις. Ωστόσο, σε χρονιές κατά τις οποίες έχουμε υπερχείλιση των ταμιευτήρων της ΕΥΔΑΠ είναι ένας πολύ καλός τρόπος για τη δημιουργία στρατηγικών αποθεμάτων», λέει ο κ. Δημήτρης Κουτσογιάννης από τον Τομέα Αξιοποίησης Υδατικών Πόρων του ΕΜΠ. Παράλληλα, ο εμπλουτισμός των υδροφορέων θεωρείται ένας ενδεδειγμένος τρόπος για τη σταδιακή απορρύπανση των υπόγειων αποθεμάτων νερού. «Με ένα φράγμα στον χείμαρρο της Φυλής πριν από το Θριάσιο Πεδίο θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε στον τεχνητό εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα της περιοχής για την εξυγίανση των υπόγειων υδάτων. Οι ποσότητες καθαρού νερού που θα προστίθονταν στα ήδη υπάρχοντα αποθέματα θα αραίωναν κατά πολύ τις συγκεντρώσεις των βαρέων μετάλλων. Επιπλέον, μία λύση θα ήταν και ο τεχνητός εμπλουτισμός από νερό που προέρχεται από προχωρημένη επεξεργασία λυμάτων», επισημαίνει ο κ. Κουμαντάκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: