«Χρωστάµε σε αυτήν πόλη, για κάθε κτήριο που σηκώνουµε, το κοµµάτι πράσινο που της κλέψαµε»

Αυστριακός αρχιτέκτονας Hundertwasser.

09 Σεπτεμβρίου, 2008

ΕΛΕΟΣ..ΝΤΡΟΠΗ...ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ (2)




Α. Για όσους δεν γνωρίζουν, αναδημοσιεύω το σχετικό κεφάλαιο και άρθρο του δημοτικού κανονισμού καθαριότητας που ισχύει στην πόλη μας και αποτελεί ένα σημαντικό κείμενο αρχών, πολιτικών και μέτρων για την προστασία του περιβάλλοντος, της υγείας και της αισθητικής.......
"ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΓ΄
ΡΥΠΑΝΣΗ ΑΠΟ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ 3Ο
ΡΥΠΑΝΣΗ ΑΠΟ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ

1. Σύμφωνα με το Ν. 2946/8-10-01 δεν επιτρέπεται η εμπορική διαφήμιση εκτός πλαισίων και ειδικών θέσεων. Η ρύπανση με εμπορικές αφίσες, φέιγ-βολάν, συνθήματα, αεροπανώ κλπ. για οποιοδήποτε λόγο, σε οδούς, πλατείες ή άλλους κοινόχρηστους χώρους, επισύρει πρόστιμο, πέρα από το τέλος παράνομης διαφήμισης, στον διαφημιζόμενο και διαφημιστή από τα εξουσιοδοτημένα από τον παρόντα κανονισμό όργανα.

2. Επίσης απαγορεύεται η επικόλληση αφισών στους κάδους απορριμμάτων, στα φωτιστικά σώματα, σε δημόσια κτίρια καθώς και τα διαφημιστικά αυτοκόλλητα επί των πεζοδρομίων, οδοστρωμάτων και πλατειών. Σε περίπτωση παράβασης επιβάλλεται πρόστιμο.

3. Δεν επιτρέπεται η εγκατάλειψη υπολειμμάτων διαφημιστικών πινακίδων και γιγαντοαφισών σε κοινόχρηστους χώρους (κόλλες, σχισμένες αφίσες κτλ) καθώς και η απαράδεκτη εμφάνιση διαφημιστικών ταμπλό. Στους παραβάτες επιβάλλεται πρόστιμο.

Αυτές οι ενέργειες μπορούν να πραγματοποιούνται μόνο μετά από σχετική άδεια που θα χορηγείται από το δήμο, ύστερα από αίτηση του ενδιαφερομένου, αφού ληφθούν υπόψη τα ήθη, τα έθιμα, η καθαριότητα και το δημόσιο συμφέρον της πόλης μας. Κάθε είδους εμπορική διαφήμιση (επιγραφές, βιτρίνες, τοιχογραφίες) που επιτρέπεται από τις διατάξεις του Ν1491/84 και του Ν1900/90 γίνεται ύστερα από άδεια αποκλειστικά του Δήμου και την καταβολή του τέλους διαφήμισης όπως ορίζεται από τις ειδικές διατάξεις των οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και πάντοτε σε χώρους που καθορίζονται από το Δημοτικό Συμβούλιο.

4. Πλαίσια και διαφημίσεις που τοποθετούνται σε δημοτικούς, κοινοτικούς ή κοινόχρηστους χώρους, που δεν καθορίσθηκαν για την προβολή υπαίθριας διαφήμισης, σύμφωνα με τις παραγράφους 1 και 2 του άρθρου 3 του Ν. 2946/2001 περί ‘υπαίθριας διαφήμισης’, θεωρούνται ρύποι και απομακρύνονται άμεσα από τον Δήμο. Σε βάρος των διαφημιστών που τοποθέτησαν τα πλαίσια αυτά και τις διαφημίσεις και των διαφημιζομένων επιβάλλεται πρόστιμο.

Των παραπάνω διατάξεων εξαιρούνται οι πολιτικές οργανώσεις, δημοτικές-κοινοτικές κινήσεις, οι Κοινωνικοί και συνδικαλιστικοί φορείς. Για τους φορείς αυτούς τηρούνται οι διατάξεις των νόμων και ειδικότερες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου.
........................................................................"

Β. Δείτε πως εφαρμόζεται από τους φορείς που εποπτεύονται από την Δημοτική Αρχή (!) με
ένα μικρό δείγμα τις παραπάνω εικόνες.....

Αυτή η εκτεταμένη, απαράδεκτη, αντιαισθητική, τριτοκοσμική αφισοκόλληση..που δεν έχει μείνει στύλος της ΔΕΗ και του ΟΤΕ, φωτιστικό, μεταλλική επιφάνεια και τοίχος από άκρη σε άκρη στην πόλη...έχει κανένα νόημα;

..........Με υπομονή περιμένω τα σχόλια του κ. Δημάρχου και του Προέδρου του Δημοτικού μας Συμβουλίου.....

..........καλύπτονται οι σχετικοί φορείς από κάποιες ειδικές διατάξεις, από ειδικές αποφάσεις του Δ.Σ, από τι τελοσπάντων...;

Ανάλογα με την απάντηση σας θα ταιριάξει και ο τίτλος μας ( εν μέρει η στο σύνολο του )ΕΛΕΟΣ...ΝΤΡΟΠΗ...ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ...
...Αλλά δυστυχώς για την πόλη υπάρχει και συνέχεια
...θα επανέλθουμε...






Δεν υπάρχουν σχόλια: