«Χρωστάµε σε αυτήν πόλη, για κάθε κτήριο που σηκώνουµε, το κοµµάτι πράσινο που της κλέψαµε»

Αυστριακός αρχιτέκτονας Hundertwasser.

03 Σεπτεμβρίου, 2008

Το Δάσος του Αγίου Στεφάνου λεηλατείται σιγά σιγά

Προτάσεις για μια ομαλή απεμπλοκή από τη σημερινή θλιβερή κατάσταση.

Είναι νομικά αδιαμφισβήτητο το γεγονός ότι ο καθορισμός των ορίων του Αγ. Στεφάνου, όπως έγινε το 1976 με την απόφαση του τότε Νομάρχη δεν έχει νομική ισχύ και έχει κριθεί από το Σ.τ.Ε. με την 1060/85 απόφασή του ότι στερείται εκτελεστότητας και ως εκ τούτου συμπαρασύρονται σε ακυρότητα όλες οι εκδιδόμενες άδειες.
Όμως, μέσα στα «νέα» όρια του ‘76 έχουν ανεγερθεί οικοδομές αφενός «νόμιμες» κατά την πολεοδομία αφετέρου «παράνομες» κατά το Υπουργείο Γεωργίας. Τι θα γίνει αν κάποιος «βαλτός» (όπως έγινε και με το Σχέδιο Πόλης) κάνει σχετική καταγγελία – αναφορά στο Δασαρχείο; Δεν θα τιναχτούν στον αέρα όλες οι υπάρχουσες οικοδομικές – κατοικίες και θα αρχίσει η ταλαιπωρία τόσων ανθρώπων;
Οι ισχυρισμοί του Δημάρχου Αγ. Στεφάνου κ. Π. Βορριά, ότι τα όρια του οικισμού μας είναι τα ισχυρότερα της Ελλάδας χαϊδεύουν ευχάριστα τα αυτιά όλων μας. Οι δε πολιτικοί –και αυτοί μην τολμώντας να πουν τα κακά μαντάτα στους ψηφοφόρους τους– μιλάνε για έναν κακό Περιφερειάρχη που δήθεν αρνείται να υπογράψει το αίτημα το οποίο ρυθμίζει οριστικά το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της Αγίας Παρασκευής. Στην συνάντηση στο ΠΠΚ (26/5/08) για το θέμα αυτό, μεταξύ Βουλευτών των κομμάτων, ήταν παρόντες οι Υφυπουργός κ. Γεώργιος Βλάχος και ο πρώην υφυπουργός κ. Απόστολος Σταύρου. Το ερώτημα που τίθεται στους δύο υφυπουργούς είναι: τους ήταν τόσο δύσκολο να τηλεφωνήσουν, έστω, στον διορισμένο από τον κυβέρνηση Περιφερειάρχη και αν δεν υπογράψει την απόφαση αποχαρακτηρισμού να τον στείλουν σπίτι του;
Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρχει ρύθμιση αν δεν ξεκαθαρίσουν οριστικά τα όρια του οικισμού και το δασικό. Αυτό δεν ισχύει μόνο για το «πολιτικό μικροκλίμα» του Αγ. Στεφάνου, αλλά για όλη τη χώρα. Αν δεν γίνει αυτό, οι ιδιοκτήτες-θύματα της Αγ. Παρασκευής θα είναι μονίμως παγιδευμένοι και θα χρησιμοποιούνται ως ανθρώπινη ασπίδα και άλοθι των οργανωμένων συμφερόντων.
Η αργοπορία της σημερινής Δημοτικής Αρχής, μετά από 18 μήνες διοίκησης του Δήμου και μετά την ακύρωση του Σχεδίου Πόλης και των συντελεστών δόμησης, να ζητήσει την άμεση εφαρμογή νέων, φιλικών προς το περιβάλλον, συντελεστών δόμησης και κάλυψης, λειτουργεί καταστροφικά για τον τόπο.
Χρόνια τώρα, οι διοικούντες τον Δήμο –όμηροι κι αυτοί του κατεστημένου των εμπόρων γης, των μηχανικών, των μεσιτών και άλλων τοπικών συμφερόντων, των ίδιων πάντα ανθρώπων που τους στηρίζουν– ανέχονται με την αργοπορία και την απραξία τους την καταστροφική τσιμεντοποίηση του Αγ. Στεφάνου.
Σήμερα, γνωρίζουμε όλοι, ότι οι έμποροι γης, οι μεσίτες, οι μηχανικοί και οι ισχυροί τοπικοί παράγοντες, οι περισσότεροι συμμετέχουν ενεργά και οργανωμένα στα κοινά της περιοχής μας. Βρίσκουν, έτσι, την χρυσή ευκαιρία να γεμίζουν μεζονέτες το δάσος, να χτίζουν ανενόχλητοι και να θησαυρίζουν, υπονομεύοντας την ποιότητα ζωής όλων μας. Η σημερινή Δημοτική Αρχή δεν έχει κάνει καμία ενέργεια για να σταματήσει αυτή την καταστροφή, πέραν του να δηλώσει ότι θα ξεκινήσει τις διαδικασίες για το Σχέδιο Πόλης. Κι όσο το θέμα «θα» βρίσκεται επί της «διαδικασίας», εξοικονομείται ο απαιτούμενος χρόνος, ώστε να πακτωθεί με μπετόν όλος ο Αγ. Στέφανος, να λεηλατηθούν οι δασικές εκτάσεις, να ΚΑΤΑΤΜΗΘΕΙ Η ΚΑΠΙΤΕΝΕΙΑ, και τελικά ο Αγ. Στέφανος να μην θυμίζει σε τίποτα Αγ. Στέφανο, αλλά ένα Αιγάλεω… με λέϊλαντ.
Και, τελικά, το Σχέδιο Πόλης και οι χαμηλότεροι συντελεστές δόμησης και κάλυψης θα έρθουν προ τετελεσμένων γεγονότων: όταν ο Αγ. Στέφανος θα έχει μείνει πλέον χωρίς δημόσιους χώρους, πλήρως τσιμεντωμένος, χωρίς δάσος, χωρίς ούτε ένα κλαρί να έχει μείνει...

Τι πρέπει να γίνει:
1. Πρέπει να ισχυροποιηθούν νομοθετικά από τη Βουλή τα όρια (υπάρχει συγκεκριμένη πρόταση)
2. Πρέπει να καθίσουν σε ένα τραπέζι ο Υπουργός ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ και ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και να ξεκαθαρίσουν μια για πάντα το τοπίο.
3. Μέσα στα ισχυρά πλέον όρια –όπου θα περιλαμβάνονται όλες οι οικοδομήσιμες περιοχές– να οικοδομηθεί η περιοχή με συντελεστές δόμησης και κάλυψης φιλικούς προς το περιβάλλον. Και όπου υπάρχει συμπαγής δασική έκταση, να εξαιρεθεί, όπως οι υπάρχουσες δημόσιες εκτάσεις στην περιοχή.
4. Μέχρις ότου γίνουν τα παραπάνω, πρέπει άμεσα να ξεκινήσει η διαδικασία από τον Δήμο της μείωσης των συντελεστών κάλυψης και δόμησης.
Τότε μόνον θα ρυθμιστεί οριστικά το μεγάλο πρόβλημα των κατοίκων της Αγ. Παρασκευής.

Γιώργος Δαρδανός

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Το όλο θέμα είναι μια ιστορία που επαναλαμβάνεται. Έτσι έχει καταστραφεί και η μισή Ελλάδα.
Στον Αγ. Στέφανο, οι Όροι Δόμησης και οι Συντελεστές Κάλυψης είναι φιλικοί μόνο για τις τσέπες των κατασκευαστών. Είναι προφανές ότι το δάσος της Καπιτένειας, αυτή τη στιγμή, είναι ανυπεράσπιστο, στο έλεος μηχανικών και εργολάβων.
Συμφωνώ με τον Γιώργο. Κάποιοι έβγαλαν στο σφυρί τον Αγ. Στέφανο και θησαυρίζουν. Και, μάλιστα, σήμερα, το έτος 2008, που όλη η Αττική είναι ένα αφόρητο λεκανοπέδιο και η μισή Ελλάδα άνυδρη και καμμένη και η Ευρωπαϊκή Ένωση μας έχει ρίξει τόσα πρόστιμα για την Περιβαλλοντική μας κατάντια, σήμερα λοιπόν, αγωνιζόμαστε ακόμα, γι' αυτό που σε όλη την Ευρώπη είναι πια αυτονόητο: να προστατεύσουμε το λιγοστό εναπομείναντα δάσος της Καπιτένειας από το να γίνει μια μεγάλη χτισμένη «Παθιακάκη».
Nαταλία

Tέλης είπε...

H κατάσταση είναι απαράδεκτη. Παντού γύρω μου βλέπω οικοδομές και κατατμήσεις που εξοργίζουν. Δεν μπορούν να κάνουν ότι θέλουν στον τόπο που μεγαλώσαμε και αγαπήσαμε και που στο κάτω κάτω επιλέξαμε να ζήσουμε για να έχουμε μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Να σώσουμε την Ελλάδα από τους Έλληνες, είχε πει κάποιος σοφός.