«Χρωστάµε σε αυτήν πόλη, για κάθε κτήριο που σηκώνουµε, το κοµµάτι πράσινο που της κλέψαµε»

Αυστριακός αρχιτέκτονας Hundertwasser.

02 Σεπτεμβρίου, 2008

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΝΤΙΖΑΪΝ ΣΕ ΠΛΑΤΕΙΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΡΟ




ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΝΤΙΖΑΪΝ ΣΕ ΠΛΑΤΕΙΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΡΟ
«Πρασινίστε» την Αθήνα
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2008





Ψηλοτάκουνες γόβες από τσουβάλια και μπλούζες από κουρέλια. Χωματερές που γίνονται κήποι και γιγάντια γκράφιτι σε σχήμα δέντρου. Πράσινοι χάρτες της Αθήνας... Είναι μερικές από τις πράσινες προτάσεις που θα καταθέσουν Έλληνες καλλιτέχνες στο 1ο Green Design Festival, μια υπαίθρια πολιτισμική δράση της Βrainlab και του Δήμου Αθηναίων, που θα απλωθεί σε κεντρικούς σταθμούς του Μετρό και πλατείες της Αθήνας, από τις 10 Σεπτεμβρίου έως την 1η Οκτωβρίου.

Περισσότεροι από 70 αρχιτέκτονες, βιομηχανικοί σχεδιαστές, γραφίστες, fashion και street artists θα δημιουργήσουν ειδικά για το φεστιβάλ με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα περιβάλλοντος.

«Δώσαμε ως καμβά τον χάρτη της Αθήνας σε 10 δημιουργικά γραφεία για να τον μετατρέψουν σε πράσινο. Κάποιοι σχεδίασαν χάρτες καταγγελτικούς και σκληρούς, άλλοι πιο αισιόδοξους», σχολιάζει η Έφη Κομνηνού, επιμελήτρια της εκδήλωσης
ΙΝFΟ
1ο Green Design Festival, 10 Σεπτεμβρίου- 1 Οκτωβρίου.
Ίντερνετ: http://www.greendesignfestival.gr.
«Green City». «Τα μοναδικά αυτά γραφιστικά θα τυπωθούν και θα στηθούν πάνω σε ξύλινες κατασκευές κοντά στους σταθμούς του Μετρό, ενώ ο καθένας θα μπορεί να τους περάσει στο κινητό του με σύνδεση bluetooth».

Το guerilla gardening αποτελεί νέα μόδα παγκοσμίως. «Μια χωματερή ή ένα οικόπεδο μπορούν να γεμίσουν πράσινο αν πετάξουμε σπόρους. Με τρία animation videos θα δείξουμε σουρεαλιστικά πως μπορούμε να φυτέψουμε δέντρα στην πόλη», λέει ο Γιάννης Κωνσταντινίδης από τη Νomint, υπεύθυνος για τη δημιουργία των βίντεο με θέμα το guerilla gardening, τα οποία θα ανέβουν στο Ίντερνετ από την ιστοσελίδα του φεστιβάλ.

«Σε δέκα πάνελ σε σχήμα γιγάντιων δέντρων κάθε street artist θα ζωγραφίσει με τον δικό του τρόπο και με οικολογικά χρώματα. Στη βάση θα υπάρχει γρασίδι για να κάθονται οι περαστικοί και να παρακολουθούν. Τα δέντρα θα στηθούν σε κεντρικές πλατείες, ενώ θα δωρηθούν σε σχολεία και σε περιοχές που έχουν καταστραφεί από τις φωτιές», εξηγεί ο street artist με το ψευδώνυμο «b.» τη δουλειά της ομάδας του, που θα γεμίσει με δέντρα από... σπρέι την Ομόνοια και την Ερμού, τον Κεραμεικό και την πλατεία Κουμουνδούρου.

«Εικόνες από ταξίδια μου σε χώρες όπως Βρετανία, Ιταλία, Συρία, Ομάν, Ινδία έχουν συνδυαστεί με δορυφορικούς χάρτες (Google Εarth) όπου έχω εντοπίσει τα συγκεκριμένα μέρη», λέει για τη δική του συνδρομή στο 1ο Green Design Festival ο Ιορδάνης Στυλίδης. Το κοινό του αντίστοιχα θα καταγράφει τις ιδέες του σε μεγάλα τετράδια, πάνω σε θρανία, δίπλα στην εικαστική πράσινη εγκατάστασή του.


Οικολογική μόδα στο Σύνταγμα

Το Εcomuseum, ένα ανοιχτό αντιμουσείο, θα στηθεί στην Πλατεία Συντάγματος, με containers ως περίπτερα και ξύλινες παλέτες για τις διαδρομές. Ο ίδιος ο σχεδιασμός του χώρου προωθεί την επανάχρηση και ανακύκλωση. Θα φιλοξενηθούν εκθέσεις φωτογραφίας, πράσινης μόδας (το «Εco-Chic», με δημιουργίες Ελλήνων σχεδιαστών από ανακυκλωμένα και ανακυκλώσιμα υλικά- και με εργαστήρια), βιομηχανικού σχεδιασμού, video και mixed media. Ακόμη θα υπάρχει πράσινη βιβλιοθήκη, με βιβλία για παιδιά, κόμικς, πολυτελείς εκδόσεις και επιστημονικά συγγράμματα. Αλλά και ένα μικρό ανοιχτό αμφιθέατρο για συναυλίες και εκπαιδευτικά δρώμενα.





Δεν υπάρχουν σχόλια: