«Χρωστάµε σε αυτήν πόλη, για κάθε κτήριο που σηκώνουµε, το κοµµάτι πράσινο που της κλέψαµε»

Αυστριακός αρχιτέκτονας Hundertwasser.

12 Ιανουαρίου, 2009

Οι “προσωρινοί…”

Με ανεξέλεγκτη έπαρση, ακατανόητο κομπασμό, λόγο που τόσο έντονα μας θύμισε Κουτσόγιωργα, και μία «αυτοαποκαλούμενη» δημοσκόπηση, ο Δήμαρχος Αγίου Στεφάνου προσπάθησε ανεπιτυχώς να πει κάποια πράγματα για να δικαιολογήσει την απόλυτη απραξία του όσο αφορά στα σημαντικά προβλήματα της πόλης μας

Αρχικά έθεσε εαυτόν στην υπηρεσία των Κοινών από το… 1978 (!) και προσπάθησε να μας πείσει ότι συνέβαλε στην μετεξέλιξη της πόλης μας από μικρό χωριό 1000 κατοίκων σε μια πόλη 20.000 (!) περίπου κατοίκων.

Η απογραφή του 2001 αναφέρει ακριβώς 9801 κατοίκους. Αυτοί είναι οι άνθρωποι που ήρθαν στον Άγιο Στέφανο και επένδυσαν τα όνειρά τους και τα χρήματά τους με σκοπό μια καλύτερη ζωή. Παρά ταύτα, ο κ. Βορριάς, αναφέρει ότι σήμερα η πόλη μας αριθμεί περίπου 20.000 κατοίκους(!): μέσα σε 7 δηλαδή χρόνια παρατηρείται 105% αύξηση στον πληθυσμό της πόλης μας χωρίς καμία ουσιαστική υποδομή1 πέραν αυτής που προϋπήρχε για τους 1000 πρώτους κατοίκους. Όμως, οι «μόνιμοι και πραγματικοί κάτοικοι του Αγίου Στεφάνου» είναι περίπου το 30% του αριθμού αυτού, δηλαδή περίπου 6000, ενώ το υπόλοιπο 70% είναι οι «προσωρινοί επισκέπτες»2 σύμφωνα πάντα με τα λεγόμενα του Δημάρχου μας. (!)


Από την εκλογική αναμέτρηση της 15ης Οκτωβρίου 2006, έχουμε τα εξής στοιχεία:

Εγγεγραμμένοι 5.512, Ψήφισαν 4.430

Α΄ Κυριακή 4.592 - Β΄ Κυριακή 4.196

Από αυτές τις ψήφους ο κ. Βορριάς πήρε την Α΄ Κυριακή 1.845 και τη Β΄ Κυριακή 2.259 ψήφους.

Ο κ. Βορριάς:

-αφού μας θύμισε ότι εργάζεται για τα Κοινά της πόλης μας από το 1978…

-αφού κατέληξε με συνοπτικές διαδικασίες στο συμπέρασμα πως όλα βαίνουν καλώς στην πόλη μας…

-αφού χαρακτήρισε «προσωρινούς επισκέπτες», φαντασιόπληκτους και κομματικά ανδρείκελα συλλήβδην τους όποιους «αντιπάλους» του (μέγα ατόπημα, που δεν το κατάλαβε καθόλου)...

-αφού μας έκανε μαθήματα θυμοσοφίας

…μας παρουσίασε τα αποτελέσματα μιας «δημοσκόπησης» που μόνος εμπνεύστηκε, μόνος παρήγγειλε και μόνος ανέλυσε με παραστατικά γραφήματα που, μέσα στην ποικιλία των χρωμάτων τους, εμφάνισε ό,τι ήθελε να εμφανίσει, όπως ήθελε να το εμφανίσει (και που φυσικά δεν πλήρωσε… μόνος: την πληρώσαμε όλοι εμείς).

Απευθύνθηκε μέσω ερωτήσεων σε 502 «νοικοκυριά», εκ των οποίων οι άνεργοι και άεργοι αποτελούν την πλειονότητα (μήπως είναι υπερήλικες;), κατέδειξε τις «τάσεις» που χαρακτηρίζουν τους δημότες της πόλης μας. Φυσικά απευθύνθηκε κατά 78,3% στους «μόνιμους» κατοίκους και κατά 21,7% στους «ξένους», δηλαδή τους προσωρινούς!

Φυσικά, ακόμα και με μια τέτοιου είδους «έρευνα» (σημειωθήτω ότι όλες οι δημοσκοπήσεις φέρουν εκ των προτέρων τη βούληση για εξαγωγή συγκεκριμένων συμπερασμάτων από πλευράς του παραγγέλλοντος…) οι απαντήσεις είναι και αντιφατικές και αποκαλυπτικές.

Ένα μικρό παράδειγμα: Το 71,9% φέρεται ευχαριστημένο από τη διαμονή του στον Δήμο μας, ενώ ταυτόχρονα σχεδόν οι μισοί ερωτηθέντες πιστεύουν πως η περιοχή όσο πάει και χειροτερεύει.

Κύριε Δήμαρχε,

Τα ουσιαστικά προβλήματα που ταλαιπωρούν καθημερινά την πόλη μας είναι τα παρακάτω:

  • Η δόμηση και κάλυψη (η μείωση του συντελεστή)
  • Οι μεζονέτες και οι τροχοβίλες που φυτρώνουν στο δάσος.
  • Η ανεξέλεγκτη κοπή δέντρων.
  • Η ισχυροποίηση των ορίων του οικισμού.
  • Το δημόσιο και το «ιδιωτικό» δάσος.
  • Το κυκλοφοριακό χάος.
  • Τα βοθρολύματα.
  • Το μέλλον αυτής της πόλης.

Δυστυχώς χάσαμε άλλα δύο καθοριστικής σημασίας χρόνια.

Ένας «προσωρινός» κάτοικος

του Αγίου Στεφάνου

Για την Αντιγραφή, Γ.Δ.





  1. Το Σχέδιο Πόλης βρίσκεται εκεί ακριβώς που βρισκόταν και πριν από 30 χρόνια, ενώ οι οικοδομικές άδειες εκδίδονται με τις προϋποθέσεις του οικισμού πριν το ’23.
  2. Ας μας εξηγήσει ο κ. Βορριάς τι έχει κατά νού για μας τους «προσωρινούς» : Θα μας μεταφέρει αλλού ή θα μας κάνει το βίο αβίωτο ώστε να φύγουμε από μόνοι μας;


4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

πότε γίνανε όλα αυτά βρε παιδιά;....έτσι ξαφνικά ...αναφέρεται το κείμενο σε κάποια εκδήλωση του Δήμαρχου;...
είναι κάπωςξεκάρφωτο..δεν νομίζετε;
fotis

Ανώνυμος είπε...

Ο κ. Βορριάς μάς θυμίζει τον συμπαθή Βολιώτη πολιτικό “Άλλ΄αντ΄Άλλα”. Γιατί ο πραγματικός διαχωρισμός δεν είναι ανάμεσα στους "προοδευτικούς και τους "προσωρινούς" ή τη Δεξιά. Αυτά είναι άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε. Ο πραγματικός διαχωρισμός στον Άγιο Στέφανο, γιατί υφίσταται, είναι άλλος. Από τη μια μεριά είναι οι καταπατητές, οι έμποροι γης, οι κατασκευαστές μεζονετών , οι εργολάβοι και οι μηχανικοί. Πολλοί δε από αυτούς εμπορεύονται μαζί με αυτά και τη δήθεν αριστεροσύνη τους, πολλές φορές και τους διανοούμενους. Όλοι τους μαζί είναι από τη μία πλευρά και βρίσκουν κατά καιρούς, επειδή οι ίδιοι έχουν φθαρεί, άλλους να βάζουν μπροστά, κινώντας οι ίδιοι πάντα από πίσω τα νήματα για τα συμφέροντά τους.
Και από την άλλη μεριά είμαστε εμείς, οι πολλοί, η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων του Αγ. Στεφάνου, όπου ήρθαμε, επενδύσαμε τα χρήματά μας, την ευαισθησία μας και τα όνειρά μας να ζήσουμε σε ένα ανθρώπινο προάστιο. Έως ότου εμείς πάρουμε πρωτοβουλία και εκδιώξουμε από την Αρχή όλους αυτούς, αυτοί θα λεηλατούν κατά το δοκούν την περιοχή. Αν δεν το κάνουμε γρήγορα, θα είμαστε άξιοι της τύχης μας και τα παιδιά μας δεν θα μας το συγχωρήσουν ποτέ• γιατί σύντομα το προάστιό μας θα καταλήξει να είναι χειρότερο από την Κυψέλη.

Ανώνυμος είπε...

Μεγάλη αλήθεια, φίλε ή φίλη, τα όσα είπες παραπάνω. Και πρέπει να γνωρίζουν, ότι δεν επιλέξαμε τον Αγ. Στέφανο επειδή έχει, για παράδειγμα, καλό δημοτικό γυμναστήριο ή δραστήρια ΚΑΠΗ, ή ενδιαφέροντα πολιτιστικά. Πηγαίναμε και στην Κυψέλη, όπως είπες, που -ποιος ξέρει- μπορεί να έχει και καλύτερα. Ήρθαμε εδώ για να έχουμε και ένα καλύτερο και πιο πράσινο περιβάλλον.

Ifigenia είπε...

Δεν έχω παρακολουθήσει τις ενέργειες του Δήμου ούτε ήξερα ποιός είναι ο Δήμαρχος. Ομως πέρασα χτες μετά απο 3 χρόνια απο τον Αγ. Στέφανο και συγκεκριμένα απο την Λ.Μαραθώνος και ένοιωσα ΟΡΓΗ. Δεν ξέρω αν ο μόνος υπεύθυνος είναι ο Δήμαρχος. Γιατί αυτοί οι "τύπου πλούσιοι" που έφτιαξαν σπίτια-βίλλες τύπου ανάκτορα μέσα στο δάσος και φύτεψαν τουγιες. Τι άνθρωποι είναι, που δεν τους νοιάζει που οι δρόμοι είναι 3 μέτρα και τα πεζοδρόμια άφαντα ? Πόσο κακόγουστος πρέπει να είναι κάποιος και κακομοίρης όταν χτίζει ανάκτορο στην άκρη της Μαραθώνος και δεν δίνει δεκάρα που το πεζοδρόμιο του είναι μισό μέτρο? Τι τριτοκοσμικός άξεστος είναι αυτός που πήγε και έφτιαξε σπίτι στο δάσος και δεν βλέπει ότι δεν έχει που να περπατήσει, γιατί το έκανε όλο κήπο δικό του με περίφραξη, για να μην τον βλέπουν.Ευτυχώς για να μην φαίνεται η νεοπλουτίστικη κακογουστιά των σπιτιών τους. Ολοι αυτοί αύριο θα παραπονιούνται για την ποιότητα ζωής και για την έλειψη υποδομών. Αμφιβάλλω βέβαια, ότι θα το σκεφτούν ποτέ. Δεν φαίνεται να έχουν κάποια ιδέα για το τι σημαίνει δημόσιος χώρος. Με ποιόν εξοργίζεται αυτός ο κάτοικος? Δεν εξοργίζεται με τον εαυτό του ?