«Χρωστάµε σε αυτήν πόλη, για κάθε κτήριο που σηκώνουµε, το κοµµάτι πράσινο που της κλέψαµε»

Αυστριακός αρχιτέκτονας Hundertwasser.

11 Φεβρουαρίου, 2009

ενα οφειλόμενο σχόλιο..για μια προοδευτική δημοτική αρχή


Η ανακοίνωση του Δήμου (28.01.09) για το

Κυκλοφοριακό πρόβλημα και σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις στον κόμβο Αγ. Στεφάνου

Εδώ και καιρό, ο Δήμος Αγ. Στεφάνου ανέδειξε το σοβαρό αυτό πρόβλημα για την πόλη μας στο ΥΠΕΧΩΔΕ, στην Τροχαία Κηφισιάς, στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας και της Νομαρχίας, στις εφημερίδες και την τηλεόραση.
Πρόσφατα, έστειλα νέα επιστολή στο ΥΠΕΧΩΔΕ και την εταιρεία ΝΕΑ ΟΔΟΣ, σχετικά με τις σχεδιαζόμενες ρυθμίσεις για την κατασκευή νέων διοδίων στον κόμβο της Εθνικής Οδού στον Άγ. Στέφανο, όπου ανέφερα τα εξής:
«Μετά και την τελευταία αύξηση της τιμής των διοδίων στο Σταθμό των Αφιδνών, παρατηρείται σοβαρό πρόβλημα κυκλοφοριακής συμφόρησης στον Ανισόπεδο Κόμβο Αγίου Στεφάνου. Το γεγονός αυτό δημιουργεί αξεπέραστα προβλήματα στη λειτουργία της πόλης μας αλλά και γειτονικών πόλεων.
Επειδή, πρόσφατα, είδαν το φως της δημοσιότητας πληροφορίες για ρυθμίσεις, που σχεδιάζονται και αφορούν την περιοχή μας, χωρίς να έχει προηγηθεί η αναγκαία διαβούλευση με τις τοπικές δημοτικές αρχές, παρακαλούμε για την πλήρη ενημέρωση μας, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να δεχθούμε τετελεσμένα γεγονότα, που θέτουν σε κίνδυνο την πόλη μας.»

Το θέμα ήρθε για συζήτηση και στη Βουλή των Ελλήνων. Απαντώντας ο υφυπουργός ΥΠΕΧΩΔΕ κ. Θεμ. Ξανθόπουλος σε ερωτήσεις βουλευτών, αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής:

«Οι κάτοικοι των περιοχών Καπανδριτίου, Σχηματαρίου, Τραγάνας, Βαρυμπόπης καθώς και του ανισόπεδου κόμβου Αγ. Στεφάνου δικαίως διαμαρτύρονται για τη χρησιμοποίηση των παράπλευρων οδικών δικτύων στις περιοχές των Μετωπικών Σταθμών κυρίως από βαρέα οχήματα με σκοπό αποφυγής καταβολής διοδίων, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στο οδικό δίκτυο που εξυπηρετεί τοπικές και μικρού μήκους μετακινήσεις.
Στη Σύμβαση Παραχώρησης καθορίστηκε η προσωρινή διατήρηση τους (των υπαρχόντων Σταθμών Διοδίων, άρα και των Αφιδνών) μέχρι τον Αύγουστο 2009 και ο επαναπροσδιορισμός νέων θέσεων με σκοπό την αναλογική χρέωση στο χρήστη ανά χιλιόμετρο διανυομένου μήκους.
Ειδικότερα οι χρήστες των περιοχών των Δήμων Κρυονερίου, Αγ. Στεφάνου, Δροσιάς, Σταμάτας κλπ, δεν θα είναι υποχρεωμένοι να καταβάλλουν τέλη διοδίων διότι θα έχουν τη δυνατότητα εναλλακτικής λύσης μη καταβολής διοδίων.»

Ο Δήμος Αγ. Στεφάνου επιμένει σταθερά στη θέση του για την ανάγκη, πριν από οποιαδήποτε ρύθμιση που μας αφορά, να προηγηθεί η αναγκαία διαβούλευση, ώστε να διευκρινισθούν πλήρως οι δυνατότητες εναλλακτικής λύσης μη καταβολής διοδίων από τους δημότες μας, χωρίς να υπάρξει περαιτέρω κυκλοφοριακή συμφόρηση στην πόλη του Αγ. Στεφάνου αλλά και των γειτονικών πόλεων.

Για το λόγο αυτό, ο Δήμος μας θα συγκαλέσει Συνέλευση των κατοίκων για την ενημέρωση τους πάνω στο κυκλοφοριακό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε. Το πρόβλημα αυτό πρόκειται να ενταθεί μετά την, απαράδεκτη για εμάς, τροποποίηση του Π.Δ. (ΦΕΚ 619Δ/19.12.2008) για τον «καθορισμό Ζωνών προστασίας της Πάρνηθας», που επιτρέπει σε έκταση 216 περίπου στρεμμάτων δάσους την εγκατάσταση της ΒΕΠΕ Τε-χνόπολη ΄΄Ακρόπολις΄΄ και που θα έχει ως συνέπεια, εκτός των άλλων περιβαντολλογικών επιπτώσεων, την περαιτέρω επιβάρυνση του κόμβου Αγ. Στεφάνου με μεγάλο αριθμό αυτοκινήτων.


Παναγιώτης Βορριάς
Δήμαρχος


Το σχόλιο μου

Μια φορά και ένα καιρό στον Δήμο μας…
..απλά περνούσε ο καιρός…
..τι έκανες σήμερα; ότι χθές,….τίποτα!!


δεν αντέχω άλλο ρε παιδιά τέτοια αγωνιστική αδράνεια και στρατηγική κακομοιριά
…αυτό είναι το επίπεδο μας και τέτοια δημοτική αρχή και Δήμαρχος μας ταιριάζει ;

Οσο αφορά εσάς αγαπητοί κύριοι, Υπουργοί, περιφερειάρχες και διευθυντάδες…..,
εσείς που παίρνετε τις αποφάσεις… το έχετε καταλάβει μέχρι τώρα ότι Έχουμε Δήμαρχο;…

Γιατί τώρα που "ξύπνησε" το θηρίο μέσα του θα δείτε τι θα πάθετε!
Θα σας κάνει μια ‘...ανάδειξη…’ του προβλήματος που θα τρέχετε και δεν θα φθάνετε!!


α. Εδώ και καιρό……αναφέρεται μονότονα στην επιστολή σας

Αυτό το πρόβλημα -αν θυμάμαι καλά- απασχολεί την πόλη αρκετά χρόνια…
Πριν ακόμη αναλάβετε Δήμαρχος…μας τα λέγατε και προεκλογικά ..το ξεχάσατε;
…και οι προηγούμενοι Δημοτικοί παράγοντες.. κάποια αντίστοιχη "δραστηριότητα" με επιστολογραφία ανέπτυξαν με "επιτυχία" και άλλα τόσα σημαντικά έκαναν και αυτοί, σαν αυτά που αναφέρετε !!
Εσείς βάλατε και ένα αφισο-πανώ!

...οποία πρωτοτυπία
…Καμαρώνετε για τα αυτονόητα ενώ Εδώ και καιρό θα έπρεπε να έχετε ξεσηκώσει τη γη και τον ουρανό και τους πολίτες της πόλης…
...αφού οι παραπάνω (ανα)-αρμόδιοι σας (μας) έγραψαν στα παλαιά τους υποδήματα

β. Και εκεί που εσείς εργαζόσασταν σκληρά για να ...αναδείξετε το σοβαρό αυτό πρόβλημα το οποίο δημιουργούσε και δημιουργεί αξεπέραστα προβλήματα στη λειτουργία της πόλης μας….μας ήρθαν κατακέφαλα οι πληροφορίες για τα διόδια και όλα τα σχετικά!
Και πάλι όμως οι πολίτες αυτής της πόλης τα έμαθαν όχι από την δημοτική τους αρχή.. όχι από την υπεύθυνη πολιτεία και τους φορείς της.. αλλά από τα ΜΜΕ….
...και εσείς μάλλον από τις ίδιες πηγές φαντάζομαι…ίσως και από το blog μας (ανάρτηση σχετικής δημοσίευσης από τον Ριζοσπάστη στις 3-12-08)
Δεν μας είπατε όμως , ο Υπουργός, οι άλλοι αρμόδιοι απάντησαν στις τόσες επιστολές σας;.. αν ναι τι ακριβώς ισχυρίζονται;...αν δεν απάντησαν πάλι , γιατί τόσο καιρό δεν έχετε ενημερώσει πολίτες και φορείς;
(από την επιστολή σας μαθαίνουμε για τις απαντήσεις του υφυπουργού -τώρα τελευταία- σε βουλευτές…στον Δήμο δεν απευθύνθηκαν ποτέ;)

Διεκδικείτε και δικαίως -πολύ σωστά- από την ηγεσία αυτής της χώρας να σεβασθεί τους θεσμούς και την δημοκρατική διαδικασία και να μην γίνει τίποτα…
χωρίς να έχει προηγηθεί η αναγκαία διαβούλευση με τις τοπικές δημοτικές αρχές….

Εδώ το έχετε βάλει σκοπό φαίνεται να μας τρελάνετε!!!
Δηλαδή ζητάτε κάτι (διαβούλευση) που εσείς εφαρμόζετε με συνέπεια σε τοπικό επίπεδο με τους πολίτες και τους φορείς;

γ. …….θα συγκαλέσετε Συνέλευση των κατοίκων για την ενημέρωση τους πάνω στο κυκλοφοριακό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε…..

Δηλαδή θα μας ενημερώσετε μετά από δύο (2) και βάλε χρόνια στην δημαρχία για ένα μείζον πρόβλημα ;

ΔΕΝ ΜΑΣ ΛΕΙΠΕΙ ΤΟΣΟ, Η ΚΥΡΙΩΣ ΑΥΤΗ Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ, με τον τρόπο και το περιεχόμενο που της αποδίδετε, ΚΑΛΕ ΜΟΥ ΑΝΘΡΩΠΕ!!!!


Λέτε ότι ο Δήμος
«…επιμένει σταθερά στη θέση του…»

Ποια είναι η θέση του Δήμου,…οι προτάσεις του για την αντιμετώπιση του προβλήματος;
Υπάρχει θέση και με ποιους και πότε διαμορφώθηκε, η απλά ο Δήμος διαμαρτύρεται και λέει στους αρμόδιους λύστε το;


Λέτε ότι
«…δεν πρόκειται να δεχθούμε τετελεσμένα γεγονότα…»

Μα όλα όσα έχουν γίνει δύο χρόνια που είσθε Δήμαρχος δεν αποτελούν τον ορισμό της έννοιας τετελεσμένα γεγονότα;

Λέτε ότι πρέπει
«…να προηγηθεί η αναγκαία διαβούλευση…»

Δάσκαλε που δίδασκες λέω εγώ!

ΔΕΝ ΜΑΣ ΟΡΓΙΖΕΙ ΜΟΝΟ Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ "ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ" ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ Η ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ...

ΑΛΛΑ ΚΑΙ Η ΑΔΡΑΝΕΙΑ, ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ, ΕΛΛΕΙΨΗ ΟΡΑΜΑΤΟΣ,ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΩΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ....

ΜΕ ΑΓΩΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΟΝ ΔΙΑΛΟΓΟ …
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΑ ΚΟΙΝΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ… ΣΤΗΝ ΛΗΨΗ ΤΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΤΟΠΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΖΩΗ ΜΑΣ… ΚΑΙ ΖΗΤΑΜΕ ΤΟ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ ΜΙΑ ΑΞΙΟΠΡΕΠΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ !

Φ.Χ

ΥΓ : δεν θα στεναχωρηθούμε αν δεν μας απαντήσετε...πρώτο γιατί δεν θάναι και η πρώτη φορά και δεύτερο γιατί ξέρουμε πια ότι "αναδεικνύετε" προβλήματα...πολύ δουλιά αδελφέ μου και αυτή η πόλη μεγαλώνει ανεξέλεγκτα...δεν προλαβαίνετε kai sas katalavainoyme!

ΜΗΝ ΚΟΥΡΑΖΕΣΘΕ...ΣΕ ΤΕΛΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑ ΝΑ ΑΦΗΣΕΤΕ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΑΛΥΤΟ...ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΚΑΤΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ .....

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Με τέτοιο αδρανή δήμαρχο, τί να περιμένει κανείς; Έκανε τίποτε για το στάσιμο σχέδιο πόλης, για να κάνει και για άλλα σημαντικά ζητήματα του δήμου; Αν οι συνειδητοποιημένοι κάτοικοι του Αγίου Στεφάνου, δεν πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, ξεχάστε το προάστιο 'Αγιος Στέφανος, γινόμαστε σιγά-σιγά Περιστέρι, Ίλιον κοκ
Κ.Χ.Ι.

Ανώνυμος είπε...

Το ωραίο σε αυτόν τον τόπο είναι η σταθερότητα. Σταθερότητα στα προβλήματα. Τα ίδια προβλήματα (μόνο πιο διογκωμένα) θα γίνουν το περιεχόμενο των ίδιων προεκλογικών υποσχέσεων. Πάλι θα βρομίσουμε από πολιτικές διαβεβαιώσεις που θα υπόσχονται να λύσουν το κυκλοφοριακό (sic), το αποχετευτικό(sic), το πράσινο (sic), το σχέδιο πόλης (sic*). Aς γίνουν τουλάχιστον πρωτότυποι, να βγουν με ειλικρίνεια και να πουν «εργολάβοι για την πόλη και μεσίτες για τον πολίτη».

* όχι από το φιλολογικό sic, απ' το «I feel sick»