«Χρωστάµε σε αυτήν πόλη, για κάθε κτήριο που σηκώνουµε, το κοµµάτι πράσινο που της κλέψαµε»

Αυστριακός αρχιτέκτονας Hundertwasser.

17 Μαρτίου, 2009

Τον Αγ. Στέφανο ποιος θα τον «φρενάρει»;



(αξιοσημείωτο στο παρακάτω είναι ότι εμείς έχουμε τα υλικά για να φτιάξουμε τη χειρότερη σούπα: 
• ΜΕ λίμνη 
• ΜΕ δάσος
• ΜΕ έντονες οικιστικές πιέσεις
• ΜΕ υψηλούς συντελεστές
• XΩΡΙΣ σχέδιο πόλης
• ΧΩΡΙΣ καμία ενέργεια για να μικρύνουν οι συντελεστές 
• ΧΩΡΙΣ ισχυρά όρια 
Την ελαχιστοποίηση των επεκτάσεων των σχεδίων πόλης σε παράκτιες και παραλίμνιες περιοχές, καθώς και σε γεωργικές εκτάσεις, ζητεί το ΥΠΕΧΩΔΕ από τις Περιφέρειες. Οι οδηγίες που πρόσφατα στάλθηκαν με καθυστέρηση... 12 ετών ζητούν περιορισμό των νέων επεκτάσεων στα νέα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια, περιορισμό της εκτός σχεδίου δόμησης, σεβασμό των προστατευομένων περιοχών και αναζήτηση εκτάσεων προς ανάπλαση στις πόλεις. Οι οδηγίες του υπουργείου προσπαθούν να βάλουν φρένο στις ορέξεις των δημάρχων σε όλη τη χώρα, που επιζητούν με «κατά παραγγελία» μελέτες τις μέγιστες δυνατές επεκτάσεις.
Οι οδηγίες εκπονήθηκαν από τη γενική διεύθυνση πολεοδομίας του ΥΠΕΧΩΔΕ, με βάση τον νόμο 2508/97, που έδινε κατευθύνσεις για την παρακολούθηση και την έγκριση των μελετών Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΓΠΣ) και Σχεδίων Οικιστικής Οργάνωσης Ανοιχτής Πόλης (ΣΧΟΟΑΠ). Σύμφωνα με τις υποδείξεις του υπουργείου θα πρέπει:
- Να επιδιώκεται η μέγιστη δυνατή οικονομία σε νέες επεκτάσεις.
- Να ελαχιστοποιούνται οι επεκτάσεις σε κρίσιμες ζώνες, όπως παράκτιες ή παραλίμνιες περιοχές, ζώνες προστασίας φυσικών και πολιτιστικών πόρων, γεωργική γη, δασική γη κ.λπ.
- Να εξασφαλίζεται ικανοποιητική πυκνότητα κατοίκησης στις εντός εγκεκριμένων σχεδίων περιοχές πριν από την επέκταση για κατοικία.
Επίσης, το υπουργείο ζητεί από τις Περιφέρειες (που είναι και οι εγκρίνουσες αρχές των ΓΠΣ και ΣΧΟΟΑΠ) να μεριμνούν ώστε να ελέγχεται η οικιστική εξάπλωση μέσω του περιορισμού τής εκτός σχεδίου δόμησης. Επίσης, για τις εντός ορίων περιοχές, να διερευνάται το ενδεχόμενο αναπλάσεων ή αλλαγής των όρων δόμησης (πιθανή μείωση συντελεστή). «Οι οδηγίες προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την απληστία των δήμων -που αναθέτουν τα ΓΠΣ- και πιέζουν για συνεχείς επεκτάσεις», λέει στην «Κ» η κ. Μάρθα Χουσιανάκου. «Τα δημοτικά συμβούλια, αν και τυπικά έχουν μόνο γνωμοδοτικό ρόλο, ωθούν τους μελετητές να κάνουν ό,τι θέλουν, βγάζοντας πολύ κακής ποιότητας σχέδια με αλόγιστες επεκτάσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το νέο ΓΠΣ Σιθωνίας, που αύξησε τη δόμηση έως και 145%!».
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_1_17/03/2009_307848

Δεν υπάρχουν σχόλια: