«Χρωστάµε σε αυτήν πόλη, για κάθε κτήριο που σηκώνουµε, το κοµµάτι πράσινο που της κλέψαµε»

Αυστριακός αρχιτέκτονας Hundertwasser.

14 Μαρτίου, 2009

Ας μην περιμένουμε να βρεθούμε προ τετελεσμένων… (μερικά πράγματα δεν επιδέχονται ακυρωτικές αποφάσεις, η ζημιά είναι αμετάκλητη)


Αν ρίξεις έναν βάτραχο σε βραστό νερό, το πιθανότερο είναι πως θα πηδήξει έξω από την κατσαρόλα. Η αιφνίδια ανακοίνωση της επιβολής διοδίων στον Αγ. Στέφανο και στη Βαρυμπόμπη προκάλεσε αγανάκτηση σε όλους μας. Είναι ένα χαράτσι άδικο και καταχραστικό, για το οποίο θα πολεμήσουμε όλοι ενωμένοι: πολίτες, φορείς και Δήμοι και Δήμαρχοι.
Αν όμως ρίξεις τον βάτραχο σε κρύο νερό και ανεβάζεις σιγά σιγά την θερμοκρασία, θα κάτσει εκεί μέχρι να βράσει. Ο Αγ. Στέφανος εξακολουθεί να ζει με τα (αιωνίως άλυτα) προβλήματά του… και να «περπατά εις το δάσος», οικόπεδο το οικόπεδο, στρέμματα τα στρέμματα, και να χτίζεται με τους πιο απαράδεκτους όρους δόμησης. Οικισμός προ του ’23 στη φωτογραφία. Που σημαίνει ότι εξακολουθούν να χτίζουν με όρους του 1923 στο σημερινότατο 2009 –όπερ μεθερμηνευόμενον, με όρους που ευνοούν την τσέπη των μεγάλων τοπικών συμφερόντων και των εμπόρων γης, ενώ, σιγά σιγά, μέρα με τη μέρα, μειώνουν την ποιότητα ζωής όλων εμάς που λόγω αυτής επιλέξαμε να μείνουμε στον Αγ. Στέφανο. Αλλά, είπαμε το θέμα είναι να ανεβάζεις την θερμοκρασία σιγά σιγά.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

τι σιγά σιγά, είναι ντροπή που ο Δήμαρχος από θέση παρατηρητή δεν έχει κάνει τίποτα τόσο καιρό. Έχει αφήσει το προάστιο στο έλεος των εργολάβων και των μεσιτών.

Ανώνυμος είπε...

Εμείς σαν πολίτες του Αγίου Στεφάνου δεν μπορούμε να πάμε στα δικαστήρια τον δήμαρχο και τις υπηρεσίες του για την βαριά αυτή αμέλεια να προχωρήσει το σχέδιο πόλης με ενδεχόμενο δόλο; Είναι γνωστό ότι ο Οργανισμός Αθηνα, το ΥΠΕΧΩΔΕ και η Νομαρχία είπαν το Νοέμβριο ότι περιμένουν νέο σχέδιο, που θα το αφήσουν να προχωρήσει με γρήγορα βήματα για να σωθεί ο Άγιος Στέφανος και ο Δήμος δεν έχει κάνει απολύτως τίποτε (αφού μάλλον περιμένει τις δημοτικές εκλογές και δεν θέλει να χάσει τους χρηματοδότες του προεκλογικού του αγώνα). Για τον πλουτισμό των μικροκατασκευαστάκων και των μεσιτών της περιοχής διαιωνίζεται ο συντελεστής 0,8 ακόμη και στο δάσος της Καπιτένιας! Έχουν βγάλει στο σφυρί και προτεινόμενους κοινόχρηστους χώρους!!!! και δεν κουνιέται φύλλο! Ο Άγιος Στέφανος σε λίγα χρόνια θα γίνει Περιστέρι, Νέο Ηράκλειο, αλλά σίγουρα δεν θα είναι το πευκόφυτο προάστιο που ήταν πριν μερικά χρόνια, όταν αποφασίσαμε να μετακομίσουμε εδώ. Γιατί δεν κάνουμε κάτι όλοι εμείς που ενδιαφερόμαστε για το επίπεδο ζωής μας και αφήνουμε τους άλλους να πάρουν την ζωή τη δική μας στα βρώμικα χέρια τους;;;

Ανώνυμος είπε...

μια συμβολή από την πρόσφατη ειδησεογραφία σε σχέση με τον προβληματισμό που θέτει στο σχόλιο του ο/η φίλος-η (16-3, 10.27πμ)

.... Πολλά μπορούν να γίνουν....διάθεση...συντονισμός...και επιμονή χρειάζεται..
ΦΧ


ΣΕΪΧ ΣΟΥ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Εισαγγελέας για τις αυθαιρεσίες

Επείγουσα προκαταρκτική εξέταση για αυθαίρετη δόμηση στις παρυφές του Σέιχ Σου και πλημμελείς ελέγχους από την Πολεοδομία Θεσσαλονίκης παρήγγειλε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Θεσσαλονίκης, Γιώργος Μπόμπολης.

Η παραγγελία της επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης γίνεται μετά από δημοσίευμα της «Ε», την περασμένη Παρασκευή, που αφορούσε καταγγελία κατοίκων του Δήμου Αγίου Παύλου Θεσσαλονίκης για ανέγερση οικοδομής καθ' υπέρβαση του επιτρεπόμενου ύψους που ισχύει στην περιοχή, με αποτέλεσμα να προκύψουν χώροι εμβαδού 206 τ.μ. που δεν έχουν προσμετρηθεί στο συντελεστή δόμησης του οικοπέδου. Αποτέλεσμα είναι, σύμφωνα με την καταγγελία, να εξασφαλίζεται στη νεοανεγειρόμενη οικοδομή υπεραξία εκατομμυρίων ευρώ. Οι κάτοικοι καταγγέλλουν επίσης την Πολεοδομία για πλημμελείς ελέγχους. Ο αντινομάρχης Πολεοδομίας Θεσσαλονίκης, Γιάννης Αγγούρας, τονίζει ότι όλοι οι έλεγχοι και όλες οι ενέργειες που έκανε η Πολεοδομία είναι σύννομες. Προσθέτει ότι οι φωτογραφίες που προσκόμισαν οι κάτοικοι δεν παραθέτουν αρκετά στοιχεία για την προηγούμενη κατάσταση και ότι για να γίνει έλεγχος πρέπει να προσκομίσουν τοπογραφικό σχέδιο της περιοχής. «Το ζητήσαμε, αλλά αρνούνται να το προσκομίσουν», πρόσθεσε.
Με την επείγουσα προκαταρκτική εξέταση, η οποία ανατέθηκε στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, ζητείται να διαπιστωθεί αν έχει διαπραχθεί ή όχι αξιόποινη πράξη.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 18/03/2009