«Χρωστάµε σε αυτήν πόλη, για κάθε κτήριο που σηκώνουµε, το κοµµάτι πράσινο που της κλέψαµε»

Αυστριακός αρχιτέκτονας Hundertwasser.

23 Σεπτεμβρίου, 2009

Σοβαρές συστάσεις της Ε.Ε. για τον ΧΥΤΑ στο Γραμματικό

Κόλαφο για την κυβέρνηση αποτελεί η απάντηση της Κομισιόν στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντή σχετικά με τον ΧΥΤΑ στο Γραμματικό. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκφράζει σοβαρές ενστάσεις για τη δημιουργία ΧΥΤΑ στην περιοχή, επισημαίνει ότι δεν βρίσκει κατάλληλη τη μέθοδο υγειονομικής ταφής των αποβλήτων και προειδοποιεί για αναστολή των πληρωμών. Κόλαφο για την κυβέρνηση αποτελεί η απάντηση της Κομισιόν στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντή σχετικά με τον ΧΥΤΑ στο Γραμματικό. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκφράζει σοβαρές ενστάσεις για τη δημιουργία ΧΥΤΑ στην περιοχή, επισημαίνει ότι δεν βρίσκει κατάλληλη τη μέθοδο υγειονομικής ταφής των αποβλήτων και προειδοποιεί για αναστολή των πληρωμών.
Συγκεκριμένα, στην ερώτησή του ο Έλληνας ευρωβουλευτής ζητούσε από την Επιτροπή να παρέμβει άμεσα για να σταματήσει τη δημιουργία ΧΥΤΑ στο Γραμματικό, αφού δεν καλύπτονται οι όροι της Οδηγίας 99/31 για τους όρους και τις προϋποθέσεις υγειονομικής ταφής των αποβλήτων. Στην απάντησή της η Κομισιόν αναφέρει ότι κάποιες βασικές προϋποθέσεις για τη δημιουργία του ΧΥΤΑ στο Γραμματικό δεν πληρούνται και ως εκ τούτου δεν θα προβεί στις πληρωμές των δαπανών των εν λόγω έργων. Τονίζει μάλιστα πως "εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση της μη τήρησης συγκεκριμένων προϋποθέσεων η Επιτροπή επιφυλάσσεται του δικαιώματος να αναστείλει τις πληρωμές".
Ταυτόχρονα, η Κομισιόν χαρακτηρίζει αναγκαία την προώθηση νέων τεχνολογιών διαχείρισης αποβλήτων, όπως η θερμική επεξεργασία με υψηλή ενεργειακή απόδοση. "Η μέθοδος υγειονομικής ταφής αποτελεί τον τελευταίο, στην ιεραρχία διαχείρισης αποβλήτων, τρόπο διάθεσης και φαίνεται ότι δεν τυγχάνει κοινωνικής αποδοχής" σημειώνει προσθέτοντας ότι απαιτείται επικαιροποίηση του σχεδιασμού και περιβαλλοντική αδειοδότησή του.
"Η ίδια η Κομισιόν λέει ότι ο ΧΥΤΑ, που προωθεί η κυβέρνηση στο Γραμματικό είναι ο χειρότερος από τους αποδεκτούς τρόπους διάθεσης αποβλήτων. Αυτός ο τρόπος διάθεσης των αποβλήτων καθίσταται απολύτως απαράδεκτος αφού οι προβλεπόμενες και προαπαιτούμενες μονάδες διαλογής, ανακύκλωσης, επεξεργασίας κ.λπ. δεν έχουν γίνει" επισημαίνει σχολιάζοντας την απάντηση της Επιτροπής ο Ν. Χουντής. "Αυτό που θέλουν να κατασκευάσουν στο Γραμματικό δεν θα είναι ένας ΧΥΤΑ ούτε ΧΥΤΥ αλλά ένας χώρος συσσώρευσης ακατέργαστων αποβλήτων, μια παράνομη χωματερή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: