«Χρωστάµε σε αυτήν πόλη, για κάθε κτήριο που σηκώνουµε, το κοµµάτι πράσινο που της κλέψαµε»

Αυστριακός αρχιτέκτονας Hundertwasser.

07 Ιουνίου, 2010

Η έλλειψη πολιτικής βούλησης αφήνει χώρο για αυθαιρεσίες

Κοιτάξτε με προσοχή την φωτογραφία………….Mισοκλείστε τα μάτια και πείτε τι βλέπετε πίσω από την εικόνα. Θα πω αυτό που βλέπω εγώ: η νομική ισχυροποίηση των ορίων….. η επικαιροποίηση του ΓΠΣ που θα κάνει την περιοχή μας να χτίζεται ανθρώπινα…. δεν μιλάμε για σχέδιο πόλης, για δημόσιους χώρους (ειδικά το τελευταίο ακούγεται ανέκδοτο), για καταπατημένες δημόσιες εκτάσεις… όλα βρίσκονται στο αιώνιο και καταστροφικά αργοπορημένο «καθ’ οδόν». Πολύ βολική η αργοπορία για όσους επωφελούνται από αυτήν: Στην συγκεκριμένη φωτογραφία, ιδιώτης ανοίγει παράνομα δρόμο στην περιοχή Καπιτένειας.
Εμείς στείλαμε επιστολή στον Δήμαρχο για το θέμα αυτό, αλλά και για το γενικότερο που αφορά στο πολεοδομικό νοικοκύρεμα του τόπου και που θα βάλει κόκκινες γραμμές, ώστε να περισώσει πράσινο και δημόσια περιουσία.

Προς τον Δήμο Αγ. Στεφάνου, υπόψιν κ. Π. Βορριά
και πρόεδρο Δημ. Συμβ. κ. Δεβεράκη
Προς Προϊστάμενο Πολεοδομικού Γραφείου Καπανδριτίου

ΘΕΜΑ: Νομιμότητα διάνοιξης δρόμου για έκδοση άδειας οικοδόμησης
Στον Δήμο Αγ. Στεφάνου και εντός των ορίων του ’76, στην περιοχή Καπιτένειας και στη νοερή πρέκταση της οδού Φιλίας (σε περιοχή χωρίς πολεοδόμηση), εντοπίσαμε αυθαίρετη πρόσφατη απόπειρα διάνοιξης δρόμου μέσα σε πυκνό πευκοδάσος. Η διάνοιξη έγινε σε επαφή με τμήμα της BA μάντρας του πρωιν κτήματος ΕΝΑΡΓΗΣ, επεκτείνεται μέσα στο πυκνό δάσος (βλ. φωτο), και έγινε μετά από κοπή πάρα πολλών μεγάλων πεύκων η οποία καλύφθηκε με φερτά χώματα.
Παρακαλούμε να μας γνωρίσετε τις ενέργεις που θα κάνετε, ώστε αυτή η καταστροφική για το φυσικό περιβάλλον και αυθαίρετη ενέργεια να τιμωρηθεί αυστηρά, αλλά και να αποκατασταθεί η προηγούμενη κατάσταση του δάσους και να ματαιωθεί οριστικά ο επιδιωκόμενος σκοπός της αυθαιρεσίας. Αυτονόητο είναι, ότι πρέπει να βρεθεί τρόπος συνεχούς επιτήρησης των εναπομείναντων πευκοδασών, καθώς και η επιτάχυνση της νομικής κατοχύρωσης των ορίων του ’76, ώστε να προωθηθεί ταχύτατα η επικαιροποίηση του ΓΠΣ και στη συνέχεια της πολεοδομικής μελέτης.
Παρακαλούμε, επίσης, ενημερώστε μας, που βρίσκεται το θέμα της οριοθέτησης (και επί του εδάφους) των εκτάσεων της Κτηματικής Εταιρίας του Δημοσίου, καθώς και των ρεμάτων από την αρμόδια υπηρεσία.


Το Δ.Σ. της Επιτροπής Περιβάλλοντος Αγ. Στεφάνου

Δεν υπάρχουν σχόλια: