«Χρωστάµε σε αυτήν πόλη, για κάθε κτήριο που σηκώνουµε, το κοµµάτι πράσινο που της κλέψαµε»

Αυστριακός αρχιτέκτονας Hundertwasser.

25 Ιουλίου, 2010

Όλη η αλήθεια περί Ορίων του Αγ. Στεφάνου

Mε αφορμή την από Ιουλίου 2010 «Δήλωση» του Δημάρχου του Αγ. Στεφάνου. 
Τι πραγματικά πιστεύει η Επιτροπή Περιβάλλοντος Αγ. Στεφάνου


Αρχικά, παρατηρούμε ότι αναφέρονται ως «νόμιμα και έγκυρα» τα όρια του 1940. Όμως, αυτά τα όρια περιείχαν πολύ μικρότερη έκταση από τα σημερινά, που έχουν οριστεί με Νομαρχιακή απόφαση το 1976, και τα οποία η Επιτροπή Περιβάλλοντος τα δέχεται ως πραγματικά, επειδή έχουν υλοποιηθεί με πολλές οικοδομικές άδειες της Πολεοδομίας.
Μετά τη ματαίωση της πολεοδόμησης το 2003 (επειδή το Σ.τ.Ε θεώρησε τα όρια του 1976 «ανίσχυρα») θα μπορούσε να επιδιωχθεί άμεσα και με επιμονή από τον Δήμο:
1. H νομική θωράκιση των ορίων του ’76, ώστε να είναι απρόσβλητο νομικά.
2. Κατόπιν, θα μπορούσε να επικαιροποιηθεί το Γ.Π.Σ. του ’95, όπως έχουμε επανειλημμένα υποδείξει. Διότι έτσι, σε σύντομο χρονικό διάστημα, (περίπου 1 χρόνο, σε αντίθεση με την Πολεοδομική μελέτη, που απαιτεί για να ισχύσει μακροχρόνιο διάστημα), θα μπορούσαν να επιβληθούν από την Πολεοδομία μειωμένοι συντελεστές Δόμησης και Κάλυψης.
3. Η αυστηρή εφαρμογή του «Δημοτικού Κανονισμού Καθαριότητας και Προστασίας Περιβάλλοντος», ιδίως σχετικά με την κοπή δέντρων σε οικόπεδα που πρόκειται να χτιστούν και αντικατάστασή τους με νέα δέντρα, πρόστιμα για τα κομμένα, κ.λπ.
Εν τω μεταξύ, από το 2003 μέχρι σήμερα, ο Αγ. Στέφανος χτίζεται με τους δυσμενείς για το φυσικό περιβάλλον όρους δόμησης «οικισμού προ του ‘23». Σημειώνουμε εδώ ότι, έχουν γίνει και σοβαρές παραβιάσεις – καταργήσεις τμημάτων με πευκοδάσος στην Καπιτένεια, για παράδειγμα, (άσχετα από τον επίσημο χαρακτηρισμό του τί είναι «δάσος»), όπου έχουν ανεγερθεί συγκροτήματα «μεζονετών» και έχουν διανοιχθεί δρόμοι εκεί που δεν υπήρχαν με στόχο το χτίσιμο.
Έχουμε πολλές φορές δηλώσει, ότι το κίνητρο για τις ενέργειές μας είναι μόνο η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Δεν έχουμε άλλες κρυφές επιδιώξεις ή συμφέροντα. Ήρθαμε να ζήσουμε στον Αγ. Στέφανο, όπως και πάρα πολλοί άλλοι συμπολίτες μας, επειδή η παρουσία του φυσικού περιβάλοντος, μέσα και γύρω του, ήταν έντονη. Παλεύουμε για την, κατά το δυνατόν, διατήρησή του.



Δεν υπάρχουν σχόλια: