«Χρωστάµε σε αυτήν πόλη, για κάθε κτήριο που σηκώνουµε, το κοµµάτι πράσινο που της κλέψαµε»

Αυστριακός αρχιτέκτονας Hundertwasser.

13 Φεβρουαρίου, 2011

Ζητάμε αυτό που σε κάθε Ευρωπαϊκή χώρα θα ήταν αυτονόητο!

Προς τον Αξιότιμο Δήμαρχο Δήμου Διονύσου, κ. Ιωάννη Καλαφατέλη
ΘΕΜΑ: Να προστατευθεί ο χώρος περιπάτου, αναψυχής και άθλησης στο ευπαθές δασικό τρίγωνο του Αγ. Στεφάνου:
α) Μετά την εκκλησία της Αγίας Τριάδας και προς τη Λίμνη Μαραθώνα
β) Από το νεκροταφείο Πευκόφυτου και προς Αγ. Τριάδα
γ) Από την οδό Πλάτωνος (μετά τις κατοικίες) και προς Λίμνη Μαραθώνα
Αξιότιμε Δήμαρχε,
Η εν λόγω περιοχή είναι από τα λιγοστά φυσικά μέρη που έχουν απομείνει στον Αγ. Στέφανο και που λόγω πυρκαϊάς, αλλά και γειτνίασης με τη Λίμνη Μαραθώνα χρήζει ιδιαίτερης προσοχής.
Ζητάμε, λοιπόν, μέτρα προστασίας, ώστε να διασωθεί το συγκεκριμένο μέρος από τη συνεχή υποβάθμιση που υφίσταται αυτή τη στιγμή –και που έχει ήδη υποστεί μετά την καταστροφική πυρκαγιά. Κυρίως, όμως, θέλουμε να αποτελέσει έναν καθαρό και ασφαλή χώρο άθλησης και αναψυχής.
Πιο συγκεκριμένα, ζητάμε τη μόνιμη απαγόρευση της κυκλοφορίας μηχανοκίνητων στην προαναφερθείσα περιοχή του Αγ. Στεφάνου. Ας ληφθεί υπόψη ότι είναι ανάμεσα στις περιοχές που ο Νομάρχης Αν. Αττικής ενεργοποιεί κάθε καλοκαίρι το διάταγμα απαγόρευσης κυκλοφορίας κατά τις ημέρες υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς.
Η απαγόρευση των μηχανοκίνητων θα αποτρέψει:
  1. την ανεξέλεγκτη και συνεχή ρίψη μπαζών (ιδιαίτερα μετά την φωτιά το δάσος έχει, κυριολεκτικά, γεμίσει μπάζα)
  2. την ρύπανση με σκουπίδια πάσης φύσεως
  3. την αποθάρρυνση διαφόρων 4Χ4 και εντούρο που δοκιμάζουν τις «δυνατότητες της επένδυσής τους» στο εξαιρετικά ευαίσθητο και πληγωμένο από τη φωτιά οικοσύστημα
  1. τον κίνδυνο πυρκαγιάς, καθώς έχει επανειλημένως παρατηρηθεί ότι εύκολη πρόσβαση με αυτοκίνητο ενθαρρύνει το …μπάμπεκιου (!) -ακόμα και κάτω από τα λιγοστά πράσινα πεύκα που έχουν απομείνει
  2. και τέλος θα εγγυηθεί για την ασφαλή και ευχάριστη διαδρομή όσων επιλέγουν ήπιες –αθλητικές- δραστηριότητες (περπάτημα, τρέξιμο, ποδήλατο)
Η απαγόρευση μπορεί να επιτευχθεί με απαγορευτικές μπάρες, καθώς και κάποια ξύλινη καλαίσθητη σήμανση, βάσει δασικών προδιαγραφών (κάτι αντίστοιχο με την απαγορευτική μπάρα στον δρόμο που οδηγεί στα Βασιλικά κτήματα, μετά το νεκροταφείο του Κρυονερίου).
(Αρ. Πρωτ 2524, 7/2/11)

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Είναι αυτονόητο να κλείσει ένα μέρος περιπάτου και να προστατευτεί. Επίσης, γνωστές οι τακτικές υποβάθμισης ενός μέρους... το αφήνουν στο έλεος κάθε ανόητου να ρίξει τα σκουπίδια του, τα μπάζα του, να περνά με το τζιπ του και να φοβούνται όλοι να αφήσουν τα παιδιά τους νε κάνουν ποδήλατο.... γνωστά πράγματα