«Χρωστάµε σε αυτήν πόλη, για κάθε κτήριο που σηκώνουµε, το κοµµάτι πράσινο που της κλέψαµε»

Αυστριακός αρχιτέκτονας Hundertwasser.

18 Φεβρουαρίου, 2012

Πάμε για να διορθώσουμε κάτι και χαλάμε κάτι άλλο...

Σε αυτό το κράτος ασυναρτησίας, τσαπατσουλιάς και συμφερόντων ανοίγει ένα τεράστιο παράθυρο για καταπατημένα και αναδασωτέα. Στο νέο σχέδιο νόμουπου προωθεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, επιτρέπεται η εγκατάσταση κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων και εκμεταλλεύσεων, μελισσοκομείων ή άλλων συναφών εγκαταστάσεων εντός δασών και δασικών εκτάσεων, καθώς και δημοσίων εκτάσεων!! 
Στο νομοσχέδιο βασικά αλλάζει η φιλοσοφία αδειοδότησης, προς τόνωση της κτηνοτροφίας. Δηλαδή ενώ μέχρι τώρα η φιλοσοφία ήταν πρώτα ελέγχω και μετά αδειοδοτώ, τώρα αυτό αντιστρέφεται. Πρώτα αδειοδοτώ και μετά ελέγχω ως πολιτεία.  

Το νομοσχέδιο «Ρυθμίσεις για την κτηνοτροφία και τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις» και συγκεκριμένα Άρθρο 14 παρ. 1  όσο και στο Άρθρο 15, στη σελίδα της δημόσιας διαβούλευσης, επιχειρεί να περάσει «διατάξεις που νομιμοποιούν αυθαίρετες εγκαταστάσεις και παρουσιάζουν τα ίδια προβλήματα με άλλες αντίστοιχες διατάξεις όπως αυτές για την αυθαίρετη δόμηση (αντίθεση στην αρχή του κράτους δικαίου και της ισότητας και στην προστασία του περιβάλλοντος, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα). Οι διατάξεις προβλέπουν την ανάκληση αποφάσεων που κηρύττουν εκτάσεις αναδασωτέες. Επειδή μία έκταση κηρύσσεται αναδασωτέα με μόνη την διαπίστωση της συνδρομής των προϋποθέσεων του άρθρου 117§3 Συντάγματος, οι συγκεκριμένες διατάξεις είναι αμφίβολης συνταγματικότητας.» σύμφωνα με τη WWF.

 Ψιλά γράμματα:
Ετήσια έκθεση για το περιβάλλον στα Πιέρια 2008
Ένα άλλο σοβαρό πρόβλημα είναι η άνεση με την οποία ο καθένας μπορεί να πάει σε όποιο σημείο των Πιερίων, να φράξει, να κατασκευάσει καλύβες ή και να ισοπεδώσει ένα χώρο για να φτιάξει μια στάνη, ένα χοιροστάσιο, βουστάσιο, κλπ. Τοπία μοναδικής ομορφιάς με ιδιαίτερη οικολογική και γεωλογική αξία, περιοχές με πλούσια υπόγεια νερά, μπορούν να μετατραπούν σε χαβούζες, σκουπιδότοπους ή να καταστραφούν οριστικά, ενώ οι τοπικές, νομαρχιακές ή κρατικές υπηρεσίες θα αλληλογραφούν για το ποιος έχει την αρμοδιότητα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: