«Χρωστάµε σε αυτήν πόλη, για κάθε κτήριο που σηκώνουµε, το κοµµάτι πράσινο που της κλέψαµε»

Αυστριακός αρχιτέκτονας Hundertwasser.

29 Μαΐου, 2008

Συζητούν για το ΕΝΑ ΔΕΝΤΡΟ που θα κοπεί...


κι όχι για ΕΝΑ ΔΑΣΟΣ που χτίζεται!

Επειδή η «αειφόρος ανάπτυξη» κοσμεί όμορφα και πειστικά τους λόγους και τα κείμενα των πολιτικών, δημοσιεύουμε το —ακόμη ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΟ— ερώτημα που στείλαμε στον Αξιότιμο Δήμαρχο Αγίου Στεφάνου κ. Παναγιώτη Βορριά, στις 21/3/08, αρ. Πρωτ. 2301.

«Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε,

Σας επισυνάπτουμε δύο χαρακτηριστικές φωτογραφίες από την περιοχή της Καπιτένιας. Μια πριν 20 ημέρες και μια σήμερα. Όπως διαπιστώνετε και ιδίοις όμασι έγινε εκτεταμένη κοπή τεράστων δέντρων μέσα σε πυκνό δάσος.

Θα θέλαμε, λοιπόν, να σας θέσουμε τα παρακάτω ερωτήματα:

1. Εάν ο Δήμος έδωσε βεβαίωση ότι η συγκεκριμένη περιοχή είναι εντός των ορίων του οικισμού προ του ’23.

2.    Εάν έχει συνταχθεί τοπογραφικό διάνοιξης του δρόμου.

3.    Εάν έχει συνταχθεί τοπογραφικό διάγραμμα με την ακριβή θέση των πεύκων και το περίγραμμα της οικοδομής, καθώς και τη θέση του δρόμου, θεωρημένο από την Πολεοδομία.

4.    Εάν έχουν σημαδευτεί επί τόπου τα προς κοπή πεύκα και έχουν ελεγχθεί εκ των υστέρων τα εναπομείναντα.

Τελικά, αν δεν έχει γίνει τίποτα από τα παραπάνω, παρακαλούμε το Δήμο να προχωρήσει σε ανάκληση της οικοδομικής άδειας. Ακόμα:

5.    Eάν γνωρίζετε την έκταση του συγκεκριμένου οικοπέδου και το συντελεστή δόμησης και κάλυψης.

6.    Ισχύει το υπάρχον Γ.Π.Σ. ως προς τους συντελεστές δόμησης και κάλυψης;

7.    Εαν δεν ισχύει το υπάρχον Γ.Π.Σ., σκοπεύετε να ζητήσετε την άμεση επικαιροποίησή του; —πράγμα που μας έχουν διαβεβαιώσει ότι μπορεί να συμβεί συντομότατα αρκεί να υπάρχει η πολιτική βούληση.

8.    Τι άλλο σκοπεύετε να κάνετε για να σταματήσει η καταστροφή του δάσους, ως υπεύθυνος άνθρωπος και Δήμαρχος της περιοχής μας;

Aναμένουμε την έγγραφη απάντησή σας.

Με ιδιαίτερη εκτίμηση,

Το Δ.Σ. της Επιτροπής Περιβάλλοντος Αγίου Στεφάνου.»


Και ενώ το τσιμέντο πέφτει βροχή στο προάστιό μας, στη Δημόσια Τακτική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 17ης Απριλίου 2008, συζητήθηκε εκτενώς η λήψη απόφασης για την κοπή ΕΝΟΣ ΔΕΝΤΡΟΥ (!) στην οδό Ελπίδος. Τα συμπεράσματα δικά σας...

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

τελικά και μια "κακία" βγάζετε για τον αξιότιμο Δήμαρχο..(που προφανώς ετοιμάζει την απάντηση του Δήμου..άλλωστε έχει κάποια προθεσμία από τον νόμο? )..και μας αφήνετε στην αγωνία...τι έγινε με το "δένδρο" της Ελπίδος? σώθηκε?...
για να σοβαρευθούμε όμως..οι άλλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι πλειψηφίας και μειοψηφίας τι κάνουν? οι εκεί κάτοικοι συμφωνούν..δεν βλέπουν η δεν μπορούν να αντιδράσουν για ευνόητους λόγους? οι σύλλογοι των γειτονιών?
..μόνοι μας είμαστε...οι κακόμοιροι ακτιβιστές?..
..δεν νομίζω...θέλει "πόλεμο"..θα τον έχουν..ας ανασκουμπωθούμε..και ο νόμος και το δίκιο είναι με το μέρος μας..ας συντονισθούμε με το μεγάλο κοινό..με κάθε τρόπο ..με ευγένεια... χωρίς την υπεροψία μιας "ελιτ" διανοουμένων - οικολόγων...οπως έγινε με την υπέργεια διάβαση-γέφυρα του ΟΣΕ..όπως παλιότερα με τους εμπρηστές-καταπατητές..όπως με τα εμπορικά κέντρα...όπως με τις κεραίες της κινητής τηλεφωνίας κ.α...
και όσοι δεν τιμούν την θεσμική τους ιδιότητα, τις θέσεις και δεσμεύσεις τους θα πάρουν την απάντηση!

Ανώνυμος είπε...

το προηγούμενο σχόλιο είναι του Φώτη....δυσκολεύομαι ακόμη με τις υπογραφές...τεχνικά εννοώ....ο κ. δήμαρχος ελπίζω ως "θεσμικός" άρχων να αντιμετωπίζει θεσμικά τους φορείς, άρα και την επ περιβάλλοντος (και ας είναι "κακομοίρηδες ακτιβιστές") που είναι και αυτοί θεσμοί στην σύγχρονη δημοκρατία μας...φίλοι μεν...αλλά και θεσμοί δε...καταλαβαινόμαστε νομίζω...όχι όπως μας συμφέρει...α ρε Στέλιο άλλο "φίλοι"..να λέμε και καμμιά μαλ..και άλλο τα συμφέροντα και οι πολιτικές επιλογές..τώρα το καταλαβαίνεις?

Aντωνία είπε...

Παιδιά, δεν ξέρω τι παίζει με τον Δήμαρχό σας και για ποιες «φιλίες» και ποιες «κακίες» μιλάτε. Ούτε ξέρω που είναι η Καπιτένεια που λέτε. Να σας πω τι ακούμε για εσάς εκεί πάνω: Πρώτον, αδειάζετε τα σκατά σας (συγνώμη που δεν χρησιμοποίηση την ευγενή λέξη «λύματα») στους δρόμους για να μην πληρώνετε βοθρατζίδικο. Ο Δήμαρχός σας, αντί να σας κόψει τον ..... σας πουλάει εκδούλευση, κάνοντας το αυτονόητο, δηλαδή φροντίζοντας να γίνει ο παρακηφίσιος αγωγός λυμάτων. Δεύτερον αντιλαμβάνομαι την προαστιακή σας αποχαύνωση: καναπές, παϊδάκι και βιλίτσα, που καιρός... Και τρίτον, όλοι οι Δήμαρχοι είναι εργολαβικά συμφιλιωμένοι, πάρτε το χαμπάρι. Η καλύτερη περίπτωση Δημάρχου είναι απλά ο αδρανής. Σαν καλό παιδί τους δίνει αδειούλες και τους αφήνει στην ησυχία τους να κάνουν τη δουλειά τους. Είδα την φωτογραφία και κατάλαβα ότι «την κάνουν τη δουλίτσα τους». Προσέξτε, λοιπόν, μην σας φάνε οι πολλές «αβρότητες», γιατί σας βλέπω να γίνεστε σαν εμάς στου Ζωγράφου: μέσα στα μπετά και στα τσιμέντα. Μια κόλαση.
Από του Ζωγράφου