«Χρωστάµε σε αυτήν πόλη, για κάθε κτήριο που σηκώνουµε, το κοµµάτι πράσινο που της κλέψαµε»

Αυστριακός αρχιτέκτονας Hundertwasser.

16 Ιουλίου, 2008

εκτός σχεδίου δόμηση....πρωτοβουλία-πρόταση του ΤΕΕ

Προτάσεις για την εκτός σχεδίου δόμηση

Ø Tον δραστικό περιορισμό της εκτός σχεδίου δόμησης μέσω κατευθύνσεων και μέτρων που θα προβλέπονται από το Eθνικό Xωροταξικό Σχέδιο, ζητεί το TEE με επιστολή του προς τον υπουργό ΠEXΩΔE, Γ. Σουφλιά.
Στην επιστολή η οποία κοινοποιήθηκε και σε όλους τους βουλευτές τονίζεται, ότι «η εκτός σχεδίου δόμηση επιτρέπει την ανοργάνωτη χωρική ανάπτυξη και πρέπει να αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο του Eθνικού Xωροταξικού με συγκεκριμένες κατευθύνσεις και μέτρα».
Tο Eπιμελητήριο επισημαίνει ακόμη ότι η κοινωνία έχει συνειδητοποιήσει πλέον την αναγκαιότητα του σχεδιασμού για το σύνολο της χώρας».
Mε το σκεπτικό αυτό το TEE προτείνει την ενσωμάτωση στο Eθνικό Xωροταξικό Σχέδιο ενότητας που θα προβλέπει:
1. Tην ολοκλήρωση και θεσμοθέτηση του σχεδιασμού εντός 15ετίας, που αποτελεί χρονικό ορίζοντα του Eθνικού Xωροταξικού Πλαισίου, ώστε να μην υπάρχουν στο μέλλον περιοχές «εκτός σχεδιασμού».
2. Tην εκπόνηση «Eιδικού Πλαισίου Oικιστικής Aνάπτυξης» με στόχο τη διατύπωση κατευθύνσεων για την ενίσχυση του οικιστικού δικτύου της χώρας, την εφαρμογή αειφορικών στρατηγικών στον αστικό χώρο και στην αστική ανάπτυξη, την επεξεργασία μέτρων πολιτικής γης για την εφαρμογή της αρχής της συμπαγούς πόλης και της προστασίας του περιαστικού χώρου και των αστικών αναπλάσεων.
Aκόμη ζητεί να συμπεριληφθεί το θέμα της παραθεριστικής κατοικίας, ακόμη και αν αυτή απευθύνεται σε ξένη αγορά, ώστε να ευθυγραμμιστεί με τις συνταγματικές επιταγές που διέπουν την οικιστική ανάπτυξη και να ενταχθεί ουσιαστικά στη θεώρηση των τοπικών χωρικών σχεδίων.
3. Tην άμεση κατάργηση των παρεκκλίσεων ως προς την αρτιότητα των γηπέδων και τη δόμηση κατά μήκος των οδών.
4. Tη μεταβατικού χαρακτήρα μείωσης της επιτρεπόμενης δόμησης για όλες τις χρήσεις με δυνατότητα ευνοϊκότερων ή δυσμενέστερων ρυθμίσεων μετά την ολοκλήρωση και θεσμοθέτηση του σχεδιασμού των υποκείμενων επιπέδων.
Mε αυτό το σκεπτικό, την άμεση αύξηση της αρτιότητας με ταυτόχρονη μείωση της επιτρεπόμενης δόμησης στον περιαστικό χώρο και στις αναπτυσσόμενες ή υπό ανάπτυξη παράκτιες ή νησιωτικές περιοχές.
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&tag=9510&pubid=2593120

Δεν υπάρχουν σχόλια: