«Χρωστάµε σε αυτήν πόλη, για κάθε κτήριο που σηκώνουµε, το κοµµάτι πράσινο που της κλέψαµε»

Αυστριακός αρχιτέκτονας Hundertwasser.

15 Οκτωβρίου, 2008

μια ενδιαφέρουσα είδηση...δικαιώνεται μια πάγια επιδίωξη της επιτροπής περιβάλλοντος...

απαιτούνται μέτρα όμως από τους ΟΤΑ της περιοχής μας άμεσα!



αναδημοσίευση από την "Καθημερινή")

Με άδεια η κοπή δένδρων σε οικοδομές
Με στόχο να περιοριστεί η αλόγιστη κοπή δένδρων στον περίγυρο των υπό ανέγερση οικοδομών, που συνήθως γίνεται χωρίς ποτέ κανείς να μπορεί να ελέγξει πότε είναι απαραίτητη και πότε γίνεται, προκειμένου να μην αντικατασταθεί η βλάστηση από διάφορα πάσης φύσεως καλλωπιστικά δένδρα και φυτά, το νομαρχιακό συμβούλιο Ανατολικής Αττικής -μετά εισήγηση του νομάρχη κ. Λ. Κουρή- εγκαινίασε διαδικασία ελέγχου της κοπής. Στο εξής όσοι ενδιαφέρονται να αποκτήσουν πολεοδομική άδεια σε περιοχές εντός σχεδίου πόλεως θα πρέπει μαζί με όλα τα άλλα πιστοποιητικά που θα καταθέτουν στα αρμόδια πολεοδομικά γραφεία:
1) Να υποβάλουν υποχρεωτικά και σχετική βεβαίωση που θα εκδίδεται από τον οικείο δήμο ή κοινότητα, με την οποία θα πιστοποιείται η θέση, ο αριθμός αλλά και το είδος των δένδρων που υπάρχουν μέσα στο οικόπεδο και αποτυπώνονται βεβαίως και στο τοπογραφικό διάγραμμα της υπό έκδοσης άδειας. Ετσι η αρχιτεκτονική επιτροπή της οικείας πολεοδομίας θα έχει πλήρη γνώση της πραγματικής κατάστασης, ώστε να ασκήσει τις αρμοδιότητές της.
2) Να προσκομίζουν βεβαίωση από τον οικείο δήμο ή κοινότητα όταν πρόκεται να συνδεθεί η οικοδομή με τα δίκτυα κοινής ωφέλειας, με την οποία θα πιστοποιείται η τήρηση όλων όσα είχαν προβλεφθεί κατά την έκδοση της οικοδομικής άδειας και αφορούσαν την κοπή των δένδρων.
Η διαδικασία θα υλοποιείται σε κάθε δήμο ή κοινότητα της Αν. Αττικής μετά την υπογραφή σχετικού μνημονίου συνεργασίας με τη Νομαρχία. «Με την αλλαγή της διαδικασίας», αναφέρει ο κ. Κουρής, μετά την ομόφωνη ψήφισή της από το νομαρχιακό συμβούλιο, «δημιουργούμε τις προϋποθέσεις ώστε να περιορίσουμε την αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος και είμαι βέβαιος ότι σε αυτή την προσπάθεια θα έχουμε συνεργάτες όλους τους δήμους και τις κοινότητες της περιοχής μας». Το θέμα της κοπής δένδρων στις υπό ανέγερση οικοδομές είχε απασχολήσει πολλές φορές το Νομαρχιακό Συμβούλιο.
Της Εφης Χατζηιωαννιδου

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_2_15/10/2008_288401


Είναι πολύ θετικό ότι ήδη στον κανονισμό καθαριότητας του Δήμου μας προβλέπεται ότι :

"................................................................................................................................................................
(άρθρο 15)
ΚΟΠΗ ΔΕΝΔΡΩΝ

1. Προ της κοπής δένδρων ο ιδιοκτήτης υποχρεούται να υποβάλλει στο δήμο το σχετικό τοπογραφικό, εγκεκριμένο από την πολεοδομία, όπου θα εμφανίζεται το σύνολο των πεύκων και δέντρων, δηλαδή και αυτά που θα κοπούν και αυτά που θα διατηρηθούν καθώς και να υπογράφεται σχετική υπεύθυνη δήλωση εκ μέρους του ιδιοκτήτη.

2. Αρμόδιος υπάλληλος του δήμου σε συνεργασία με τον ιδιοκτήτη της υπό ανέγερσης οικοδομής, προβαίνουν στην καταμέτρηση των πεύκων και δια χρώματος επισημαίνουν εκείνα που πρέπει απαραιτήτως να κοπούν, βάσει του σχεδιαγράμματος, για την ανέγερση της οικοδομής. Στη συνέχεια συντάσσεται πρωτόκολλο στο οποίο φαίνεται ο αριθμός των εναπομεινάντων πεύκων, το οποίο υπογράφεται από τον υπάλληλο και τον ιδιοκτήτη του οικοπέδου. Ο ιδιοκτήτης υποχρεούται να καταβάλλει στο δήμο προς την κοπή των δένδρων ειδικό ανταποδοτικό τέλος για κάθε πεύκο που θα κόψει και σύμφωνα με την ηλικία αυτού, και να αντικαταστήσει άμεσα το καταστραμμένο πράσινο με νέες δενδροφυτεύσεις.

3. Κοπή δένδρων πέραν των εγκεκριμένων ή εσκεμμένη ή από αμέλεια καταστροφή αυτών με μηχανήματα τιμωρείται με πρόστιμο για κάθε πεύκο. Με πρόστιμο επίσης τιμωρείται όποιος θέτει σε κίνδυνο τα δένδρα τοποθετώντας επάνω τους πινακίδες, σύρματα, κλπ. Για την επιβολή του ως άνω προστίμου σαν δένδρα νοούνται μόνο τα πεύκα του δασικού περιβάλλοντος και όχι τα δένδρα που φυτεύουν οι ιδιοκτήτες στους κήπους τους. Πέραν του προστίμου, ο Δήμος έχει το δικαίωμα να καλέσει τον ιδιοκτήτη να φυτεύσει ίσο αριθμό πεύκων με αυτά που κόπηκαν. Η επαναφύτευση αναγνωρίζεται σαν πράξη μερικής αποκατάστασης και αποτελεί λόγο ανάλογης μείωσης του προστίμου.

4. Δεν επιτρέπεται η κοπή χλωρών και ξερών δένδρων εντός της ιδιοκτησίας χωρίς την σχετική άδεια από την αρμόδια Υπηρεσία. Ο Δήμος είναι υπεύθυνος για τα δέντρα τα οποία βρίσκονται σε κοινόχρηστους χώρους και κρίνονται επικίνδυνα για την δημόσια ασφάλεια. Η κοπή γίνεται ύστερα από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και έγκριση της ανωτέρω απόφασης από το Δασαρχείο.
......................................................................................................................................................."



Ελπίζω -με την ευκαιρία και αυτής της εξέλιξης- να μας ενημερώσει κάποια στιγμή ο Δήμος -στο πλαίσιο των προγραμματισμένων και τακτικών ενημερώσεων φορέων και πολιτών- για τα πρώτα συμπεράσματα από την εφαρμογή του κανονισμού στην πόλη...
Προς το παρόν διατυπώνω το ερώτημα...τηρείται...εφαρμόζεται...γίνονται έλεγχοι;...προτείνω να ενδιαφερθεί η επιτροπή περιβάλλοντος...και να ζητήσει μια συνάντηση με τον κ. Δήμαρχο.

ΦΧ

Δεν υπάρχουν σχόλια: