«Χρωστάµε σε αυτήν πόλη, για κάθε κτήριο που σηκώνουµε, το κοµµάτι πράσινο που της κλέψαµε»

Αυστριακός αρχιτέκτονας Hundertwasser.

16 Οκτωβρίου, 2008

Βρετανική εφημερίδα για το χωροταξικό.....

με σκληρές αλήθειες κατά την γνώμη μου...για τα κατεστημένα και διαπλεκόμενα συμφέροντα στην πατρίδα μας...
ας το προσέξουμε και ας αντιδράσουμε και εμείς στην επερχόμενη καταστροφή, τώρα!
ΦΧ
σημείωση : στις 17-10-08 υπήρξε άμεση αντίδραση του ΥΠΕΧΩΔΕ...επειδή το θέμα είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον...για την πλήρη ενημέρωση σας παρουσιάζουμε στο τέλος της δημοσίευσης από την 'Κ', το κείμενο του ΓΓ του ΥΠΕΧΩΔΕ.

πηγή δημοσίευσης : Καθημερινή 16.10.08 http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_100009_16/10/2008_288564
Γιωργος Λιαλιος

«Τα ελληνικά νησιά αντιμετωπίζουν μια ισπανικού τύπου αναπτυξιακή καταστροφή, εξαιτίας σχεδίων που θα απαλείψουν τους οικοδομικούς κανονισμούς και θα ενθαρρύνουν την άνθηση της κατασκευής σε ορισμένες από τις τελευταίες ανέγγιχτες ακτογραμμές της Ευρώπης».
Οχι, δεν πρόκειται για ανακοίνωση οικολογικής οργάνωσης, αλλά για άρθρο που δημοσιεύτηκε στη βρετανική εφημερίδα Independent και το οποίο με αυτόν τον τρόπο σχολιάζει το Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο του Τουρισμού.

Σκληρή κριτική
«Ο ελληνικός παράδεισος σε κίνδυνο, καθώς η Αθήνα σχεδιάζει να διαλύσει τους κανόνες χωροταξικού σχεδιασμού», τιτλοφορείται το ρεπορτάζ της εφημερίδας, που υπογράφει ο δημοσιογράφος Daniel Howden από την Αθήνα. «Τη στιγμή που οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες μετρούν το κόστος της υπερεκμετάλλευσης των παράκτιων περιοχών, η κυβέρνηση της Ελλάδας επιδιώκει να επανασχεδιάσει τους χωροταξικούς κανόνες και να ανοίξει τα νησιά στη μαζική παραθεριστική κατοικία, από τη Σκόπελο έως και τη Σαντορίνη. Εν τω μεταξύ, άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ισπανία, απέμειναν με τη φρικτή κληρονομιά του τσιμέντου των ξενοδοχείων και των παραθεριστικών κατοικιών που χτίστηκαν πάνω στη φούσκα του real estate και σήμερα δεν έχουν πια αξία», σημειώνει ο Βρετανός δημοσιογράφος.
Το εκτενές ρεπορτάζ αναφέρεται και στις αντιδράσεις που έχει ξεσηκώσει έως σήμερα το Ειδικό Χωροταξικό του Τουρισμού στην Ελλάδα, σημειώνοντας ότι έχει δεχθεί την αρνητική κριτική σχεδόν του συνόλου του επιστημονικού και τεχνικού κόσμου, των περιβαλλοντικών οργανώσεων και των επαγγελματιών του τουρισμού. «Η Ελλάδα έχει περισσότερα από 10.000 μίλια ακτογραμμής και ένα μαγευτικό αρχιπέλαγος στο Αιγαίο και το Ιόνιο, με αρκετές εκατοντάδες νησιά. Τα νησιά έχουν -με λίγες αξιοσημείωτες εξαιρέσεις- γλιτώσει την εντατική εκμετάλλευση, εξαιτίας της έλλειψης υποδομών και φυσικών πόρων ώστε να υποστηρίξουν μεγάλες ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις. Με τις νέες προτάσεις, οι περιορισμοί στο μέγεθος και την πυκνότητα των παραθεριστικών κατοικιών θα αποσυρθούν», αναφέρει το ρεπορτάζ.
Μάλιστα το δημοσίευμα σχολιάζει με έντονα δεικτικό τρόπο την απουσία αντιδράσεων από τα περισσότερα ελληνικά μέσα ενημέρωσης, την οποία αποδίδει σε ενδεχόμενη σχέση των ιδιοκτήτων τους με τον κλάδο των κατασκευών.
«Η ασυνήθιστη σιωπή των ελληνικών ΜΜΕ για τις προτάσεις προκαλεί ανησυχία σχετικά με τη σχέση των media και των κατασκευαστικών συμφερόντων. Τις τελευταίες δύο δεκαετίες η ελληνική οικονομία ωθούνταν από την άνθηση των κατασκευών και πολλοί από τους μεγιστάνες που επωφελήθηκαν από αυτήν σήμερα ελέγχουν εφημερίδες και τηλεοπτικούς ομίλους».
Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τον τουρισμό έχει κατατεθεί στο Εθνικό Συμβούλιο Χωροταξίας, το οποίο καλείται να γνωμοδοτήσει επί των ρυθμίσεών του. Το σχέδιο έχει συναντήσει σημαντικές αντιδράσεις, καθώς προτείνει ένα νέο στην Ελλάδα μοντέλο ταυτόχρονης ανάπτυξης ξενοδοχείων και παραθεριστικών χωριών, με όρους που παρακάμπτουν την ισχύουσα νομοθεσία για την εκτός σχεδίου δόμηση.

το Πρωτότυπο άρθρο της Independent.
http://www.independent.co.uk/news/world/europe/greek-paradise-at-risk-as-athens-plans-to-rip-up-planning-rulebook-961413.html


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ ΥΠΕΧΩΔΕ

Απάντηση σε δημοσίευμα της εφημερίδας «The Independent»
Από το Γραφείο Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων του ΥΠΕΧΩΔΕ εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση :
Σε απάντηση δημοσιεύματος της Βρετανικής εφημερίδας «The Independent» για το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο του Τουρισμού ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΧΩΔΕ κ. Β Μπαλτάς έστειλε, σήμερα, επιστολή διαμαρτυρίας προς την Διεύθυνση της εφημερίδας.
Το συγκεκριμένο δημοσίευμα είναι γεμάτο ανακρίβειες, αλλοιώνει πλήρως της φιλοσοφία και το περιεχόμενο της μεταρρύθμισης που προωθούμε στον τομέα του Τουρισμού και περιέχει συκοφαντικές αναφορές. Προκύπτει ότι ο ανταποκριτής της εφημερίδας στην Ελλάδα δεν έχει μελετήσει το θέμα, αγνοεί το κείμενο του Ειδικού Πλαισίου για τον Τουρισμό και τις σχετικές δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΧΩΔΕ και υιοθετεί άκριτα και με προκλητική μονομέρεια τα σαθρά επιχειρημάτων όσων, είτε από άγνοια είτε για διάφορους λόγους και συμφέροντα, από την πρώτη μέρα πολεμούν αυτή τη μεγάλη μεταρρύθμιση.
Το πλήρες κείμενο της επιστολής Γενικού Γραμματέα του ΥΠΕΧΩΔΕ κ. Β. Μπαλτά προς την Διεύθυνση της εφημερίδας «The Independent» είναι το ακόλουθο :
Με την επιστολή μου αυτή θέλω να διαμαρτυρηθώ εκ μέρους του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων της Ελλάδας για άρθρο που δημοσιεύσατε στις 15 Οκτωβρίου 2008 με τον τίτλο «Greek paradise at risk as Athens plans to rip planning rulebook»
Το άρθρο αυτό που αναφέρεται στην μεταρρύθμιση που προωθεί η Κυβέρνησή μας στον τομέα του Τουρισμού με το Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο είναι γεμάτο ανακρίβειες, αλλοιώνει πλήρως της φιλοσοφία και το περιεχόμενο της μεταρρύθμισης και περιέχει συκοφαντικές αναφορές. Προκύπτει ότι ο ανταποκριτής σας στην Ελλάδα δεν έχει μελετήσει το θέμα, αγνοεί τα επίσημα κείμενα και τις δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΧΩΔΕ και υιοθετεί άκριτα και με προκλητική μονομέρεια τα σαθρά επιχειρημάτων όσων, για διάφορους λόγους και συμφέροντα, από την πρώτη μέρα πολεμούν αυτή τη μεγάλη μεταρρύθμιση.
Επί της ουσίας του θέματος, πρέπει να σας επισημάνω τα εξής:
Η απουσία έως σήμερα κανόνων χωροταξικού σχεδιασμού ήταν που έθετε σε κίνδυνο το φυσικό μας περιβάλλον και αυτό ακριβώς πάμε να διορθώσουμε. Το Ειδικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό μεριμνά για την προστασία του περιβάλλοντος καθορίζοντας τους κανόνες και τα κριτήρια για τη χωρική διάρθρωση, οργάνωση και ανάπτυξη του τουρισμού στον ελληνικό χώρο, καθώς η προστασία και αναβάθμιση του περιβάλλοντος, πέρα των άλλων, αποτελεί προϋπόθεση για την επιβίωση και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του τομέα.
Είναι απολύτως ψευδές ότι με το Χωροταξικό του Τουρισμού προωθούμε το «ισπανικό μοντέλο» και την «τσιμεντοποίηση» της παραλίας. Αντιθέτως περιορίζει σημαντικά τόσο τη διάχυση τουριστικών εγκαταστάσεων στις εκτός σχεδίου περιοχές και εκτός οικισμών όσο και την ένταση της ανάπτυξης στο χώρο. Επίσης, αποκλείει την ανάπτυξη ορισμένων δραστηριοτήτων που επιδρούν έντονα στο περιβάλλον και στηρίζει την ανάπτυξη υποδομών που συμβάλουν στην προστασία και αναβάθμιση της αξίας και της ποιότητας του περιβάλλοντος.
Ορισμένα συγκεκριμένα στοιχεία που τεκμηριώνουν τα παραπάνω :
Πρώτον, σχετικά με την δόμηση τουριστικών εγκαταστάσεων θεσπίζουμε αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις, μπαίνει τέλος στην αναρχία και περιορίζεται σημαντικά η διάσπαρτη δόμηση.
Αυξάνονται σημαντικά τα όρια αρτιότητας των οικοπέδων, ιδιαίτερα στις κρίσιμες τουριστικά περιοχές (στις αναπτυσσόμενες από 4 στρέμματα γίνονται 8 και στις αναπτυγμένες από 4 στρέμματα γίνονται 15).
Μειώνεται σημαντικά η μέγιστη πυκνότητα τουριστικών καταλυμάτων (κλίνες ανά στρέμμα). Από 15 κλίνες που ισχύει σήμερα, γίνονται 8.
Αυξάνεται σημαντικά η απόσταση από τον αιγιαλό από τα 50 στα 100 μέτρα, ιδιαίτερα στις επίπεδες παράκτιες περιοχές και τίθεται απαίτηση ελάχιστου υψομέτρου 2 μέτρων στο σημείο τοποθέτησης των κτιρίων.
Τίθενται διάφορα όρια στην ανάπτυξη των νησιών (περιορισμός στη ετήσια αύξηση της δυναμικότητας μικρών νησιών, προσδιορισμός ανώτατου ορίου δυναμικότητας των εντός σχεδίου και εντός ορίων οικισμών τουριστικών εγκαταστάσεων στην πλειοψηφία των αναπτυσσόμενων τουριστικά νησιών, κ.ά.).
Δεύτερον, σχετικά με την «παραθεριστική κατοικία» τίθενται πολύ αυστηροί όροι που προδιαγράφουν την ανάπτυξη του θεσμού και εξασφαλίζουν πλήρως την προστασία του περιβάλλοντος και την ικανοποιητική ένταξη στο τοπίο των τουριστικών εγκαταστάσεων. Συγκεκριμένα για τις τουριστικές εγκαταστάσεις που επιτρέπονται οι παραθεριστικές κατοικίες :
Μπορούν να αναπτυχθούν μόνο σε γήπεδα εμβαδού μεγαλύτερου των 150 στρεμμάτων.
Επιτρέπεται να περιλαμβάνουν παραθεριστικές κατοικίες έως 30% επί του ποσοστού των υποδομών φιλοξενίας
Διέπονται από τους αυστηρούς όρους δόμησης για τις εκτός σχεδίου περιοχές και αυτοί οι όροι όπως καθορίζονται από την κείμενη νομοθεσία είναι :
Χαμηλός συντελεστής δόμησης (0,2)
Χαμηλά ύψη. Επιτρέπονται μόνον διώροφα και ποσοστό 30% τριώροφα με τον όρο ότι τα τριώροφα θα απέχουν, τουλάχιστον, 200 μέτρα από τον αιγιαλό.
Υποχρεωτική διάσπαση όγκων
Τρίτον, λαμβάνουμε πολύ σοβαρά μέτρα αυξημένης προστασίας για περιοχές ιδιαίτερου περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος.
Όλα αυτά καταδεικνύουν ότι η κριτική που υιοθετεί το άρθρο σας είναι αστήρικτη και στρεβλή.
To Ελληνικό Χωροταξικό Σχέδιο δεν έχει καμία σχέση, όπως αναφέρετε, με το «Ισπανικό μοντέλο» με το ποίο κτίστηκαν τεράστια πολυώροφα κτίρια δίπλα στο κύμα. Αντίθετα το δικό μας σχέδιο θέτει σημαντικούς περιορισμούς στην δόμηση των τουριστικών επιχειρήσεων και πρώτα απ΄όλα υπηρετεί την προστασία του Περιβάλλοντος.
Είμαι στην διάθεσή σας για διευκρινήσεις και περισσότερες πληροφορίες.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

σε συνέχεια αναδημοσιεύουμε από τον τύπο την σχετική παρέμβαση 10 σημαντικών περιβαλλοντικών οργανώσεων!


Να αποσυρθεί το χωροταξικό για τον τουρισμό ζητούν δέκα περιβαλλοντικές οργανώσεις 24/10/2008
Γκολφ, μεγάλα συγκροτήματα, παραθεριστικές κατοικίες με μεγάλους συντελεστές δόμησης και πράσινο σε... γλάστρες το πρότυπο της κυβέρνησης για τον τουρισμό""
Την απόσυρση του ειδικού χωροταξικού σχεδίου για τον τουρισμό το οποίο ευνοεί μόνον την υπερδόμηση αντί της προστασίας του τουριστικού προϊόντος, του μοναδικού φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος ζητούν εκ νέου 10 περιβαλλοντικές οργανώσεις: Αρκτούρος, ΑΡΧΕΛΩΝ, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Καλλιστώ, Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, MΟm-Εταιρία Μελέτης και Προστασίας της Μεσογειακής Φώκιας, Greenpeace και WWF Ελλάς... Σε κοινή ανακοίνωσή τους με αφορμή την εισαγωγή από το ΥΠΕΧΩΔΕ στο Εθνικό συμβούλιο του σχεδίου προς γνωμοδότηση εξηγούν τους λόγους της αντίθεσής τους. Δηλαδή το σχέδιο Ειδικού Χωροταξικού για τον Τουρισμό:
- Αντιμετωπίζει τον τουρισμό ως μια δραστηριότητα που σχετίζεται κυρίως με κατασκευές και έργα και μάλιστα φαίνεται να ευνοεί την ακόμα μεγαλύτερη κλίμακα τουριστικών επενδύσεων (γκολφ, μεγάλα συγκροτήματα, παραθεριστικές κατοικίες με μεγάλους συντελεστές δόμησης). Βασική κατεύθυνση ενός τέτοιου σχεδίου θα έπρεπε, αντίθετα, να είναι η αποκατάσταση των πληγών σε περιοχές μαζικού τουρισμού, η αναζωογόνηση μέσα από προσεκτικά προγράμματα οικο-τουρισμού και αγροτουρισμού των ορεινών κοινοτήτων και των εγκαταλειμμένων οικισμών, η σύνδεση του τουρισμού με την βιώσιμη προστασία των φυσικών περιοχών, καθώς και η ενθάρρυνση της στροφής προς ένα βιώσιμο μοντέλο περιβαλλοντικά υπεύθυνου τουρισμού, που κηρύσσεται μεν στα λόγια και από το υπουργείο Τουρισμού, αλλά στην πράξη δεν προωθείται με το συγκεκριμένο σχέδιο.
- Δημιουργεί κλειστούς παραθεριστικούς οικισμούς με σαφώς ευνοϊκότερες ρυθμίσεις σε σχέση με την κατοικία και «φωτογραφίζονται» περιοχές στις οποίες έχει ήδη εκδηλωθεί επενδυτικό ενδιαφέρον στα οποία αυθαίρετα δίνει και χαρακτηριστικά «εθνικής σημασίας». Χωροθετεί τεράστιες τουριστικές εγκαταστάσεις διάσπαρτα σε εκτός σχεδίου περιοχές με βάση τους νόμους της αγοράς και όχι με γνώμονα την ανάγκη προστασίας του κυριότερου τουριστικού προϊόντος της χώρας, δηλαδή του φυσικού περιβάλλοντος.
- Αυξάνει, ενώ θα έπρεπε να μειώνει, την εκτός σχεδίου δόμηση πέριξ των ορίων οικισμών που δεν έχουν ως κύρια χρήση τον τουρισμό ή είναι ορεινές.
- Δεν εισάγει καμία απολύτως ρύθμιση για την ποιότητα των κτιρίων, τα οποία ειδικά στις προστατευόμενες και γενικότερα στις εκτός σχεδίου περιοχές αλλά και κοντά σε υπάρχοντες οικισμούς θα έπρεπε να κατασκευάζονται με όρους βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής και με ιδιαίτερη μέριμνα για την εξοικονόμηση φυσικών πόρων.
- Αγνοεί προκλητικά την απόλυτη ανάγκη επιστημονικού υπολογισμού και σεβασμού της συνολικής φέρουσας ικανότητας των προς τουριστική εκμετάλλευση περιοχών.
- Διατηρεί το σημερινό, απαράδεκτα χαμηλό, όριο των 50 μ. απόστασης από τον αιγιαλό για οικοδόμηση, παρά τη σχετική νομολογία του Συμβουλίου Επικρατείας και τις αναμενόμενες επιπτώσεις στην παράκτια ζώνη από την κλιματική αλλαγή
- Επιμένει στη δόμηση 5 «ανώνυμων» βραχονησίδων
- Επιμένει στην περαιτέρω αύξηση της χωρητικότητας των τουριστικά ανεπτυγμένων περιοχών, χωρίς καμία αναφορά στην ανάγκη καθορισμού ορίων ανάπτυξης με βάση της φέρουσα ικανότητα των περιοχών αυτών.
Οι ρυθμίσεις αυτές καταλήγουν οι 10 οργανώσεις απειλούν τον φυσικό χώρο, την βιωσιμότητα και ευημερία των τοπικών κοινωνιών ενώ αναιρούν “και τα λίγα θετικά σημεία του, όπως η ρητή μη πρόβλεψη νέων χιονοδρομικών κέντρων και ο ορισμός σχετικά χαμηλής αρτιότητας γηπέδων στις προστατευόμενες περιοχές Natura".
Συντάκτης : Σταυρογιάννη Λ.