«Χρωστάµε σε αυτήν πόλη, για κάθε κτήριο που σηκώνουµε, το κοµµάτι πράσινο που της κλέψαµε»

Αυστριακός αρχιτέκτονας Hundertwasser.

17 Οκτωβρίου, 2008

αναδρομική βέβαια ...αλλά εξαιρετικά επίκαιρη,

από την άποψη της θεματολογίας , η παρουσίαση στο blog μας των βασικών κειμένων από το πρώτο τεύχος του ΟΙΟΝ - της περιοδικής έκδοσης της επιτροπής περιβάλλοντος, τον Ιανουάριο 2008.....

Παράλληλα σε μια νέα στήλη -δίπλα στις αναρτήσεις, με τίτλο... αρχείο εισηγήσεων και εκδηλώσεων....- παρουσιάζουμε τις εισηγήσεις μελών του ΔΣ , από τις εκδηλώσεις μέχρι σήμερα της επιτροπής περιβάλλοντος.



ΟΙΟΝ
ΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΑΓΙΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ
Περίοδος Β΄
Ιανουάριος 2008

Θέλουμε να υψώσουμε και τη δική μας κραυγή αγωνίας για το φυσικό περιβάλλον. Η καταστροφή του «δεν πάει άλλο». Δεν είναι υπερβολή. Είναι η αλήθεια.
Πρέπει να γίνει συνείδηση ότι η σωτηρία του δεν εξαρτάται μόνον από τις δράσεις κυβερνήσεων και οργανισμών, αλλά και από τις ενέργειες των ατόμων.
Εδώ, στο προάστιό μας, μέσα στα όρια του 1976, πρέπει να διατηρηθεί και να αυξηθεί το υψηλό αλλά και το χαμηλό πράσινο. Επίσης, να βελτιωθεί σημαντικά το κυκλοφοριακό, που αποτελεί άλλο μείζον πρόβλημα.
Αυτά μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνον με την εφαρμογή ισχυρού και φιλικού προς το περιβάλλον «Σχεδίου Πόλης». Είναι η προϋπόθεση για την επίλυση και άλλων βασικών προβλημάτων, όπως το αποχετευτικό, η χωροθέτηση σχολείων και ζώνης εμπορικών δραστηριοτήτων, κ.λπ.
Ο Δήμος είναι από το Νόμο αρμόδιος οργανισμός για να ξεκινήσει η διαδικασία άμεσα, ώστε να αποκτήσει ο Άγιος Στέφανος Σχέδιο Πόλης. Με τη συμπαράσταση Φορέων και των συμπολιτών μας, μπορεί να πιεστεί η Πολιτεία να επιλύσει τα «αδιέξοδα». Είμαστε βέβαιοι ότι έτσι μπορεί να βρεθεί λύση, και μάλιστα σύντομα.
Ο Δήμος, με τη συμπαράσταση και βοήθεια των Φορέων και των πολιτών, μπορεί να εργαστεί παράλληλα για τη συνειδητοποίηση του κόσμου επάνω στη σημασία του Περιβάλλοντος και τη σχέση του με την οικονομική ζωή. Κι αυτό πρέπει να γίνει, και μπορεί να γίνει, επίσης άμεσα.
Τέλος, το ταχύτερο, πρέπει να εφαρμοσθεί ο Κανονισμός του Δήμου για την καθαριότητα και κυρίως για την προστασία του πράσινου.
Με τα κείμενα που ακολουθούν παρουσιάζονται οι πρόσφατες θέσεις της Επιτροπής για τα θέματα που προαναφέραμε.

Βύρων Δ. Χρηστίδης
Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος Αγίου Στεφάνου
τ.Αναπληρ. Καθηγ/τής Σχ.Αρχιτεκτόνων Ε.Μ.Π.




ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΜΑΣ
ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΣΤΕΦΑΝΟ


1. ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ
Ο Δήμος Αγ. Στεφάνου έχει προαστιακό χαρακτήρα. Λαμβάνεται κάθε μέτρο για τη διατήρηση της φυσιογνωμίας του, όπως:
- αύξηση των περιοχών αμιγούς κατοικίας περίπου στο 90% της οικοδομήσιμης περιοχής του Δήμου.
-μείωση των περιοχών γενικής κατοικίας περίπου στο 5% της οικοδομήσιμης περιοχής του Δήμου.
- σταδιακός αποχαρακτηρισμός της βιομηχανικής περιοχής, με αυτόματη μετατροπή της χρήσης γης σε γενικής κατοικίας, σε περίπτωση διακοπής λειτουργίας βιομηχανικής ή βιοτεχνικής μονάδας εντός της βιομηχανικής περιοχής.
- μείωση των ΣΔ και κάλυψης κατά περίπου 1/3 των υφιστάμενων, με διατήρηση των σημερινών περιορισμών ύψους.
- δραστική αύξηση και συντήρηση του πρασίνου στο κέντρο του προαστίου (δενδροστοιχίες, παρτέρια με θάμνους).

2. Ο ΑΓΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
Λαμβάνεται κάθε μέτρο για την αποφυγή δημιουργίας μητροπολιτικού κέντρου, όπως:
- απαγόρευση εγκατάστασης νέων δημοσίων υπηρεσιών στο Δήμο μας.
- απαλλοτρίωση έκτασης, κατά προτίμηση κατά μήκος της σιδηροδρομικής γραμμής, μεταφορά εκεί όλων των δημοσίων και δημοτικών υπηρεσιών εντός 5ετίας και ταυτόχρονη μεταφορά του σταθμού του ΟΣΕ στην εν λόγω περιοχή (Περιοχή ΖΕΠ – Ζώνη Εξυπηρέτησης Πολιτών).
- το κόστος κατασκευής της ΖΕΠ να επιμεριστεί σε όλους τους όμορους Δήμους που εξυπηρετεί.

3. ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ – ΒΙΟΤΕΧΝΙΑ
Ο Δήμος θεωρείται βιομηχανικά και βιοτεχνικά κορεσμένος και δεν επιτρέπεται η ίδρυση νέων και η επέκταση βιομηχανικών ή βιοτεχνικών μονάδων χαμηλής, μέσης και υψηλής όχλησης. Λαμβάνονται μέτρα έτσι ώστε:
- η χωροθέτηση εργαστηρίων χαμηλής όχλησης να γίνει σε συγκεκριμένες ζώνες των περιοχών γενικής κατοικίας.
- όλες οι λειτουργούσες βιομηχανίες και βιοτεχνίες να συμμορφωθούν υποχρεωτικά με Συστήματα Περιβαλλοντικής Διασφάλισης (ISO 14000), το πολύ εντός 3ετίας. Αδυναμία συμμόρφωσης επιφέρει την ανάκληση αδείας εγκατάστασης.
- όσοι καθ’ υπέρβαση του νόμου λειτουργούν δραστηριότητα σε περιοχή αμιγούς ή γενικής κατοικίας απομακρύνονται υποχρεωτικά εντός έτους.

4. ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ & ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΔΑΣΙΚΩΝ ΕΚΤΑΣΕΩΝ
Αναπόσπαστο μέρος της φυσιογνωμίας του Αγ. Στεφάνου θεωρούνται οι περιοχές συμπαγούς δάσους. Λαμβάνεται κάθε μέτρο για τη διατήρησή του όπως:
- Εφαρμογή επί του εδάφους της απόφασης 1230/1991 του Γ΄ Πολιτικού Τμήματος Αρείου Πάγου. Ποια δάση είναι δημόσια, δημοτικά ή ιδιωτικά.
- δέσμευση – απαλλοτρίωση περιοχών συμπαγούς δάσους εντός των ορίων του 1976, και μετατροπή τους σε κοινόχρηστους χώρους πρασίνου.
- άμεση σύνταξη κτηματολογίου και δασολογίου σε περιοχές με συμπαγές δάσος, μέσα στα όρια του 1976.
- άμεση και υποχρεωτική αποκατάσταση πρασίνου σε περίπτωση καταστροφής του.
- διαρκής προστασία του δάσους και καθαρισμός του από απόβλητα.

5. ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ – ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟ
Λαμβάνεται κάθε μέτρο για μείωση του κυκλοφοριακού φόρτου του προαστίου, όπως:
- Παράκαμψη του κέντρου του Αγ. Στεφάνου από την κυκλοφορία από και προς Λίμνη Μαραθώνα με δημιουργία περιφερειακής οδού.
- Μεταφορά του σταθμού του ΟΣΕ & Προαστιακού και εγκατάστασή τους μαζί με το μελλοντικό σταθμό του ΗΣΑΠ, σε κοινή περιοχή εκτός κέντρου, κατά προτίμηση στην περιοχή ΖΕΠ.



ΕΞΩΔΙΚΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥΣ

Η Επιτροπή Περιβάλλοντος Αγ. Στεφάνου, έστειλε στους υπεύθυνους – ανεύθυνους
για την τραγική κατάσταση στο δάσος της περιοχής μας,
την παρακάτω Εξώδικη Πρόσκληση
για να έχουν και τη γνώση των συνεπειών του Νόμου.

ΕΞΩΔΙΚΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ, ΕΠΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙ

Της Επιτροπής Περιβάλλοντος Αγίου Στεφάνου
που εδρεύει στον Άγιο Στέφανο Αττικής,
οδός Καποδιστρίου 37, ΤΚ 14565,
τηλ.: 210-8141561, fax: 210-8142262,
και εκπροσωπείται νόμιμα

ΠΡΟΣ

α. Τον Υπουργό ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., κ. Γ. Σουφλιά
β. Τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Αγίου Στεφάνου, κ. Κ. Κυριακούλη
γ. Τον Διευθυντή Πολεοδομίας Καπανδριτίου

Δια της παρούσης σας γνωστοποιούνται τα εξής:

Από μακρού χρόνου γνωρίζετε ότι ο καθορισμός των ορίων του Αγίου Στεφάνου που επιχειρήθηκε το έτος 1976 με απόφαση του τότε Νομάρχη, δεν έχει ισχύ. Η εκδοθείσα πράξη, όπως έχει κριθεί από το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο (Σ.τ.Ε.) με την 1060/85 απόφασή του, στερείται εκτελεστότητας και ως εκ τούτου συμπαρασύρονται σε ακυρότητα και όλες οι εκδιδόμενες πολεοδομικές άδειες.

Από τα ανωτέρω προκύπτουν τα εξής αναμφισβήτητα στοιχεία:

1. Ο σημερινός οικιστικός ιστός Αγίου Στεφάνου, είναι ανύπαρκτος για το νομικό κόσμο, δεν στηρίζεται σε πράξη εκδοθείσα με κανόνες δικαίου ώστε να παράγει έννομα αποτελέσματα και συνεπώς για το νομοθέτη είναι οικισμός που τελεί υπό ρύθμιση. Μέχρι να γίνει αυτό η Πολιτεία οφείλει να σταματήσει την έκδοση οικοδομικών αδειών και να προστατεύει τα δάση της περιοχής, ως οφείλει στα πλαίσια του ισχύοντος Συντάγματος και της κείμενης νομοθεσίας.

2. Όσο πιο γρήγορα ανακτήσει η Διοίκηση τη χαμένη αξιοπιστία της στην περιοχή και όσο πιο γρήγορα η Δημοτική Αρχή αντιληφθεί το χάος στο οποίο οδηγείται η περιοχή, τόσο πιο γρήγορα θα σταματήσουν να επωφελούνται τα οργανωμένα συμφέροντα και να ταλαιπωρούνται οι μόνοι ζημιωμένοι στην περιοχή, ήτοι
α. το φυσικό περιβάλλον
β. οι ανυποψίαστοι παγιδευμένοι μικροϊδιοκτήτες-θύματα που χρησιμοποιούνται ως ανθρώπινη ασπίδα και άλλοθι των άνομων αυτών οργανωμένων συμφερόντων
γ. οι ιδιοκτήτες κατοικιών στον Άγιο Στέφανο, που βλέπουν καθημερινά να υποβαθμίζεται η περιοχή που επέλεξαν και επένδυσαν για να ζήσουν.

3. Η υπόθεση του σχεδίου στον Άγιο Στέφανο είναι η καραμέλα που πιπιλίζουν οι περισσότεροι τοπικοί παράγοντες, οι οποίοι ενώ γνώριζαν πολύ καλά και ότι το σχέδιο ήταν έωλο και ότι επομένως δεν θα μπορούσε να σταθεί, εν τούτοις με την υποβολή του και τις ψευδείς προσδοκίες που αυτή καλλιεργεί στους εξαπατημένους πολίτες επεδίωκαν να κερδίσουν τον απαιτούμενο χρόνο, ώστε οι καιροσκόποι-καταπατητές να λεηλατήσουν το δάσος κι εμείς να βρεθούμε τελικά προ τετελεσμένων γεγονότων.

Δυστυχώς και η σημερινή Δημοτική Αρχή, αν και έχει περάσει ήδη ένας χρόνος από τότε που ανέλαβε, συνεχίζει να κινείται πάνω σε αυτή τη ρότα. Μας επιτρέπει να συμπεράνουμε λοιπόν ότι αποφεύγει εμπρόθετα τη σύγκρουση με τα οργανωμένα συμφέροντα. Και τα οικονομικά αυτά συμφέροντα είναι τόσο ισχυρά, ώστε εάν κάποιος αναφερθεί στις παράνομες και εγκληματικές τους πράξεις, αμέσως επισύρεται ο φόβος για τη ζωή του. Αποτέλεσμα: ζούμε όλοι εντός ενός εγκλήματος που κανείς δεν τολμάει να αποκαλύψει.

Από την Πολιτεία ζητούμε άμεσα:

Τη σύντομη αναστολή της έκδοσης οικοδομικών αδειών μέχρι να εγκριθεί νόμιμος πολεοδομικός σχεδιασμός για τον Άγιο Στέφανο.
Τη σύντομη αναστολή των οικοδομικών εργασιών μέχρι να κριθεί νομοθετικά η περαιτέρω τύχη των εκδοθεισών ανίσχυρων οικοδομικών αδειών.

Από το Δήμο Αγίου Στεφάνου ζητούμε:

Την απαγόρευση της χορήγησης παράνομων βεβαιώσεων ότι οι δασικές εκτάσεις βρίσκονται δήθεν εντός των ορίων του Οικισμού.
Την απαγόρευση χορήγησης άδειας για διάνοιξη δρόμων εντός των συγκεκριμένων δασικών εκτάσεων.

Η Επιτροπή δηλώνει ανεπιφύλακτα και σε όλους τους τόνους ότι προτιμάει το οποιοδήποτε σχέδιο, παρά την απουσία σχεδίου. Πρέπει να δοθεί ένα τέλος στην απαράδεκτη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, ήτοι ιδιοκτησίες εντός του πολεοδομικού ιστού να χαρακτηρίζονται δασικές και ιδιοκτησίες μέσα στο πραγματικό δάσος να χαρακτηρίζονται οικοδομήσιμες. Η Επιτροπή δηλώνει τέλος ότι έχει ολοκληρωμένες θέσεις για το στάδιο του σχεδιασμού του ΓΠΣ τις οποίες ασφαλώς και είναι έτοιμη να καταθέσει.

Η Επιτροπή, ως έχουσα έννομο συμφέρον να προστατεύει το περιβάλλον στην περιοχή (άρθρο 24 του Συντάγματος) και τα δάση και τις δασικές εκτάσεις (άρθρο 2, Ν.998/79), δηλώνει ότι θα ζητήσει την τιμωρία όλων όσοι παραβλέποντας τα ανωτέρω συμμετέχουν ως ηθικοί αυτουργοί στην καταστροφή των δασών και των δασικών εκτάσεων του Αγίου Στεφάνου. Επιφυλασσόμαστε δε να πράξουμε ό, τι περαιτέρω απαιτείται, σε περίπτωση που διαπιστωθεί η καθ’ οιονδήποτε τρόπο συνειδητή από εδώ και πέρα αβλεψία τους.

Αρμόδιος Δικαστικός Επιμελητής παραγγέλλεται να επιδώσει νόμιμα την παρούσα προς αυτούς προς τους οποίους απευθύνεται για να λάβουν γνώση του περιεχομένου και για τις νόμιμες συνέπειες, αντιγράφοντάς την ολόκληρη στην έκθεση επιδόσεώς του.

Αθήνα, 18 Δεκεμβρίου 2007

Ο πληρεξούσιος δικηγόρος

ΝΙΚΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ



Η ΔΟΜΗΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΣΤΕΦΑΝΟ

Επιστολή προς τον Δήμαρχο Αγίου Στεφάνου κ. Παναγιώτη Βορριά

Προς το:
Δήμο Αγίου Στεφάνου
Αξιότιμο Δήμαρχο
κ. Παναγιώτη Βορριά

Άγιος Στέφανος, 06/9/2007


1. Με το σταμάτημα της διαδικασίας έγκρισης του Ρυθμιστικού Σχεδίου λόγω προσφυγών στο Σ.τ.Ε.(1), το Πολεοδομικό Γραφείο Καπανδριτίου εκδίδει άδειες οικοδόμησης με όρους δόμησης πολύ δυσμενέστερους για το περιβάλλον από εκείνους του υπό έγκριση «Σχεδίου»(2).
Με το καθεστώς αυτό δομούνται και μεγάλα τεμάχια γης με πυκνά πεύκα και θάμνους(3) και αποψιλώνονται εντελώς. Χτίζονται «μεζονέτες» εν σειρά, η μία σ’ επαφή με την άλλη, με αυλές και δρόμους εσωτερικούς από μπετόν, χωρίς ούτε ένα πεύκο(4) να έχει μείνει.
Είναι λοιπόν αυτονόητο, ότι πρέπει το ταχύτερο να σταματήσει η κατάσταση αυτή.
Είναι απορίας άξιο το πώς σκέφτονται οι αγοραστές των «μεζονέτων» αυτών. Προφανώς, ελπίζουν ότι το δάσος που βλέπουν γύρω τους, δεν θα εξαφανιστεί όπως ακριβώς αυτό του δικού τους οικοπέδου; Μήπως πιστεύουν ότι οι διακοσμητικοί θάμνοι και τα κυπαρισσοειδή θ’ αντικαταστήσουν τα ευλογημένα πεύκα;
2. Το να υπάρχει Σχέδιο Πόλης καθώς και Δημοτικός Κανονισμός για τον έλεγχο της κοπής πεύκων και το ποσοστό τσιμεντόστρωσης του ακάλυπτου χώρου στα οικόπεδα που πρόκειται να οικοδομηθούν, συμφέρει όλους:
- Το κύκλωμα της οικοδομής θα πουλάει μικρότερα σπίτια, αλλά ακριβότερα, μέσα στο πράσινο και τους φαρδείς δρόμους.
- Οι μηχανικοί είναι σίγουρο πως δεν θ’ αντιδράσουν επειδή μικραίνει κατά τι η αμοιβή τους.
- Οι νέοι κάτοικοι θ’ αγοράσουν ποιοτικότερα σπίτια και θα κληροδοτήσουν στα παιδιά τους και τα εγγόνια τους περιουσία με επαρκές γύρω τους φυσικό περιβάλλον, σε ένα πραγματικό Προάστιο.
- Ολόκληρο το προάστιο του Αγ. Στεφάνου θα αναβαθμιστεί προς όφελος όλων των κατοίκων, εργαζομένων σε αυτό και επισκεπτών-αγοραστών, κλπ.
Η μόνη λύση για μια βιώσιμη ανάπτυξη του Αγ. Στεφάνου είναι το να γίνει «Σχέδιο» το ταχύτερο.

3. Τι πρέπει να γίνει για να αρθεί το σημερινό αδιέξοδο;
Οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς σε συνεργασία με το Δήμο, να ξεπεράσουν με θάρρος τα νομικά αδιέξοδα, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τη σημερινή πραγματικότητα, στην οποία:
- Τα όρια του 1976 έχουν (σχεδόν;) υλοποιηθεί με κτίσματα ιδιωτικά (σπίτια), που έχουν ανεγερθεί με άδειες του Πολεοδομικού Γραφείου.
- Μέσα στα όρια αυτά υπάρχουν περιοχές δάσους(5), οι οποίες πρέπει να διαφυλαχθούν και να ενταχθούν στον πολεοδομικό ιστό του προαστίου μας, σύμφωνα με τη μελέτη των ειδικών (δασολόγων, πολεοδόμων) μελετητών του Σχεδίου Πόλης.

4. Πώς πρέπει α είναι το νέο, αναβαθμισμένο, Σχέδιο Πόλης;
- Πριν απ’ όλα να είναι νομικά άψογο και επομένως απρόσβλητο από κάθε μορφής ενστάσεις.
- Το νέο «Ρυθμιστικό Σχέδιο», ή απλά «Σχέδιο» να συνταχθεί από δοκιμασμένους ειδικούς επιστήμονες πολεοδόμους, οικονομολόγους, αρχιτέκτονες, δασολόγους, κ.λπ. οι οποίοι να έχουν όραμα προαστίου, δηλ. βελτίωσης των πραγμάτων και όχι υποταγής σε διαφαινόμενες τάσεις (π.χ. αύξησης ζώνης «Γενικής Κατοικίας»).

5. Το δικό μας όραμα για το Προάστιό μας, που έχουμε ήδη κοινοποιήσει στο Δήμο Αγίου Στεφάνου και στους συμπολίτες μας, στις συγκεντρώσεις μας στο Π.Π.Κ., προϊόν σοβαρού προβληματισμού μας, πιστεύουμε ότι μπορεί να βοηθήσει στην ανασύνταξη του Σχεδίου.
Η Επιτροπή Περιβάλλοντος Αγίου Στεφάνου ανέκαθεν πίστευε στην αναγκαιότητα ύπαρξης Σχεδίου, νόμιμα κατοχυρωμένου, απρόσβλητου σε προσφυγές(6).
Μέχρι την εφαρμογή του Σχεδίου να επαγρυπνούμε. Σε περιπτώσεις αποψιλώσεων μεγάλης κλίμακας για την ανέγερση οικιστικών συγκροτημάτων, θα αντιδράσουμε με όποιο μέσο κρίνουμε πρόσφορο.

ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
1. Με την 3431/2006 απόφαση του Ε΄ Τμ. του Σ.τ.Ε. προσβάλλονται: α) η έγκριση του Γ.Π.Σ. με Υπουργική Απόφαση και όχι Π.Δ., β) τα όρια του ’76 με απόφαση Νομάρχη και γ) η έγκριση της Π.Ε. 1 του υπό έγκριση Σχεδίου με Υπουργική Απόφαση αντί με Π.Δ.
2. Σήμερα χτίζουν με όρους δόμησης «οικισμού προ του ’23», δηλ. Σ.Δ. 0,8 τουλάχιστον, κάλυψη 60-70%, σύστημα δόμησης ακόμη και «πτερύγων», δηλ. μερικής επαφής και των ξένων κτισμάτων μεταξύ τους, κ.ο., αντί για μέσους Σ.Δ. 0,3 (Καπιτένια), 0,6 (γενικώς), κάλυψη 40%, κ.λπ., του υπό έγκριση Σχεδίου.
3. Οι ιδιοκτήτες που χτίζουν ένα σπίτι, συνήθως είναι πιο φιλικοί προς τα πεύκα, αν και συχνά τα κόβουν για να μη λερώνονται οι βεράντες τους, αγνοώντας τι χάνουν.
4. Όπως στην Περιοχή Καπιτένιας, στην πάροδο Παθιακάκη.
5. Εμείς θεωρούμε «δάσος» αυτό που η Επιστήμη της Δασολογίας θεωρεί ως τέτοιο, άσχετα αν αυτό βρίσκεται μέσα ή έξω από τα όρια του ’76.
6. Είχαμε κατηγορηθεί και κατηγορούμαστε ακόμα, ότι η Επιτροπή μας τορπίλισε το Σχέδιο, επειδή προκαλέσαμε παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη, παρέχοντας έτσι άλλοθι στους υπεύθυνους για την απαράδεκτη καθυστέρηση προώθησης του Σχεδίου. Η αλήθεια είναι ότι το Σχέδιο ήταν ευάλωτο νομικά στις όποιες προσφυγές, και ότι πάντα η θέση μας ήταν υπέρ ενός ισχυρού Σχεδίου (βλ. δημοσίευση Εφημερίδα «Θεσμός» των Β. Προαστίων, 13/9/1999). Ενδεχομένως, η τότε Δημοτική Αρχή υπήρξε θύμα κακών νομικών συμβούλων και ότι η καθυστέρηση προώθησης του Σχεδίου θα μπορούσε ν’ αντιμετωπιστεί με κινητοποίηση των πολιτών προς τις αρμόδιες υπηρεσίες, όπως μπορεί να γίνει και τώρα, καθώς και με την προβολή του θέματος στην τηλεόραση. Σήμερα, πιστεύουμε ότι ολόκληρος ο πολιτικός κόσμος θέλει να αντιμετωπίσει την περίπτωση του Αγίου Στεφάνου (με 12.000 κατοίκους). Παρόμοιες περιπτώσεις υπάρχουν πάρα πολλές σ’ ολόκληρη τη χώρα, πράγμα που συνηγορεί στην άμεση επίλυση του θέματος.

Η σημερινή δημοτική αρχή είναι αποφασισμένη να αναδείξει το θέμα «Σχέδιο Πόλης» αμέσως ως το Νο 1 πρόβλημα; Πιστεύει ότι στην Καπιτένια υπάρχει δασική έκταση που πρέπει να διατηρηθεί; Ή μήπως, ότι ολόκληρη η περιοχή είναι απλά οικόπεδα, που θα στολίζονται κάπου-κάπου με κανένα πεύκο, εάν θελήσει κάποιος ιδιοκτήτης;

Για μας στην Καπιτένια πρέπει να εξαιρεθούν από τη δόμηση δασικά τεμάχια —τα οποία θα ορίσουν ως τέτοια οι αρμόδιοι δασολόγοι κλ.π.— και η υπόλοιπη περιοχή να χτιστεί με μειωμένο Σ.Δ. (0,2 -0,3) και κάλυψη.
Ό,τι δέντρο κόβεται ή καίγεται, ν’ αντικαθίσταται οπωσδήποτε!

Για την
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΑΓΙΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ

Ο Πρόεδρος Β. Χρηστίδης
Οι Αντιπρόεδροι Δ. Ζήσης, Σ. Σαραντόπουλος
Γ.Γ. Γραμματέας Ν. Τζωρτζίδου
Η Ταμίας Ι. Ντίζου
Τα μέλη του Δ.Σ. Γ. Βαρθολομαίος, Στ. Βερνίκος, Γ. Δαρδανός, Σ. Χουλιαρά




ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ

13 Νοεμβρίου 2007

Αγαπητοί Συντοπίτες,

Λαμβάνοντας υπόψη το αμέριστο ενδιαφέρον σας και την αγάπη σας για τον τόπο, θα θέλαμε να μοιραστούμε μαζί σας τις ανησυχίες των μελών μας για όσα συμβαίνουν στον Άγιο Στέφανο, μετά την ακύρωση της πρώτης ενότητας του Σχεδίου Πόλεως από το Σ.τ.Ε.
Για την απόφαση αυτή βρισκόμαστε στο χειρότερο σημείο όσον αφορά στη δυσμενή διαχείριση του περιβάλλοντος, αφού ο καθένας μπορεί να χτίζει στην περιοχή τεράστιες μεζονέτες χωρίς να εφαρμόζει το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, το οποίο προβλέπει περιορισμένους τους συντελεστές δόμησης.
Σήμερα χτίζουν με τους όρους δόμησης προ του «οικισμού ‘23», με αποτέλεσμα σε λίγα χρόνια να έχει τσιμεντοποιηθεί ολόκληρη η περιοχή και να βρεθούμε προ τετελεσμένων.
Συμμεριζόμενοι το ενδιαφέρον όλων μας για την προστασία του φυσικού πλούτου που μας περιβάλλει, σας καλούμε να δώσετε τη σύμφωνη ή μη σύμφωνη γνώμη σας στους παρακάτω προβληματισμούς, ώστε να έχουμε από κοινού μια θέση.
1. Πιστεύετε ότι πρέπει να αγωνιστούμε όλοι για να σώσουμε το προάστιό μας από την υψηλή δόμηση και την αποψίλωση του δάσους;
2. Συμφωνείτε με την αναγκαιότητα σύνταξης ισχυρού Σχεδίου Πόλεως;
3. Συμφωνείτε ότι πρέπει να παρθούν κάποια μέτρα μέχρι να ισχύσει το Σχέδιο Πόλεως;
4. Το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο που ισχύει, πιστεύεται ότι πρέπει να εφαρμόζεται μέχρι την έγκριση του Νέου ισχυρού Σχεδίου (επιβάλλει στην Καπιτένια Σ.Δ. 0,3 κ.λπ.)
Λόγω επικείμενων αλλά και ταχύτατα εξελισσόμενων γεγονότων, θα παρακαλούσαμε να έχουμε τη θέση σας μέσα στο χρονικό διάστημα των 2 εβδομάδων.

Για την Επιτροπή Περιβάλλοντος

Ο Πρόεδρος Η Γεν. Γραμματέας

Βύρων Χρηστίδης Ναταλία Τζωρτζίδου

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:
Μέχρι σήμερα (25/1/08) δε λάβαμε καμία απάντηση από τους φορείς της πόλης.



Για τα όρια του Οικισμού

Πρέπει -επιτέλους- κάποτε
να δοθεί μια οριστική λύση
στο πρόβλημα!

ΥΠ.Ε.ΧΩ.Δ.Ε. – Υπ. Γεωργίας – Δήμος
πρέπει να κάτσουν σ΄ ένα τραπέζι και να συζητήσουν σοβαρά.

Δεν είναι δυνατόν να παραμένει άλλο αυτή η εκκρεμότητα που λειτουργεί
σε βάρος των ανυποψίαστων συμπολιτών μας μικρο-ιδιοκτητών αλλά κυρίως σε βάρος των δασικών εκτάσεων της περιοχής μας που λυμαίνονται οι επιτήδειοι.

Ας μην ξεχνάμε ότι το 1976 έγινε παράνομη επέκταση των ορίων του οικισμού, όμως… υπάρχουν οικοδομές που πήραν νόμιμη άδεια.
Αυτοί οι άνθρωποι δε μπορούν να παραμένουν για πάντα όμηροι!

Η σιωπή πρέπει να σταματήσει!
Ειδικά όσο αφορά στο δάσος της Καπιτένιας που οφείλουμε να το αφήσουμε ανέγγιχτο!

Πρέπει να γίνει:

Συστηματικός έλεγχος στην Πολεοδομία Καπανδριτίου για τις άδειες που εξέδωσε μετά την απόφαση του Σ.τ.Ε.! Άλλωστε, δε μας είναι άγνωστη η δραστηριότητά της!


Πήραμε το Πρωτάθλημα!

Το χρονικό διάστημα από το 2002 -2006, στο Δήμο μας εγκρίθηκαν
482 νέες άδειες οικοδομής!

Αντίστοιχα εγκρίθηκαν:
22 στη Ροδόπολη,
118 στη Δροσιά
216 στην Άνοιξη,
63 στη Σταμάτα
78 στο Πολυδένδρι, και…
242 στο Κρυονέρι!

Πρωταθλητής ο Δήμος μας και εδώ,
Χωρίς Σχέδιο Πόλης, χωρίς Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (Γ.Π.Σ.), χωρίς έργα υποδομής (αποχέτευση, δρόμους, κυκλοφοριακό).
Με τους ρυθμούς αυτούς κάθε 5 περίπου χρόνια διπλασιάζονται οι κάτοικοι και πολλαπλασιάζονται τα προβλήματα για όλους.

Ζητούμε άμεσα:
· Σχέδιο Πόλης με μικρότερους Συντελεστές Δόμησης και Κάλυψης και αυστηρό έλεγχο στην εφαρμογή τους.
· Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο με μικρούς Συντελεστές Δόμησης.



1 σχόλιο:

fch είπε...

πρόσφατα άκουσα από "υπεύθυνα" χείλη της επιτροπής περιβάλλοντος πως με πρωτοβουλία της πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις της Δημοτικής αρχής με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ για τα "ανοικτά" και εκκρεμή προλήματα της πόλης...ΓΠΣ-Σχέδιο πόλης, δάσος και οικιστική ανάπτυξη, Αγ. Παρασκευή κ.α
Μπορεί κάποιος να ενημερώσει το blog και τους φίλους του περιβάλλοντος για την εξέλιξη των θεμάτων;
ΦΧ