«Χρωστάµε σε αυτήν πόλη, για κάθε κτήριο που σηκώνουµε, το κοµµάτι πράσινο που της κλέψαµε»

Αυστριακός αρχιτέκτονας Hundertwasser.

06 Νοεμβρίου, 2008

Στο στόχαστρο της σύγχρονης τεχνολογίας τα αυθαίρετα κτίσματα

Το Σύστημα GΙS θα μπορεί να καταγράφει και τα παλαιά αυθαίρετα κτίσματα




Μέσω δορυφόρου και μέσω του Γεωγραφικού Συστήματος Πληροφοριών (GΙS) θα μπορούν σε περίπου πέντε μήνες να εντοπίζονται τα καινούργια αυθαίρετα κτίσματα.
Σύμφωνα με το Βήμα, αυτό προβλέπει η προγραμματική σύμβαση που υπέγραψαν προ ημερών ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιάννης Αλαβάνος και ο νομάρχης Ανατολικής Αττικής Λεωνίδας Κουρής.
Αρχικά το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί πιλοτικά, σε περιοχές της Ανατολικής Αττικής που θα επιλεγούν από τη Νομαρχία και το ΤΕΕ.
Με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας θα είναι δυνατόν να εντοπιστούν τα αυθαίρετα στις εκτός σχεδίου περιοχές της Ανατολικής Αττικής με απόλυτη ακρίβεια, καθώς με τη χρήση των νέων τεχνολογιών και των δορυφόρων και τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος παρακολούθησης θα συγκρίνονται τα καινούργια κτίσματα με τη βάση δεδομένων των οικοδομικών αδειών που έχουν εκδοθεί.
Τα παλαιά αυθαίρετα κτίσματα επίσης μπορούν να ανιχνευθούν, ωστόσο η εφαρμογή της σύγχρονης τεχνολογίας είναι αμφίβολο αν μπορεί να προσδιορίσει και τον χρόνο κατασκευής τους και ως εκ τούτου το αν έχουν εξαιρεθεί ή όχι από την κατεδάφιση.
Η Νομαρχία και το ΤΕΕ θέλουν να δημιουργηθεί αυτόματο σύστημα το οποίο να δέχεται την ελάχιστη ανθρώπινη παρέμβαση και να μπορεί να επαναλαμβάνει τον έλεγχο σε σύντομο χρονικό διάστημα. Αυτό μπορεί να γίνει με τη χρήση δορυφορικών εικόνων και με Γεωγραφικό Σύστημα Πληροφοριών (GΙS), όπου θα καταγράφονται όλες οι εκτός σχεδίου οικοδομικές άδειες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: