«Χρωστάµε σε αυτήν πόλη, για κάθε κτήριο που σηκώνουµε, το κοµµάτι πράσινο που της κλέψαµε»

Αυστριακός αρχιτέκτονας Hundertwasser.

17 Νοεμβρίου, 2008

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΙΩΣΗ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΩΝ ΔΟΜΗΣΗΣ


Συνάντηση του ΔΗΜΑΡΧΟΥ κ. Παναγιώτη Βορριά και εκπροσώπων της Επιτροπής Περιβάλλοντος με τον Γεν. Γραμματέα του ΥΠΕΧΩΔΕ και υπηρεσιακούς παράγοντες.


Με πρωτοβουλία της Επιτροπής Περιβάλλοντος έγινε στις 7/10/08 η συνάντηση αυτή με πρώτο θέμα τη μείωση της δόμησης στον Αγ. Στέφανο, μέσω της επικαιροποίησης του ΓΠΣ. Όπως φάνηκε και από τη συνάντηση, αυτός είναι ο συντομότερος τρόπος για να πάψει να χτίζεται ο Αγ. Στέφανος με τους απαράδεκτους για το περιβάλλον όρους δόμησης «οικισμού προ του ‘23».Στην συνάντηση πήραν μέρος: o Γεν. Γραμματέας καθηγητής κ. Ευάγγελος Μπαλτάς, ο Γεν. Διευθυντής κ. Σπ. Παπαδημητρίου, Πολ. Μηχ. Συμμετείχε σε ανοιχτή ακρόαση η Διευθύντρια του Οργανισμού Αθήνας (αρμόδια για την έγκριση του ΓΠΣ) κα. Καίτη Συγκιανάκη. Επίσης, ο Δήμαρχος κ. Παν. Βορριάς, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Ιωσήφ Δεβεράκης, Αρχιτέκτων, τα στελέχη της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου κ.κ. Αναγνωστοπούλου, Πολ. Μηχ. και Σαμαρά, Αρχιτ. Μηχ. Από την Επιτροπή Περιβάλλοντος: ο Πρόεδρος κ. Βύρων Χρηστίδης, δρ. Αρχιτ. Μηχ. ΕΜΠ και τ. Αναπληρ. Καθηγ. Τμ. Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ και το μέλος του Δ.Σ. κ. Γιώργος Δαρδανός.Συζητήθηκαν οι παράμετροι και oι απαιτήσεις για την επικαιροποίηση του ΓΠΣ, ώστε αυτό να είναι ισχυρό (να αντέξει σε τυχόν ενστάσεις), να εφαρμοστεί υποχρεωτικά από το Πολεοδομικό Γραφείο Καπανδριτίου, με την ανάθεση της μελέτης του να δοθεί αναστολή οικοδομικών εργασιών-αδειών, τουλάχιστον εκεί που είναι δάσος, και πως μπορεί να συντομευθεί η διαδικασία μέχρις ότου να ισχύσει (ίσως μέσω Νομαρχίας). Για την επικαιροποίηση του ΓΠΣ, προϋπόθεση είναι να συνοδεύεται από δύο άλλες μελέτες και για την ισχυροποίησή του, πιθανότατα, να απαιτείται η συγκατάθεση του Υπουργείου Γεωργίας
[i].Οι διαδικασίες επικαιροποίησης του ΓΠΣ μπορούν να αρχίσουν μόνον όταν ο Δήμος το επιδιώξει[ii], το ΥΠΕΧΩΔΕ είναι πρόθυμο να βοηθήσει άμεσα.Η σύνταξη και η εφαρμογή του νέου ΓΠΣ είναι ασύγκριτα συντομότερη διαδικασία από την επικαιροποίηση της πολεοδομικής μελέτης που καταργήθηκε από το Σ.τ.Ε., η οποία μέχρι να εφαρμοστεί θα περάσουν πολλά χρόνια και πλέον δεν θα υπάρχει, πιθανότατα, τίποτε να διασωθεί από το φυσικό περιβάλλον και τους πιθανούς κοινόχρηστους χώρους.Περιμένουμε από τον Δήμαρχο, ο οποίος πιστεύουμε ότι έχει αντιληφθεί τις προηγούμενες παραμέτρους του θέματος «Σχέδιο Πόλης», να αναλάβει δράση. Η δική μας συμπαράσταση είναι δεδομένη.
Αγ. Στέφανος, 10/11/08
Η Επιτροπή Περιβάλλοντος Αγ. Στεφάνου
[i] Συζητήθηκε η αναγκαιότητα άμεσης συνεννόησης του Δήμου με τον Οργανισμό Αθήνας, για τα παραπάνω θέματα, και προτάθηκε τις συζητήσεις να αναλάβει εκ μέρους του Δήμου η κα Αναγνωστοπούλου με την πιθανή παρουσία και εκπροσώπων της Επιτροπής.
[ii] θέτοντάς το ως θέμα πρώτης προτεραιότητας

Δεν υπάρχουν σχόλια: