«Χρωστάµε σε αυτήν πόλη, για κάθε κτήριο που σηκώνουµε, το κοµµάτι πράσινο που της κλέψαµε»

Αυστριακός αρχιτέκτονας Hundertwasser.

04 Δεκεμβρίου, 2008

Περιβάλλον & δόμηση: περιμένουμε τις ενέργειες του Δημάρχου

Προσθήκη  εικόναςΠρος: Aξιότιμο Δήμαρχο Αγίου Στεφάνου κ. Π. Βορριά
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ «ΣΧΕΔΙΟ ΠΟΛΗΣ»
1. Λέγοντας «Σχέδιο Πόλης» εννοούμε: α) Το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ) και β) την «Πολεοδομική Μελέτη» ή «Ρυμοτομικό Σχέδιο».
α) Το ΓΠΣ, εκτός από τις γενικές κατευθύνσεις, εμφανίζει τα όρια του οικισμού, τους όρους δόμησης κατά περιοχή και τις χρήσεις γης. Το ΓΠΣ του 1995 ισχύει σήμερα, αλλά όχι και ως προς τους όρους δόμησης (συντελέστες δόμησης και ποσοστά κάλυψης) Έτσι κι αλλιώς, χρειάζεται επικαιροποίηση, επειδή άλλαξαν αρκετές παράμετροι από το 1995, κατά τον αρμόδιο για το ΓΠΣ Οργανισμό Αθήνας.
β) Η «Πολεοδομική Μελέτη» παρουσιάζει σε κλίμακα 1:500 τις επιμέρους διαμορφώσεις, όρους δόμησης, χρήσεις γης, κοινόχρηστους χώρους, πλάτη δρόμων, όλα μέσα στο πλαίσιο του ΓΠΣ, όπως η ακυρωθείσα του 2003 της Πολεοδομικής Ενότητας 1 από το Συμβούλιο της Επικρατείας.
2. Η Επιτροπή Επιβάλλοντος Αγίου Στεφάνου αξιολογεί το θέμα «Σχέδιο Πόλης» ως πρώτης προτεραιότητας για τη βιώσιμη ανάπτυξη του Αγ. Στεφάνου, διότι με τον καθορισμό των παραμέτρων του (βλ. 3α παρακάτω), προσδιορίζει τους όρους ανάπτυξης του προαστίου μας και παρέχει το αναγκαίο υπόβαθρο για την αντιμετώπιση των βασικών προβλημάτων, όπως του κυκλοφοριακού, της χωροθέτησης σχολείων και πλατεία, του αποχετευτικού, κ.α.
Κύρια όμως, η πρώτη προτεραιότητα προκύπτει από την σημερινή έντονη οικοδομική δραστηριότητα με όρους δυσμενείς για το φυσικό περιβάλλον, οι οποίοι καταστρέφουν την προαστιακή φυσιογνωμία του Αγ. Στεφάνου και υποβιβάζουν την ποιότητα ζωής όλων μας. (Σήμερα χτίζεται με όρους δόμησης «οικισμού προ του ’23). Αυτό είναι κάτι όπου, μέρα με την μέρα, δημιουργεί μια κατάσταση μη αναστρέψιμη.
3. Τι πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνει και γιατί
α) Μέσω της επικαιροποίησης του ΓΠΣ μπορούν να εφαρμοστούν όροι δόμησης πολύ φιλικότεροι προ το περιβάλλον και να γίνουν προτάσεις βελτίωσης των χρήσεων γης (π.χ. μείωση των περιoχών «Γενικής Κατοικίας, δηλαδή, των περιοχών επαγγελματικών εργαστηρίων, κααστημάτων, γραφείων κ.α.) Επίσης, προτάσεις βασικών κυκλοφοριακών αλλαγών `(π.χ. να σημειωθούν παρακαμπτήριοι) , να επισημανθούν θέσεις σχολείων, πλατειών, αστικού άλσους κ.λ.π.
Η επικαιροποίηση του ΓΠΣ απαιτεί ασύγκριτα λιγότερο χρόνο, από την ανασύνταξη και ολοκλήρωση της «Πολεοδομικής Μελέτης» η οποία για να ολοκληρωθεί και να φτάσει στη φάση εφαρμογής και για τις 4 πολεοδομικές ενότητες του Αγ. Στεφάνου χρειάζονται πολλά χρόνια!! Και μέχρι τότε, δεν θα έχει απομείνει τίποτε από το αστικό φυσικό περιβάλλον και τον προαστιακό χαρακτήρα του Αγ. Στεφάνου
Επαναλαμβάνουμε και εδώ βασικές σταθερές μας θέσεις:
  1. Δεχόμαστε τα όρια του ’76 (εφόσον έχουν υλοποιηθεί με πολλές οικοδομές που χτίστηκαν με άδειες του Πολεοδομικού Γραφείου).
  2. Αυτονόητα, το πολύτιμο και για όλο το Λεκανοπέδιο περιαστικό δάσος (δηλ. το εκτός ορίων του ’76) μέχρι και την παραλίμνια περιοχή, πρέπει να διαφυλαχθούν ως κόρη οφθαλμού. Ο Δήμος μπορεί να συμβάλλει και σε αυτή την προσπάθεια.
β) Παράλληλα να προωθηθούν άλλες βασικές εκκρεμότητες, όπως η άρση του «αναδασωτέου» της Αγ. Παρασκευής, η κυκλοφοριακή μελέτη τη ευρύτερης περιοχής (με συνέχιση της συνεργασίας της Άνοιξης και του Κρυονερίου τουλάχιστον), η μελέτη αποχετευτικού δικτύου λυμάτων μέσα στην πόλη, και η Πολεοδομική Μελέτη μετά την επικαιροποίηση και έγκριση του ΓΠΣ.
γ) Η δημιουργία αστικού άλσους, έκτασης περίπου 35 στρ. κρατικού δάσους μέσα στην Καπιτένια, σε συνεργασία με την Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου, την οποία έχει προγραμματίσει ο Δήμος, είναι προφανώς πολύ μεγάλη συνεισφορά στο αστικό φυσικό περιβάλλον.
δ) Η αυστηρή εφαρμογή του Δημοτικού «Κανονισμού Καθαριότητας και Προστασίας του περιβάλλοντος», μαζί με τη συστηματική ενημέρωση των δημοτών, είναι πάρα πολύ βασικοί παράγοντες για την επίτευξη των στόχων «αστικό πράσινο» και «προαστιακός χαρακτήρας». Επίσης, όχι άλλες τσιμεντοστρώσεις στους ακάλυπτους χώρους των οικοπέδων.
  1. Τι έκανε η Επιτροπή για το Σχέδιο Πόλης και άλλα σχετικά θέματα
Α) Πρώτα- πρώτα πιστεύουμε ότι οι λύσεις πρέπει και μπορούν να ξεκινήσουν από τον Δήμο, άμεσα, μετά από 2 χρόνια προσαρμογών. Γι’ αυτό είμαστε σε επαφή με τον κ. Δήμαρχο και περιμένουμε άμεσα και απτά αποτελέσματα. Έχουμε διαβιβάσει στο Δήμο έγγραφα όλες τις σχετικές απόψεις και προτάσεις μας.
Β) Συγκεντρώσεις-ομιλίες στο Π.Π.Κ. του Δήμου. Μετά την συγκέντρωση της 13/02/03 με θέμα «Φλέγοντα προβλήματα ητς περιοχής του Αγ, Στεφάνου» (Σχ. Πόλης, Κυκλοφοριακό κ.α.) έγιναν οι παρακάτω:
- 27/11/06: «Η συμμετοχή των πολιτών στην προστασία του περιβάλλοντος στην πόλη μας. Ρίξεις και προοπτικές»
- 25/04/07: «Ο ρόλος της Αειφόρου Ανάπτυξης για τη βιωσιμότητα του Αγ. Στεφάνου». Κοινοποιείται και το κείμενό μας «Το Όραμά μας για τον Αγ. Στέφανο», το οποίο περιέχει συγκεκριμένες προτάσεις για τη γενική πολεοδομική οργάνωση της πόλης.
- 12/07-07: «Σχέδιο Πόλης και Δάσος στον Αγ. Στέφανο»
- 26/02/08: «Το Σχέδιο Πόλης και το Περιβάλλον»
- 28/05/08: Συνεκδήλωση με την Οικολογική Κίνηση Δροσιάς για την καταπολέμηση της βαμβακίασης των πεύκων.
Γ) Άλλες ενέργειες (αναφέροναι επιλεκτικά μερικές από αυτές):
• Συζητήσεις με το ΥΠΕΧΩΔΕ (Υφυπ. Κ. Ξανθόπουλο, Γεν. Γραμ. Ε. Μπαλτά – τελευταία συνάντηση στις 7/10/08, μαζί με τον Δήμαρχο και εκπροσώπους του Δήμου για το ΓΠΣ, από την οποία προέκυψε η άμεση αναγκαιότητα συνεννόησης του Δήμου με τον Οργανισμό Αθήνας. Συζητήθηκαν επίσης τα θέματα «Σχολεία στην περιοχή Μάρμαρα» και «άρση αναδασωτέου Αγ. Παρασκευής»
- Επίσης, συζητήσαμε με τον Οργανισμό Αθήνας για το ΓΠΣ, κλπ.
• Μερικά από τα έγγραφα που στείλαμε και κείμενα που κοινοποιήσαμε:
- Προς Aστυνομικό Τμήμα Αγίου Στεφάνου για έλεγχο πιθανών αυθαιρεσιών πολεοδομικού χαρακτήρα (2/7/08, χωρίς απάντηση), όπως κατάτμηση σε πολύ μικρά οικόπεδα και μάντρα οικοδομικών υλικών σε περιοχή αμιγούς κατοικίας.
- Προς του Συλλόγους της πόλης μας, στα καίρια ερωτήματα για το Σχέδιο Πόλης (χωρίς απάντηση)
- Προς ΕΥΔΑΠ για τη ρύπανση της Λίμνης από φυτοφάρμακα (10/07). Μας απάντησαν ότι το νερό ελέγχεται και είναι καλό.
- Δημιουργία δημόσιου χώρου συζήτησης στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://perivallonagstefanos.blogspot.com/
5. Περιμένουμε μια άμεση και ουσιαστική ενεργοποίηση του Δήμου. Πιστεύουμε ότι ο κ. Δήμαρχος πραγματικά επιθυμεί τη διάσωση του φυσικού περιβάλλοντος και τη δατήρηση του προαστιακού χαρακτήρα του Αγ. Στεφάνου, που καθημερινά χάνονται. Ο κρατικός μηχανισμός κάθε βαθμίδας και η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής, πιστεύουμε ότι μπορούν να κινητοποιηθούν αποτελεσματικά από τη θέληση του Δήμου και, αν χρειαστεί, και με την δική μας κινητοποίηση, των άλλων φορέων κα των συμπολιτών μας.
Επιτροπή Περιβάλλοντος Αγίου Στεφάνου

Δεν υπάρχουν σχόλια: