«Χρωστάµε σε αυτήν πόλη, για κάθε κτήριο που σηκώνουµε, το κοµµάτι πράσινο που της κλέψαµε»

Αυστριακός αρχιτέκτονας Hundertwasser.

03 Φεβρουαρίου, 2009

H ποδηλατάδα μιας Κυριακής -διαβάστε το, δεν είναι ρομαντική ιστορία


Κυριακή πρωί. Μια ομάδα 6 πιτσιρικιών ηλικίας 8 χρονών με τους πατεράδες τους και τις μικρές τους  αδελφούλες στο πίσω κάθισμα ξεκινούν με τα ποδήλατά τους να εξερευνήσουν το δάσος στην  περιοχή Αγίου Στεφάνου – λίμνης Μαραθώνα. Οι προετοιμασίες είχαν ξεκινήσει από το προηγούμενο βράδυ. Χάρτες, σακίδια, ελβετικοί σουγιάδες, όλα έτοιμα από το προηγούμενο βράδυ. Δεν πειράζει που το σάντουιτς δεν θα ήταν φρέσκο αν έμενε για ένα βράδυ στο σακίδιο. Σημασία είχε να ήταν όλα έτοιμα στις 8.00 το πρωί της Κυριακής. Οι προσδοκίες μεγάλες. Θα ακολουθούσαμε το δρόμο από τον Άγιο Στέφανο προς την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής κοντά στη λίμνη Μαραθώνα. Μετά θα κάναμε πικ νικ στο μικρό καταρράκτη μέσα στη λίμνη. 
Το τοπίο πραγματικά μαγευτικό. Ο μικρός Νικόλας, στη Φλωρεντία γεννημένος και μεγαλωμένος, το ξεστόμισε αβίαστα μόλις περάσαμε την πρώτη μεγάλη ανηφόρα και αποκαλύφθηκε μπροστά μας το δυτικό μέρος της λίμνης. Εδώ είναι σαν την Τοσκάνη. Αδιάφορο που τα Απέννινα δεν διαθέτουν λίμνες και τεχνητούς ταμιευτήρες. Ήταν τα τεράστια κυπαρίσσια, η μορφολογία του εδάφους, οι αποχρώσεις του πρασίνου που μετρούσαν  Περάσαμε την εκκλησία, κάναμε το πικ νικ μας, εξερευνήσαμε τη λίμνη και αρχίσαμε να ανηφορίζουμε. Μια διαδρομή επίπονη για τα παιδιά, ανηφόρα χωρίς ανάσα. Ποιος όμως τα λογάριαζε αυτά! Η ανηφόρα θα μας σταματήσει; Κι όμως. Ο τρομακτικός ήχος των μηχανών μεγάλου κυβισμού μότο κρος  μας έκανε να κοντοσταθούμε.  Σε κλάσματα του δευτερολέπτου, τρεις μεγάλες μηχανές, χωρίς να μειώσουν ταχύτητα, πέρασαν στην κυριολεξία ανάμεσα μας, κατατρομάζοντας ακόμα και τους μεγάλους. Η μικρή Κατερίνα, η Λίζα, η Ροζαλία και η Μαργκό, οι πιτσιρίκες της παρέας, 5 ετών η καθεμία, ξέσπασαν σε κλάματα. Η διαδρομή που ακολούθησαν ήταν κυκλική με αποτέλεσμα να περάσουν με την ίδια ταχύτητα και με απίστευτη αδιαφορία ανάμεσά μας άλλες τρεις φορές.
Γιατί κανείς και πότε δεν λαμβάνει μέτρα για την ασφάλεια ήπιων δραστηριοτήτων σε εξοχικές και δασικές περιοχές. Μήπως μας προτιμάνε να καθόμαστε βλακωδώς στον καναπέ μας; Στην Ελλάδα η «ημέρα του ποδηλάτου» είναι κυριολεκτικά μόνο μια. Τις υπόλοιπες 364; Γιατί, αντί να απολαμβάνουμε τον περίπατό μας, πρέπει να κοιτάμε διαρκώς πάνω από τον ώμο μας μην μας πατήσει κανένα αυτοκίνητο ή μηχανάκι που ήρθε στο δάσος να «παίξει» με τις λάσπες; Ή μήπως θέλουν τα παιδιά μας να είναι καθηλωμένα μπροστά στην τηλεόραση τα πρωινά της Κυριακής;
Χ. Κουταλάκης
Προσωπικά, μου έχει συμβεί πολλές φορές. Και όλο και πιο συχνά το ακούω κι από άλλους. Τα δασικά του Αγ. Στεφάνου, ιδιαίτερα τώρα με τις βροχές, έχουν γίνει επίγειος παράδεισος για τα 4Χ4 των βορείων προαστίων και την εκτόνωση των εντουράδων. Αναρωτιέμαι μόνο, γιατί οι Δήμαρχοι του Αγ. Στεφάνου, πιστεύουν ότι προωθούν καλύτερα τη δημοτικότητά τους με το να φυτεύουν παγκάκια και να στρώνουν ασφαλτικά υλικά, αντί να φροντίσουν για έναν πιο ευχάριστο και ασφαλή περίπατο για τους πολίτες; Κι αυτό, χωρίς «αξιοποιήσεις». Χωρίς αστικές υποδομές μέσα στο δάσος. Με μια απλή σύσταση (νομότυπο δεν είναι;), για παράδειγμα, προς όλους τους επίδοξους ραλίστες ειδικών διαδρομών, ότι δηλαδή αυτός είναι δρόμος ήπιας κυκλοφορίας, δρόμος αναψυχής και περιπάτου και παρακαλούνται οι οδηγοί προτιμήσουν να εισέρχονται πεζή ή με πολύ χαμηλές ταχύτητες –δεν επιχειρώ την διατύπωση, προς θεού. Γιατί, αν τα δασικά του Aγ. Στεφάνου είναι επίγειος παράδεισος για εμπόρους γης, για επίδοξους ραλίστες 4Χ4, εντουράδες και κυνηγούς (!), οι υπόλοιποι τι θα κάνουμε;
N. Tζωρτζίδου

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Θεωρώ πολύ άδικο τον πόλεμο που δέχεται ο Δήμαρχος Αθηναίων, αλλα μάλλον αυτό οφείλετε στην ελλειπή ενημέρωση των πολιτών ...Ο Κακλαμάνης προσφέρει έργο, όσο και αν προσπαθούν κάποιοι να το απαξιώσουν και να το εκμηδενίσουν...
Ας θυμηθούμε μερικα απο τα έργα επί Κακλαμάνη ....

1. Ελαιώνας : φύτευση 300 Ελιών απο παιδιά

2. Πλατεία αυδή : Ανάπλαση της πλατείας και δενδροφύτευση

3. Καπάψ : φύτευση 241 δένδρων, 1.910 θάμνων και χλοοτάπητα έκτασης 6.000 τ.μ.

4. Συγγρου - Φιχ : φύτευση 63 δένδρων, 835 θάμνων και χλοοτάπητα έκτασης 1.200 τ.μ

5. Σεράφειο Κολυμβητήριο : φύτευση 63 δένδρων, 197 θάμνων και χλοοτάπητα 3.200 τ.μ

6. Πλατεία Κεραμεικού : φύτευση 20 δένδρων, 653 θάμνων και χλοοτάπητα έκτασης 2.100 τ.μ.

7. Παρκάκι Αδριανού : φύτευση 12 δένδρων, 195 θάμνων και χλοοτάπητα έκτασης 700 τ.μ.

8. Φωκά - Σιγαναίου- Σιτάκη : φύτευση 21 δένδρων και χλοοτάπητα έκτασης 400 τ.μ.

9. Αγλαονίκης - Επέκταση Πλατείας Λεύκας : φύτευση 15 δένδρων, 6 θάμνων και χλοοτάπητα έκτασης 250τ.μ.

Από 1-1-2007 έως 31-5-2008 φυτεύτηκαν 6.236 δένδρα και 61.366 θάμνοι

Αυτα δεν μετράνε ??? Μόνο τα δένδρα της Πατησίων είναι κανονικά ???
Άλλωστε θα μεταφυτευτούν , με επιπλέον 110 δένδρα....
Ας σταματήσουμε να λιθοβολούμε ανθρώπους που προσφέρουν, και ας σταθούμε στο πλευρό τους για ένα αύριο πιο πράσινο...

Ανώνυμος είπε...

αντί ενός σχολίου για τον αγαπητό υποστηρικτή του "έργου" του κ. Δήμαρχου...σας μεταφέρω απόψεις, νέα από πραγματικούς δήμαρχους....για να μην ξεχνόμαστε....οι Δήμαρχοι δεν ξεχωρίζουν όταν κάνουν τα αυτονόητα....ο Κακλαμάνης δεν τηρεί ο΄λυτε όσα υποσχέθηκε τουλάχιστον στους πολίτες που τον ψήφισαν,...ακόμη και συντηρητικοί πολίτες αναπολούν τους προηγούμενους!!
Εξαιρέστε μας από το ένα εκατομμύριο κ. δήμαρχε

«Θα υπάρξει η αντίδραση του Δήμου της Αθήνας. Και θα είναι αντίδραση που πρέπει να γίνει όχι σαν δήμος, αλλά σαν πόλη και σαν ένα εκατομμύριο κάτοικοι αυτής της πόλης» (Ν. Κακλαμάνης, 14/1/09).

Κύριε δήμαρχε, ζητούμε να μας εξαιρέσετε από το ένα εκατομμύριο των οργισμένων συμπολιτών μας. Οι δηλώσεις σας ενείχαν οργή αναντίστοιχη προς τον ευγενή σας σκοπό να αναπλάσετε τμήματα αυτής της πόλης και μας γέμισαν ανησυχία. Επιλέγουμε συνειδητά λοιπόν να αναμένουμε με ενδιαφέρον και σεβασμό την απόφαση της Δικαιοσύνης και δηλώνουμε βαθύτατα προσβεβλημένοι από το αρνητικό κλίμα που επιχειρείται να δημιουργηθεί για τους δικαστές του ΣτΕ και τους πολίτες που προσέφυγαν στο δικαστήριο, κλίμα στο οποίο δυστυχώς πρωτοστατείτε. Γνωρίζουμε βέβαια πως έτσι κλείνει για εμάς η λεωφόρος της αιώνιας υστεροφημίας και τα ονόματά μας θα απουσιάζουν από τις δύο στήλες που θα κατασκευάσετε αφού, φευ, δεν επιθυμούμε να μας κατατάξετε ούτε στους ευεργέτες ούτε στους πολεμίους του έργου. Προτιμούμε να διαμορφώσουμε τη δική μας άποψη η οποία υπερβαίνει αυτούς τους χονδροειδείς διαχωρισμούς.

Αδυνατούμε, κ. Δήμαρχε, να αντιληφθούμε πώς είναι δυνατόν να αποκαλείτε «περιοδεύοντα θίασο που κάνει ενστάσεις επί παντός επιστητού» πολίτες που προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη, άσκησαν δηλαδή ένα συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμά τους. Αγανακτούμε με την έντεχνη προσπάθεια να παρουσιαστεί αυτό το δικαίωμα ως αντιτιθέμενο στην ιερή αγανάκτηση του «πράσινου λαού» από όλους εκείνους που επιδιώκουν την απόκτηση λαϊκού ερείσματος διά της δοκιμασμένης μεθόδου της οικειοποίησης οπαδικών αισθημάτων.

Σας θυμίζουμε, κ. Δήμαρχε, ότι το ΣτΕ είναι το θεσμικό αντίβαρο στη νομοθετική και εκτελεστική εξουσία και ο πρωτοποριακός ρόλος του για την προστασία του περιβάλλοντος έχει ενοχλήσει όσους συνειδητά υπονομεύουν θεμελιώδεις εγγυήσεις της δημοκρατίας, με πολιορκητικό κριό την επίκληση της πλειοψηφίας.

Σημειώνουμε με απογοήτευση πως πίσω από την επιλεκτική επίκληση της πλειοψηφίας κρύβονται το τελευταίο διάστημα φοβισμένοι πολιτικοί μας και επιφανείς δημοσιογραφικές γραφίδες.Μεταξύ τους και ορισμένοι που ειρωνικά αναφέρονται στους κορμοράνους του Βοτανικού. Αγνοούμε αν υπάρχουν όντως κορμοράνοι στον Βοτανικό, υποθέτουμε όμως ότι υπάρχουν πολλοί κροκόδειλοι, αν κρίνουμε από την ποσότητα των δακρύων που χύθηκαν για τις καθυστερήσεις της ανάπλασης.

Δυστυχώς δεν έχει επιδειχθεί η ίδια ευαισθησία για το γεγονός ότι η αναγόρευση του ζητήματος αυτού σε κεντρικό άξονα της διαχείρισης του δήμου απορροφά πολλή ενέργεια που θα έπρεπε να διατίθεται για την επίλυση άλλων, λιγότερο φαντασμαγορικών προβλημάτων.

Κατόπιν αυτών θα θέλαμε, κ. Δήμαρχε, να κάνετε τους αριθμητικούς σας υπολογισμούς χωρίς εμάς και να μας εξαιρέσετε από το ένα εκατομμύριο. Εξάλλου, υπάρχουν ορισμένα ζητήματα υπεράνω αριθμών, είτε μετρά κανείς τις ψήφους των δημοτών είτε τα προσδοκώμενα κέρδη όσων επενδύουν στην εμπορική εκμετάλλευση της διπλής ανάπλασης.

Τα μέλη Δ.Σ. της Ελληνικής Ενωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και του Πολίτη: Δημήτρης Χριστόπουλος, πανεπιστημιακός, Νίκος Αλιβιζάτος, πανεπιστημιακός, Χρύσα Χατζή, δικηγόρος, Γιάννης Ιωαννίδης, δικηγόρος, Κωστής Παπαϊωάννου, φιλόλογος-εκπαιδευτικός, Μιχάλης Τσαπόγας, δικηγόρος, Κώστας Τσιτσελίκης, πανεπιστημιακός, Μίλτος Παύλου, κοινωνικός επιστήμονας, Δημήτρης Σαραφιανός, δικηγόρος, Δάφνη Βουδούρη, πανεπιστημιακός, Γιάννης Κωνσταντίνου, δικηγόρος, Αννα Παπαρρούσου, δικηγόρος.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 26/01/2009


Διαβάστε τι θα πει δήμαρχος! (το γήπεδο της Πόρτο)
— Δημοσιεύτηκε 25/01/2009 (Το ξεσήκωσα από blog της Ζακίνθου)

Να που εκτός από υπηρέτες των συμφερόντων και της ψηφοθηρίας, υπάρχουν δήμαρχοι που νοιάζονται για τους πολίτες και το περιβάλλον.


Το στάδιο Dragao ίδιο με αυτό του ΠΑΟ και ο περιβάλλον χώρος
…………………………………………………………………………………….
Αφου λέει κάποια πράγματα για το θέμα του Βοτανικού το άρθρο συνεχίζει:
…………………………………………………………………..
……………………………………………………………………..
Απέναντι σʼ όλα αυτά, τʼ όνομα Rui Rio, για τους περισσότερους είναι άγνωστο. Είναι ο δήμαρχος του Πόρτο. Είναι αυτός που ήρθε αντιμέτωπος με τα ποδοσφαιρικά συμφέροντα της πόλης του. Της ομάδας δηλ. της «Porto F.C.». Όταν η Πορτογαλία ανέλαβε τη διοργάνωση του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου ποδοσφαίρου, αποφασίστηκε η κατασκευή του γηπέδου «Dragao», σʼ αντικατάσταση του παλαιοτέρου γηπέδου «Das Antas», που έπαιζε η τοπική ομάδα του Πόρτο (πρωταθλήτρια Ευρώπης). Το δημαρχιακό συμβούλιο των συντηρητικών του Fernando Gomes, είχε δεχθεί το 2000, να γίνει το νέο στάδιο, σε μια περιοχή (στην περιφέρεια της πόλης), που προορίζονταν για πάρκο και σχολικές αίθουσες.

Όταν λοιπόν το 2001, εκλέχτηκε ο νέος δήμαρχος Rui Rio (σοσιαλδημοκράτης), ξεκίνησε ένα δικαστικό αγώνα εναντίον των συμφερόντων του ιδιοκτήτη της «Porto F.C.» Jorge Nuno Pinto da Costa, για την καταπάτηση του χώρου, που προορίζονταν για χώρος πρασίνου. Τον κυνήγησε για τις εμπορικές εγκαταστάσεις που έκτισε δίπλα στο νέο γήπεδο, για την αλλοίωση του περιβάλλοντος κλπ. Ας σημειωθεί, ότι ο πρόεδρος da Costa, θεωρείτο αδιαφιλονίκητα «persona grata» στην πορτογαλική κοινωνία, εξ αιτίας της πολιτικής και οικονομικής δύναμής του. Με μεγάλες διασυνδέσεις στην UEFA. O ανιδιοτελής δήμαρχος Rui Rio κέρδισε τη δίκη και μόλις τελείωσε το γήπεδο το Νοέμβριο του 2003 το έκλεισε!

Η κυβέρνηση του εξάσκησε μεγάλη πίεση γιατί σε 7 μήνες θα διεξάγονταν οι αγώνες του ευρωπαϊκού κυπέλλου (που νίκησε η Ελλάδα). Ο πρόεδρος της Κομισιόν Manuel Barroso, τον απείλησε, ότι θα κοπούν όλα τα κοινοτικά προγράμματα για την πόλη του Πόρτο! Τελικώς το γήπεδο λειτουργεί, με την προϋπόθεση να γκρεμιστούν όλα τα γύρω του σταδίου κτίσματα και να φυτεύουν. Μάλιστα έχει προβλέψει κονδύλιο γιʼ αυτό το σκοπό και η Ε.Ε. Ο λαός του Πόρτο στην πλειοψηφία του, στάθηκε με το μέρος του δημάρχου, παρά τους τραμπουκισμούς που του εξασκήθηκαν από τους οργανωμένους οπαδούς της Πόρτο (Super Dragoes και Colectivo Ultras 95). Στις εκλογές του 2005 επανεξελέγη πανηγυρικά!

του Μιχάλη Μιχελή