«Χρωστάµε σε αυτήν πόλη, για κάθε κτήριο που σηκώνουµε, το κοµµάτι πράσινο που της κλέψαµε»

Αυστριακός αρχιτέκτονας Hundertwasser.

27 Μαρτίου, 2009

Σχολιασμός σε επιστολή του Δήμου, που αφορά εκτεταμένη κοπή δέντρων στην Καπιτένεια.



Όλοι λένε ότι το πράστιο έχει χαλάσει, λες και είναι κάποιου είδους μοίρα να χαλάει …. 
Επειδή, όμως, σκεπτόμαστε ως πολίτες της Ευρωπαϊκής Κοινότητας (ευτυχώς ακόμα) και όχι ως πολίτες οικισμού προ του 1923, δεν πιστεύουμε στην μοιρολατρία, στείλαμε πέρυσι (!) στις 21 Μαρτίου 2008 (αρ. Πρωτ. 2301), στον Δήμαρχο κ. Παναγ. Βορριά τα παρακάτω ερωτήματα που αφορούσαν σε εκτεταμμένη κοπή δέντρων στην Καπιτένεια –αλλά κατ’ ουσίαν και όλο το μέλλον του Αγ. Στεφάνου






 Το γεγονός ότι αποψιλώθηκε σημαντική δασωμένη έκταση στην Καπιτένια, δείχνει ότι πράγματι εφαρμόζεται εκεί δόμηση με τους όρους «οικισμού προ του ‘23», πολύ δε περισσότερο αν δεχτούμε ότι εφαρμόστηκαν αυστηρά οι διαδικασίες που περιγράφονται στον έγγραφο-απάντηση του Δήμου.
Ειδικότερα, έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής:
1. Ο Δήμος χορηγεί, σε όσους επιθυμούν να χτίσουν, βεβαίωση ότι η εντός των ορίων του ’76 περιοχή του Αγ. Στεφάνου, έκτασης περίπου 3.500 στρέμματα, είναι «οικισμός προ του ‘23», βασιζόμενος σε έγγραφο του ΠΕΧΩΔΕ, ενώ το 1923 δεν υπήρχε καν «οικισμός». Πιστεύουμε ότι ο Δήμος θα έπρεπε να εξαντλήσει τις δυνατότητες για την προστασία του εντός των ορίων του ’76 υψηλού πρασίνου, το ταχύτερο το δυνατό
2. Για τη διάνοιξη του δρόμου πρόσβασης στο οικόπεδου που αποψιλώθηκε, πιστεύουμε ότι ο Δήμος είχε την υποχρέωση να οριοθετήσει τον δρόμο αυτόν με τον καλύτερο τρόπο για την πόλη και το φυσικό περιβάλλον.
3. Η αυτοψία του Δήμου και η καταμέτρηση – επισήμανση των προς κοπή πεύκων, αυτονόητα, αλλά και όπως συμπεραίνεται από το αρθρ. 15 παρ. 2 του Δημοτικού «Κανονισμού Καθαριότητας & προστασίας του Περιβάλλοντος» πρέπει να ακολουθηθεί από δεύτερη αυτοψία για να διαπιστωθεί η ορθή εφαρμογή της κοπής, πράγμα που δεν φαίνεται να έγινε, Χωρίς τη 2η αυτοψία η 1η είναι άρχηστη.
4. Δική μας εκτίμηση είναι (όπως φαίνεται και στη φωτογραφία) ότι κοπήκαν περισσότερα δέντρα από 49. Eφόσoν δεν αναφέρεται ότι έγινε δεύτερη αυτοψία, θεωρούμε ότι ο Δήμος δεν γνωρίζει πόσα δέντρα τελικά κόπηκαν.
5. Έχουν επιβληθεί ανταποδοτικά τέλη κοπής για τα «νόμιμα» κομμένα πεύκα;
6. Θα επιβληθεί άραγε η φύτευση ισάριθμων πεύκων με τα κομμένα; (Αρθρ. 15, παρ. 3 του Κανονισμού)
7. Το γενικό Ποεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ) δέχεται τα όρια ρου ’76 και ισχύει ως προς τις χρήσεις γης, όχι όμως ως προς του Συντελεστές Δόμησης και τα Ποσοστά Κάλυψης. Χρειάζεται «επικαιροποίηση», όπως προτείνει και ο αρμόδιος Οργανισμός Αθήνας –αριθ. Πρωτ. 485/5.3.08. Μέσω αυτής θα μπορούσαν να μειωθούν οι Συντελεστές Δόμησης και η Κάλυψη εις όφελος του φυσικού περιβάλλοντος και την ποιότητας ζωής μας. Αυτή είναι και η επίμονη πρόσταση της Επιτροπής Περιβάλλοντος, διότι η διαδικασία επικαιροποίησης του Γ.Π.Σ. είναι ασύγκριτα συντομότερη (περίπου 1 χρόνος) από την ανασύνταξη της Πολεοδομικής Μελέτης που υποστηρίζει ο Δήμος (αναρτήσεις, ενστάσεις, μελέτη εφαρμογής κλπ) –οπότε δεν θα έχει απομείνει τίποτε από το πράσινο του προαστίου μας. Η επικαιροποίηση του ΓΠΣ μπορεί να αρχίσει αμέσως μόλις αποφασίσει ο Δήμος.

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

EIMAI KAI ΕΓΩ ΚΑΤΟΙΚΟΣ ΤΗΣ ΚΑΠΙΤΕΝΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΩ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΜΕΡΑ ΜΕ ΤΗ ΜΕΡΑ, ΕΝΩ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΕΝΟΧΛΩ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΔΕΝΤΡΩΝ ΣΥΧΝΑ (ΦΥΣΙΚΑ, Ο ΔΗΜΟΣ ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΑ ΣΕ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ... ΕΥΤΥΧΩΣ ΠΟΥ Η ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΣΑΣ ΕΦΥΓΕ ΑΠΟ ΤΗΝ 'ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ....' ΠΟΥ ΔΕΙΧΝΕΙ ΟΤΙ ΜΙΑ ΟΜΑΔΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΑΠΟ ΠΙΣΩ. Ο ΔΗΜΟΣ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΤΙΠΟΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΣΤΡΕΨΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΠΙΤΕΝΙΑ. ΕΧΕΙ ΑΦΗΣΕΙ ΤΟ ΕΝΑΡ ΓΗΣ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ. ΓΙΑ ΤΑ ΒΑΦΤΙΣΙΑ ΜΑΛΙΣΤΑ ΕΠΩΝΥΜΗΣ ΤΗΛΕΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΡΙΑΣ, ΕΚΟΨΑΝ ΟΛΑ ΤΑ ΔΕΝΤΡΑ ΣΕ ΕΚΤΑΣΗ ΕΝΟΣ ΣΤΡΕΜΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΙΣΩΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΚΑΡΟΥΝ ΤΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΤΟΥΣ ΟΙ ΕΠΩΝΥΜΟΙ ΚΑΛΕΣΜΕΝΟΙ. ΣΤΟΝ ΟΙΚΙΣΜΟ ΤΗΣ ΠΑΘΙΑΚΑΚΗ ΕΧΟΥΝ ΜΕΙΝΕΙ 1-2 ΠΕΥΚΑ ΣΕ ΟΙΚΟΠΕΔΟ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 2 ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΦΥΤΕΥΣΗ (Ο ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΦΥΤΕΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΔΥΝΑΜΟΥΣ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΑΚΟΥΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ. ΧΩΡΟΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥ 400 ΜΕΤΡΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΠΙΤΕΝΙΑ ΕΧΕΙ ΒΓΕΙ ΣΤΟ ΣΦΥΡΙ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΕ 2 200ΆΡΙΑ ΟΙΚΟΠΕΔΑ!!!! ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΤΟΥ ΠΕΡΝΟΥΝ ΟΙ ΧΕΙΜΑΡΡΟΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΧΕΙΜΩΝΑ, ΟΠΟΤΕ ΟΠΟΙΟΣ ΤΟ ΑΓΟΡΑΣΕΙ ΕΙΝΑΙ ΙΝ FOR A VERY BIG SURPRISE, ΟΤΑΝ ΔΕΙ ΤΑ ΝΕΡΑ ΝΑ ΤΟΥ ΓΛΥΦΟΥΝ ΤΑ ΘΕΜΕΛΙΑ, ΕΝΩ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΤΙΜΗ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΕΙ ΟΙΚΟΠΕΔΟ ΛΙΓΟ ΠΑΡΑΠΕΡΑ....
ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ ΑΤΖΕΝΤΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΝ ΤΟΝ ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ... ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΤΗΣ ΚΑΠΙΤΕΝΙΑΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΣΗΜΕΙΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΑΚΟΜΗ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΟΥΝ; ΕΓΩ, ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ, ΚΑΙ Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΟΥ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΤΟΙΜΟΙ ΝΑ ΑΓΩΝΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΩΤΗΡΙΑ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΥ ΚΑΛΛΟΥΣ. ΠΟΙΟΣ ΑΛΛΟΣ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΤΕΘΕΙΜΕΝΟΣ ΝΑ ΑΓΩΝΙΣΤΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΒΡΟΝΤΟΦΩΝΑΞΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ (ΟΣΟ ΑΚΟΜΗ ΥΠΑΡΧΕΙ, ΓΙΑΤΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΡΥΘΜΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΣΕ ΜΕΡΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΕΙ ΜΕΙΝΕΙ ΟΥΤΕ ΠΡΑΣΙΝΟ ΟΥΤΕ ΤΙΠΟΤΕ...). ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΟΧΛΗΣΕΙΣ, ΑΣ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΟ, ΑΣ ΠΑΜΕ ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ, ΑΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΤΙ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΘΟΥΜΕ ... ΓΙΑΤΙ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΛΟΙΠΟ ΜΑΛΛΟΝ ΕΧΟΥΝ ΒΡΕΙ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΝΑ ΚΑΛΟΠΕΡΝΟΥΝ ΓΙΑ ΟΛΗ ΤΗΝ ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ.... (IF YOU SEE WHAT I MEAN!!!!!) ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΩΝΑ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥΣ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΣ ΜΑΣ!
ΚΧΙ

Ανώνυμος είπε...

Όποτε πρόκειται για μείωση συντελεστών και γενικά για πολεοδομικό νοικοκύρεμα, προκειμένου να περισωθεί λίγο πράσινο, ο Δήμαρχος γίνεται πολύ βαρύς. Μέχρι να [μην] μας απαντήσει για το εν λόγω οικόπεδο, όχι μόνο είχε τελειώσει η οικοδομή, αλλά κόπηκε κι όλη η Καπιτένεια. (καταλαβαίνουμε βέβαια ότι δέχεται πιέσεις από την «ευπαθή» τάξη των κατασκευαστών-μεσιτών, αλλά δεν περιμέναμε ποτέ να δείξει τόση «στοργή»). Έχουμε δουλέψει πάρα πολλές ώρες για μια άμεσα πραγματοποιήσιμη λύση. Οργανισμός Αθήνας, Γεν. Γραμ. ΥΠΕΧΩΔΕ..., όλοι συμφωνούν ότι απαιτείται άμεση επικαιροποίηση του ΓΠΣ. Είναι ο μόνος τρόπος για να μικρύνουν οι συντελεστές άμεσα. Και -δυστυχώς- μόνο ο Δήμαρχος μπορεί να το κινήσει. Αυτό το "δυστυχώς" είναι για όλους εμάς τους πολίτες με μόνα συμφέροντα την ποιότητα ζωής μας.
Ν.Τ.

Ανώνυμος είπε...

Aπό τον Δήμο Αγ. Στεφάνου, μας πληροφορούν για το Εναρ Γης τα παρακάτω:

Αγαπητοί φίλοι, σχετικά με το ΕΝΑΡ ΓΗΣ, ίσως να μην γνωρίζει ο σχολιαστής ότι, μετά από δικαστικούς αγώνες 2 χρόνων, η υπόθεση τελεσιδίκησε προς όφελος του Δήμου και των δημοτών. Έκλεισε οριστικά και δεν πρόκειται εκεί να ανοίξει παρόμοια δραστηριότητα.
Αυτό είπαμε και προεκλογικά στις συγκεντρώσεις στο Πνευματικό Κέντρο και στο εκκλησάκι του Αγ. Κωνσταντίνου, μαζί με αρκετούς συμπολίτες μας, όπως και στο πρόγραμμα μας. Το τηρήσαμε.

Άρα, όποιος αντιληφθεί το Έναρ Γης να λειτουργεί (Σαββατοκύριακο), τηλεφωνεί στο αστυνομικό τμήμα -υποθέτω πως είναι ενήμεροι να σπεύσουν. Το σχόλιο δικό μου. Νατ.

Ανώνυμος είπε...

To Εναρ Γης λειτουργησε ξανά πριν απο 2- 3 εβδομάδες. Ως γείτονας τους, σας ενημέρώνω ότι όταν διοργανώνουν εκδηλώσεις τοποθετούν τις πινακίδες 'Εναρ Γης' επάνω στην Περικλέους ή / και μπαλόνια, για να το βρουν οι προσκεκλημένοι. Αυτό συνέβη λοιπόν ξανά μέσα στον Μάρτιο.
Αφού λοιπόν ο Δήμος είχε την ευαισθησία να μας ενημερώσει για αυτή τους την επιτυχία (!;!;!) με το Έναρ Γης, θα έχει την ευαισθησία να μας ενημερώσει και για τις διαδικασίες που ακολουθεί και για το σχέδιο πόλης και για την προστασία του δάσους της Καπιτένιας;
ΚΧΙ

Ανώνυμος είπε...

...για το Εναρ Γης, όποιος το δει να λειτουργεί, τηλεφωνεί εκείνη τη στιγμή στο αστυνομικό τμήμα & στον Δήμο, εκ των υστέρων δεν γίνεται τίποτα.
Ν.Τ.