«Χρωστάµε σε αυτήν πόλη, για κάθε κτήριο που σηκώνουµε, το κοµµάτι πράσινο που της κλέψαµε»

Αυστριακός αρχιτέκτονας Hundertwasser.

03 Σεπτεμβρίου, 2009

Αγωγή κατά του ελληνικού Δημοσίου κατέθεσε ο ΔΣΑ

Ζητεί €10 εκατ. για παραλείψεις στην προστασία των δασών

Αποζημίωση, με ποσό 10 εκατ. ευρώ, για ηθική βλάβη είναι διατεθειμένος να ζητήσει από το ελληνικό Δημόσιο ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών (ΔΣΑ), μετά τις δασικές πυρκαϊές στην Αττική.
Σε εκδήλωση- παρέμβαση που διοργανώθηκε χθες, ο πρόεδρος του ΔΣΑ κ. Δ. Παξινός χαρακτήρισε «παράνομη» την «παράλειψη ουσιαστικής θεσμικής κατοχύρωσης του δασικού οικοσυστήματος» και εξήγησε ότι το ποσό της αποζημίωσης είναι συμβολικό και θα διατεθεί για την αγορά δένδρων για την αποκατάσταση των καμένων περιοχών.
Στην εκδήλωση συμμετείχε η ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος και η Πανελλήνια Ενωση Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων. Το «παρών» έδωσαν επίσης ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, το WWF, αλλά και πλείστοι όσοι φορείς, σχετικοί με την προστασία του περιβάλλοντος.
Με κύριο ζητούμενο την ολοκληρωμένη διαχείριση και με στόχο την κατάρτιση εθνικού σχεδίου για την πρόληψη και τη διαχείριση των δασικών πυρκαϊών, οι εκπρόσωποι των φορέων πρότειναν σειρά μέτρων θεσμικών, αλλά και επιχειρησιακών.
Εδωσαν μάλιστα ιδιαίτερη βαρύτητα στα επείγοντα μέτρα αποκατάστασης των εκτάσεων που έχουν πληγεί: μεταξύ άλλων, άμεση αεροφωτογράφιση όλων των καμένων, απομάκρυνση της καμένης και νεκρής βλάστησης, χαρτογράφηση της καείσας δασικής έκτασης και κήρυξή της άμεσα αναδασωτέας.
Oι ίδιοι υπερθεμάτισαν της σύστασης και λειτουργίας ενιαίου φορέα δασοπροστασίας, ενώ επέμειναν στη σύνταξη και κύρωση των δασικών χαρτών και του δασολογίου για όλη την Ελλάδα, άμεσα, στις πυρόπληκτες περιοχές.
Στα επιχειρησιακά- προγραμματικά μέτρα που εισηγήθηκαν κεντρικό ρόλο κατέχει η διαχρονική παρακολούθηση των καμένων- και για την προστασία από ενδεχόμενες αλλαγές στις χρήσεις γης, αλλά και για τη διευκόλυνση των παρεμβάσεων για την επαναφορά του οικοσυστήματος στην πρότερη κατάσταση.
Αποτύπωση ζήτησαν πάντως και ως προς τους τύπους της δασικής καύσιμης ύλης, καθώς και διαχείριση της τελευταίας με προγράμματα μείωσης- ελέγχου της συσσώρευσης βιομάζας, σε συνεργασία με τη Δασική Υπηρεσία και την Τοπική Αυτοδιοίκηση. «Το κόστος της δασοπυρόσβεσης υπερδιπλασιάστηκε, το δόγμα της μαζικής αεροπυρόσβεσης που εφάρμοσε το Πυροσβεστικό Σώμα απέδειξε τα όριά τουκαι οι πολίτες αισθάνονται απροστάτευτοι ακόμη και μερικά χιλιόμετραμακριά από το κέντρο της Αθήνας» τόνισαν χαρακτηριστικά. «Η έμφαση εξακολουθεί και δίδεται με σχεδόν δογματική προσήλωση στην καταστολή, ενώ απουσιάζει οποιαδήποτε πολιτική πρόληψης».
Με πυρήνα τον ρόλο των πολιτών, οι ίδιοι κατέστησαν σαφές ότι η ελληνική κοινωνία θα πρέπει να ενημερωθεί πληρέστερα και να ευαισθητοποιηθεί στην κατεύθυνση ανάληψης της ατομικής ευθύνης, παράλληλα με την ενίσχυση του εθελοντισμού, στην πρόληψη και προστασία των δασικών πυρκαϊών.
http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artId=286414&dt=03/09/2009

Επανέρχομαι και καταθέτω την πρόταση να κινηθούμε ανάλογα - και σε αυτό το επίπεδο (νομικοπολιτικό)- και στην πόλη μας. Δεν πρέπει να κοιμούνται ήσυχοι όσοι ασκούν σε τοπικό επίπεδο την εξουσία και δεν ανταποκρίνονται με τον ένα η άλλο τρόπο στις ευθύνες τους. Τόσο οι σημερινοί όσο και όσοι σκέπτονται να αναλάβουν τα ηνία της πόλης. Να λένε ..εδώ είναι Αγιος Στέφανος!

Δεν υπάρχουν σχόλια: