«Χρωστάµε σε αυτήν πόλη, για κάθε κτήριο που σηκώνουµε, το κοµµάτι πράσινο που της κλέψαµε»

Αυστριακός αρχιτέκτονας Hundertwasser.

08 Σεπτεμβρίου, 2009

Αν κάποιοι έκαναν σωστά την δουλιά τους!


Καθαρισμός ρέματος Αγ. Παρασκευής
και του περιαστικού δάσους Αγ. Στεφάνου


15 ημέρες ΠΡΙΝ ΜΠΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΠΕΡΙΟΔΟ (μετά την καταστρεπτική πυρκαγιά, που έπληξε και την πόλη μας,) μετά τις συνεχείς παρεμβάσεις του Δήμου Αγ. Στεφάνου στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, σήμερα το πρωϊ ξεκίνησε ο καθαρισμός του περιαστικού μας δάσους ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΥΓΗ-ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ ΚΙΝΔΥΝΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ (και η δημιουργία κορμοφραγμάτων για τη συγκράτηση των εδαφών και την αποφυγή πλημμυρικών φαινομένων).

Δεκάδες ΕΡΓΑΤΕΣ (δασεργάτες και υλοτόμοι) ανέλαβαν εργασία στις ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΜΕΝΕΣ (καμένες περιοχές).

Οι ενέργειες αυτές αποδεικνύουν έμπρακτα την αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεων του Δήμου μας.


Επεξηγήσεις:
Το κείμενο αποτελεί μήνυμα του Δήμου Αγίου Στεφάνου

ΜΕ ΚΟΚΚΙΝΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΕΦΑΛΑΙΑ είναι η δική μας προσθήκη και επιθυμία....

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ευτυχώς που έχουμε τσακάλι δήμαρχο! έτσι θέλει να μας κάνει να πιστεύσουμε η ...προπαγάνδα...του Δήμου.
Δείτε το δημοσίευμα και πείτε μου...όλοι οι Δήμαρχοι έκαναν αποτελεσματικές ενέργειες; μήπως άλλοι έτρεξαν για όλη την καμμένη περιοχή - και λόγω εκλογών φυσικά - (ΥΠΕΧΩΔΕ, ΝΟΜΑΡΧΙΑ..κλπ) και οι δικοί μας, μας δουλεύουν για τις ικανότητες του ΜΕΓΑΛΟΥ ΤΙΜΟΝΙΕΡΗ κ. ΒΟΡΡΙΑ;
Αντιπλημμυρικά σε έξι μέτωπα

 Εχουν ήδη αρχίσει οι εργασίες στις πυρόπληκτες περιοχές της βορειοανατολικής Αττικής
Του Γιωργου Λιαλιου
Αντιπλημμυρικά έργα σε έξι μέτωπα έχουν ξεκινήσει τις τελευταίες ημέρες στις πυρόπληκτες περιοχές της βορειοανατολικής Αττικής. Οι εργασίες περιλαμβάνουν την κατασκευή αναβαθμίδων, για τη συγκράτηση του εδάφους και τον καθαρισμό ρεμάτων. Ταυτόχρονα, δασεργάτες κόβουν τους καμένους κορμούς για να κατασκευάσουν φυσικά αναχώματα στις καμένες πλαγιές. Τις εργασίες ανέθεσε το ΥΠΕΧΩΔΕ στις μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες της χώρας, όπως είχε πράξει και πρόπερσι στην περίπτωση των καταστροφών στην Ηλεία.
Τις τελευταίες ημέρες έχει ξεκινήσει η κατασκευή αντιπλημμυρικών και αντιδιαβρωτικών έργων στα πιο επικίνδυνα σημεία στη βορειοανατολική Αττική: στον Μαραθώνα και τον Αγιο Στέφανο, στη Ραφήνα, στη Νέα Μάκρη, στο Γραμματικό και στο Καπανδρίτι. Τα συνεργεία εστιάζουν αυτές τις ημέρες στις περιοχές γύρω από τη λίμνη του Μαραθώνα, όπου πρόκειται να κατασκευαστούν περίπου 30-40 αναβαθμίδες για τη συγκράτηση του εδάφους, ενώ έχει ξεκινήσει ο καθαρισμός του ρέματος Βρανά. Στη Ραφήνα και τον Αγιο Στέφανο, στις περιοχές που κάηκαν για τρίτη φορά μετά τις πυρκαγιές του 1995 και 1998 πρόκειται να καθαριστούν οι περίπου 90 αναβαθμίδες που είχαν τότε κατασκευαστεί και να προστεθούν μόνο 3-4 νέες. Κι αν στις βροχές των τελευταίων ημερών δεν υπήρξε πρόβλημα, καθώς η διψασμένη γη απορρόφησε όλο το νερό, οι ειδικοί θεωρούν δεδομένο ότι τον χειμώνα θα υπάρξουν σοβαρά πλημμυρικά φαινόμενα στις πυρόπληκτες περιοχές. «Η λεκάνη του Μαραθώνα θα αντιμετωπίσει τα πιο σοβαρά προβλήματα, καθώς βρίσκεται χαμηλά και έχει αρκετά ρέματα», εξηγεί στην «Κ» ο κ. Ανδρέας Νικολόπουλος, διαχειριστής της εταιρείας ΕΝΜ ΕΠΕ Σύμβουλοι Μηχανικοί, μια από τις ειδικευμένες εταιρείες που μελετούν και καθοδηγούν τις επείγουσες επεμβάσεις στην περιοχή (τα έργα υλοποιούν, όπως ήταν επόμενο, συνεργεία των μεγάλων κατασκευαστικών όπως ΑΚΤΩΡ, J&P AVAX, ΑΤΤΙΚΑΤ κ.ά., λύση που το ΥΠΕΧΩΔΕ επέλεξε και προ διετίας στην Ηλεία). «Χρειάζεται επειγόντως να κατασκευαστούν δύο αντιπλημμυρικά φράγματα στα ρέματα Αγίας Τριάδας και Οινόης, που σχηματίζουν το ρέμα της Χαράδρας για να ανακοπεί η ορμή του νερού. Επίσης πρέπει να συνδεθεί το αντιπλημμυρικό φράγμα της Ραπεντόζας με τον αγωγό των ομβρίων».
Σημαντικό εμπόδιο
Ωστόσο η καταπάτηση και η επίχωση των ρεμάτων στις πυρόπληκτες περιοχές αποδεικνύεται σημαντικό εμπόδιο στη σωστή αντιπλημμυρική προστασία τους. «Ειδικά τα ρέματα της Νέας Μάρκης και του Μαραθώνα είναι καταπατημένα και το νερό δεν θα βρίσκει διόδους. Κανονικά θα έπρεπε τα αυθαίρετα στα ρέματα να κατεδαφιστούν με κατεπείγουσες διαδικασίες, αλλά είναι δύσκολο να πάρει κάποιος την ευθύνη», εκτιμά ο κ. Νικολόπουλος.
Στα πυρόπληκτα εστάλησαν και δασεργάτες από τη βόρεια και κεντρική Ελλάδα, οι οποίοι θα κατασκευάσουν κορμοδέματα και κλαδοπλέγματα. Οι κατασκευές αυτές, με πρώτη ύλη τους καμένους κορμούς, θα συγκρατήσουν χώμα και φερτά υλικά στο ενδεχόμενο ισχυρών βροχοπτώσεων.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_1_10/09/2009_328725