«Χρωστάµε σε αυτήν πόλη, για κάθε κτήριο που σηκώνουµε, το κοµµάτι πράσινο που της κλέψαµε»

Αυστριακός αρχιτέκτονας Hundertwasser.

21 Οκτωβρίου, 2010

Φυτεύουν 108.000 τ.μ. μπετόν στην Πάρνηθα


Σχεδόν δυόμισι Malls σε μέγεθος σχεδιάζουν να «φυτέψουν» στις Αφίδνες, στον αυχένα μέσα στον εθνικό δρυμό της Πάρνηθας, τον μόνο που εξασφαλίζει την ανανέωση του ατμοσφαιρικού αέρα από τη βόρεια πλευρά του Λεκανοπεδίου.

Οι περιβαλλοντικοί όροι, που είναι απαραίτητοι για επενδύσεις μεγάλης κλίμακας και είχαν εγκριθεί με παλαιότερη υπουργική απόφαση, έληξαν το 2009.
Πληροφορίες ωστόσο, που έφτασαν ώς τους αρμοδίους στη Νομαρχία Ανατολικής Αττικής, αναφέρουν ότι γίνονται προσπάθειες να δοθεί παράταση. Λέγεται μάλιστα ότι υπάρχει θετική εισήγηση από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, στο όνομα της προώθησης της επένδυσης και της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.
Με βάση τα στοιχεία που έχουν ανακοινωθεί, σε 216 στρέμματα στο παλιό λατομείο προβλέπεται να κατασκευαστεί Τεχνόπολη, με κτίρια συνολικής επιφάνειας 108.000 τετραγωνικών και προοπτική να στεγαστούν επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας. Υπάρχουν νεότερες πληροφορίες για περισσότερα τετραγωνικά δομημένης επιφάνειας, η οποία θα διατεθεί για άλλες χρήσεις (π.χ. εμπορικά κέντρα).
Να σημειωθεί ότι, παρά τη ρητή διάταξη του νόμου, δεν έχει προχωρήσει η αποκατάσταση του ανενεργού νταμαριού. Οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές έχουν υπολογίσει ότι οι μετακινήσεις των εργαζομένων και των επισκεπτών θα ξεπεράσουν τις 7.000 την ημέρα. Παρά την επιβάρυνση που θα προκαλέσουν στην εθνική οδό, αλλά και στο τοπικό δίκτυο, δεν έχει εκπονηθεί κυκλοφοριακή μελέτη.
Ο χώρος της Τεχνόπολης στις Αφίδνες είχε εξαιρεθεί από το διάταγμα του 2007, που είχε θεσμοθετήσει το τότε υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ, μετά την καταστροφική πυρκαγιά στην Πάρνηθα.
Έναν χρόνο μετά και μέσα στον Αύγουστο, είχε προωθήσει χωριστό διάταγμα που περιλάμβανε τις περισσότερες από τις χρήσεις για τις οποίες είχαν εκφραστεί αντιρρήσεις από το Ε' Τμήμα του συνταγματικού δικαστηρίου.
Το νομαρχιακό συμβούλιο, με νέα απόφαση, εκφράζει την πλήρη αντίθεσή του στα σχέδια στον ορεινό όγκο της Πάρνηθας, που έχει πληγεί καίρια από τις πυρκαγιές του 2007 και του 2009. Μαζί με τις γύρω κοινότητες έχει προσφύγει στο ΣτΕ. Η συνεδρίαση είχε οριστεί για τις 6 Οκτωβρίου, αλλά μετατέθηκε για τις αρχές Δεκεμβρίου.
«Αν προχωρήσει το θέμα, είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε νέα προσφυγή για να προστατεύσουμε την Πάρνηθα», δήλωσε στην «Ε» ο νομάρχης Ανατολικής Αττικής Λεωνίδας Κουρής, ο οποίος ζητεί στο πλαίσιο του νέου Ρυθμιστικού να προστατευτεί η ευρύτερη περιοχή που χαρακτηρίζεται ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Υπογραμμίζει ότι η οικοδόμηση του ακινήτου θα αλλοιώσει το φυσικό περιβάλλον και θα έχει δυσμενείς περιβαλλοντικές επιπτώσεις σε ολόκληρο το Λεκανοπέδιο.
Η «Ε» επικοινώνησε με αρμοδίους στον Οργανισμό Αθήνας, οι οποίοι επιφυλάχτηκαν να τοποθετηθούν αναμένοντας την απόφαση του ΣτΕ.
http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=20/10/2010&id=215339

Δεν υπάρχουν σχόλια: