«Χρωστάµε σε αυτήν πόλη, για κάθε κτήριο που σηκώνουµε, το κοµµάτι πράσινο που της κλέψαµε»

Αυστριακός αρχιτέκτονας Hundertwasser.

23 Οκτωβρίου, 2010

Ο ΠΟΙΗΤΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΕΜΠΕΙΡΙΚΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΟΓΙΑΤΙ


«… Στο γράμμα σου της περασμένης Τρίτης είπες τη λέξη Μπογιάτι. Αχ! Αφτή η λέξη που ονομάζει ένα τέτοιο τόπο. Μόλις την ακούσω έχω μπροστά στα μάτια μου, όπου κι αν είμαι όπου κι αν βρίσκουμαι, το μικρό εκείνο χωριουδάκι. Το χωριουδάκι της Αττικής γης. Το χωριουδάκι που είναι ξαπλωμένο ήσυχα και απαλά σένα κάμπο μέσα, με δασοσκέπαστους λόφους, με πλατανοσπαρμένες ρεματιές. Χωράφια ρεματιές και δάση πόσο μας είναι γνωστά, αγαπητό αδέρφι.
Δε θα υπάρχει μονοπάτι, όσο χορταριασμένο και νάναι, που δε θα περάσαμε κάποια μέρα σιγοτραγουδώντας… Σαν ξαναπεράσουμε καμιά φορά από κει, ανάμεσα από τα πεφκένια δάση, καμιά ώρα, κανένα ηλιόλουστο πρωί, πατώντας τα ίδια μονοπάτια μετρώντας τα με βήμα αντρικό, μα με καρδιά παιδιώ πάντα, θα ακούσουμε τα δέντρα να μας ψιθυρίζουνε γλυκά γλυκά ιστορίες που παλιού καιρού…» Lausanne 6-2-1922, Ανδρέας Εμπειρίκος.
Η Πολεοδομία Καπανδριτίου χορήγησε άλλη μια άδεια οικοδομής και κοπής δέντρων.
Φυσικά πάντα με τη σύμφωνη γνώμη του Δήμου Αγίου Στεφάνου.
Δεν πρόλαβαν να εξαφανίσουν τα θύματα της νύχτας! Έκοψαν ανενόχλητοι εκατοντάδες δέντρα. Άφησαν ένα για ενθύμιο του δάσους!
Ο δρόμος αυτός είχε χαραχτεί για να περνούν γαϊδουράκια! Τόσα χρόνια χωρίς κανένα έργο υποδομής…
Εδώ βλέπουμε το νέο «εμπορικό κέντρο» που κατασκευάστηκε (μόνο στη φαντασία ορισμένων) πάνω στο δρόμο, στο σταθμό των τρένων.

Στα ψηφοδέλτια των επικείμενων εκλογών συμπεριλαμβάνονται αρκετοί υποψήφιοι «ντόπιοι» που, χρόνια τώρα, συμμετέχουν ενεργά στη συνεχιζόμενη υποβάθμιση της περιοχής· δεν φρόντισαν να ισχυροποιήσουν τα νέα όρια του οικισμού αφήνοντας εκτεθειμένους εκατοντάδες μικρούς ιδιοκτήτες που έπεσαν θύματα της αδιαφορίας της πολιτείας (Αγία Παρασκευή – Άγιος Στέφανος – Άνοιξη).
Επίσης, στα ίδια ψηφοδέλτια υπάρχουν και οι «ξένοι»· Έτσι όπως αποκαλούν οι ντόπιοι όλους εμάς που ήρθαμε στον Άγιο Στέφανο και επενδύσαμε όχι μόνο τα χρήματά μας αλλά, κυρίως, την ευαισθησία και τα όνειρά μας για μια καλύτερη ζωή.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

μα, όλα αυτά είναι ψιλά γράμματα. Εδώ ρε παιδιά έχουμε να κάνουμε με ΑΕΙΦΟΡΙΑ, με Πράσινη Ανάπτυξη, με τον Ρυπαίνων που πλερώνει (τον ξεπαραδιάσαμε, δείξτε ένα έλεος) έχουμε να κάνουμε με σοβαρές δηλώσεις, το καταλαβαίνετε; Eδώ θα κάνουμε έναν ακόμα Πολεοδομικό Σχεδιασμό, ρε παιδιά, κάθε τέσσερα χρόνια κάνουμε κι από έναν, κι εσείς ακόμα να μείνετε ευχαριστημένοι; πλάκα κάνετε;

Ανώνυμος είπε...

προσέγγιση αρκετά σχηματική και αποπροσανατολιστική η διάκριση "παλιών" και 'νέων"...έχει σημαντικό βαθμό ρεαλιστικής ανάλυσης,,,αλλά ας μην χάνουμε από τον ορίζοντα της σκέψης μας πως "βιαστές" της φύσης, της αισθητικής και του δημοσίου συμφέροντος υπάρχουν αρκετοί και στον χώρο των ¨νέων" κατοίκων...ας δείτε και τις ταξικές, κοινωνιολογικές και ιδεολογικο-πολιτικές παραμέτρους -διαστάσεις του προβλήματος!...Σας λέει κάτι πχ η περίπτωση ΠΑΠΑΓΛΑΣΤΡΑ?..."Νέος"?...μέλος της διοίκησης της επιτροπής σας αν δεν κάνω λάθος-άραγε με ποιές περγαμηνές για το περιβάλλον?, υποψήφιος μαζί με τα κατεξοχήν στελέχη του τοπικού οικονομικο-οικοδομικού-"αναπτυξιακού' κατεστημένου που κατέστρεψε τον τόπο και φούσκωσε την τσέπη του?....ΘΕΛΕΙ ΑΡΕΤΗ ΚΑΙ ΤΟΛΜΗ...ΚΑΛΕΣ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ...ΕΙΣΘΕ ΟΜΩΣ ΕΓΚΡΙΤΟΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΜΕ ΘΕΣΗ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ...ΓΙ ΑΥΤΟ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΑΚΟΜΗ ΚΑΠΟΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΑΥΤΟΚΡΙΤΙΚΗ ΑΠΟ ΕΝΤΙΜΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΣΤΙΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΣΑΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΦΕΡΑΝ ΟΜΩΣ ΜΕ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΟΙΚΤΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥΣ...ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΟ ΣΥΝΟΘΥΛΕΥΜΑ ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ ΤΟ 2006!ΤΩΡΑ ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ Η ΤΑ ΠΡΟΒΕΒΛΗΜΕΝΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΗΣ? ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ Η ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΘΕΣΗ?
...Ο Ανεξάρτητος φίλος σας...