«Χρωστάµε σε αυτήν πόλη, για κάθε κτήριο που σηκώνουµε, το κοµµάτι πράσινο που της κλέψαµε»

Αυστριακός αρχιτέκτονας Hundertwasser.

04 Μαΐου, 2009

Οι χωματερές απειλή για τα δάση -και φέτος μεγαλύτερη, λόγω πυκνής βλάστησης..




O διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κεντρικής Μακεδονίας, αντιστράτηγος Κώστας Κεσαπίδης, προειδοποίησε πως οι φετινές βροχοπτώσεις είχαν ως αποτέλεσμα υψηλή και πυκνή βλάστηση, επισημαίνοντας την ανάγκη σοβαρών καθαρισμών σε δρόμους και δάση. http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=39598
Το δάσος του Αγ. Στεφάνου είναι γεμάτο μπάζα και σκουπίδια, με διαρκώς αυξητικές τάσεις. Nα μην πούμε ότι μετά από κάθε μπάμπεκιου, το ξέφωτο κάτω από την Αγ. Τριάδα, μετατρέπεται κυριολεκτικά σε σκουπιδότοπο (στη φωτογραφία: έπιασαν τον Μάι, άφησαν τα σκουπίδια), γιατί θα γίνουμε βαρετοί. Να πούμε μόνο ότι τα μπάζα και τα σκουπίδια στα βορειότερα των προαστίων, όπως του Αγ. Στεφάνου, πληθαίνουν επικίνδυνα, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται μικρές (για εφέτος) χωματερές εκεί που κατ' εξακολούθηση ρίχνονται τα μπαζο-σκουπίδια.
Να πως μετατρέπεται μια χωματερή σε εμπρηστικό μηχανισμό:
«Το κορυφαίο στρώμα της χωματερής εκτίθεται στις ακτίνες του ήλιου. Με τη θερμότητα και την ακτινοβολία όλο το υλικό εκεί αποξηραίνεται. Καθόλου υγρασία σημαίνει ότι τα βακτηρίδια δεν μπορούν να πολλαπλασιαστούν καθόλου. Άλλοι οργανισμοί όμως όπως τα έντομα, αρουραίοι μπορούν ακόμα να επιζήσουν και σκάβοντας μέσα στον σωρό να φάνε τις οργανικές ουσίες αλλά αυτοί δεν συμβάλλουν σημαντικά στη θερμότητα. Όμως, τα ξηρά υλικά τα περισσότερα από τα οποία είναι κακοί αγωγοί της ηλεκτρικής ενέργειας (ξύλο, χαρτί, γυαλί, πλαστικό) μπορούν να πάρουν ηλεκτρικά φορτία μέσω της τριβής το ένα με το άλλο ειδικά σε μια θυελλώδη ημέρα που ενισχύει την κίνηση στο κορυφαίο στρώμα. Η έλλειψη υγρασίας σημαίνει χαμηλή αγωγιμότητα και τα στατικά φορτία μπορούν να αυξηθούν και να γίνουν αρκετά μεγάλα (χιλιάδες βολτ) παράγοντας μικρούς σπινθήρες. Αυτό είναι ένα πολύ γνωστό φαινόμενο. Εάν βγάλετε το πουλόβερ σας σε ένα ξηρό σκοτεινό δωμάτιο βλέπετε μια αίγλη καθώς μικροί σπινθήρες σχηματίζονται μεταξύ αυτού και των εσωρούχων σας. Αυτοί οι σπινθήρες (στην χωματερή) είναι επαρκείς για να ανάψουν κάτι πολύ εύφλεκτο όπως το αναβλύζον μεθάνιο αέριο και να παράγουν μικρές φλόγες που στην σειρά τους θα μπορούσαν να ανάψουν τους εξατμιζόμενους διαλύτες. Με τη σειρά τους αυτές οι φλόγες θα μπορούσαν να μεταφερθούν σε κάτι στερεό όπως χαρτιά, κλαδίσκους, πλαστικά που είναι αποξηραμένα και ζεστά στο κορυφαίο στρώμα της χωματερής.» (http://forestfiresingreecegr.blogspot.com/)

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

εχετε δίκιο...ειδικά στην Πλάτωνος συνεχίζεται η 'παράδοση' να αφήνει ο καθένας ασυνείδητος ότι θέλει και ότι του περισσεύει..ο κίνδυνος πραγματικά είναι μεγάλος, δίπλα στον οικιστικό ιστό της πόλης μας-
..εδώ και λίγες μέρες μάλιστα, λίγα μέτρα από το σημείο που σταματά η "άσφαλτος" της προηγούμενης δημοτικής αρχής και "κτίζει" ένας ακόμη..... ευτυχισμένος συνδημότης μας πάνω στον προηγούμενο(!)(που πωλεί η/και ενοικιάζει εάν ενδιαφέρεσθε)
κάτι βρωμάει έντονα!!!!μάλλον κάποιο "ζωάκι" πέταξαν μέσα σε σακκούλες....μου κάνει εντύπωση που ακόμη εκεί είναι! δεν ενημέρωσα κανένα...να δώ αν κάποιοι αλλοι θα ενδιαφερθούν ...μα τίποτε; δεν το λέω τυχαία, γιατί την μέρα που έπεσε στην αντίληψη μου , λίγα λεπτά μετά από μένα έκαναν τον περίπατο τους (ΤΗΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΒΔΟΜΑΔΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ 1 ΜΑΗ)παράγοντες της πόλης και του Δήμου....!!! Ακόμη δυστυχώς εκεί είναι...σκουπίδια, ψοφίμια...και η αδιαφορία μας!
ΦΧ