
Όλοι λένε ότι το πράστιο έχει χαλάσει, λες και είναι κάποιου είδους μοίρα να χαλάει ….
Επειδή, όμως, σκεπτόμαστε ως πολίτες της Ευρωπαϊκής Κοινότητας (ευτυχώς ακόμα) και όχι ως πολίτες οικισμού προ του 1923, δεν πιστεύουμε στην μοιρολατρία, στείλαμε πέρυσι (!) στις 21 Μαρτίου 2008 (αρ. Πρωτ. 2301), στον Δήμαρχο κ. Παναγ. Βορριά τα παρακάτω ερωτήματα που αφορούσαν σε εκτεταμμένη κοπή δέντρων στην Καπιτένεια –αλλά κατ’ ουσίαν και όλο το μέλλον του Αγ. Στεφάνου


Το γεγονός ότι αποψιλώθηκε σημαντική δασωμένη έκταση στην Καπιτένια, δείχνει ότι πράγματι εφαρμόζεται εκεί δόμηση με τους όρους «οικισμού προ του ‘23», πολύ δε περισσότερο αν δεχτούμε ότι εφαρμόστηκαν αυστηρά οι διαδικασίες που περιγράφονται στον έγγραφο-απάντηση του Δήμου.
Ειδικότερα, έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής:
1. Ο Δήμος χορηγεί, σε όσους επιθυμούν να χτίσουν, βεβαίωση ότι η εντός των ορίων του ’76 περιοχή του Αγ. Στεφάνου, έκτασης περίπου 3.500 στρέμματα, είναι «οικισμός προ του ‘23», βασιζόμενος σε έγγραφο του ΠΕΧΩΔΕ, ενώ το 1923 δεν υπήρχε καν «οικισμός». Πιστεύουμε ότι ο Δήμος θα έπρεπε να εξαντλήσει τις δυνατότητες για την προστασία του εντός των ορίων του ’76 υψηλού πρασίνου, το ταχύτερο το δυνατό
2. Για τη διάνοιξη του δρόμου πρόσβασης στο οικόπεδου που αποψιλώθηκε, πιστεύουμε ότι ο Δήμος είχε την υποχρέωση να οριοθετήσει τον δρόμο αυτόν με τον καλύτερο τρόπο για την πόλη και το φυσικό περιβάλλον.
3. Η αυτοψία του Δήμου και η καταμέτρηση – επισήμανση των προς κοπή πεύκων, αυτονόητα, αλλά και όπως συμπεραίνεται από το αρθρ. 15 παρ. 2 του Δημοτικού «Κανονισμού Καθαριότητας & προστασίας του Περιβάλλοντος» πρέπει να ακολουθηθεί από δεύτερη αυτοψία για να διαπιστωθεί η ορθή εφαρμογή της κοπής, πράγμα που δεν φαίνεται να έγινε, Χωρίς τη 2η αυτοψία η 1η είναι άρχηστη.
4. Δική μας εκτίμηση είναι (όπως φαίνεται και στη φωτογραφία) ότι κοπήκαν περισσότερα δέντρα από 49. Eφόσoν δεν αναφέρεται ότι έγινε δεύτερη αυτοψία, θεωρούμε ότι ο Δήμος δεν γνωρίζει πόσα δέντρα τελικά κόπηκαν.
5. Έχουν επιβληθεί ανταποδοτικά τέλη κοπής για τα «νόμιμα» κομμένα πεύκα;
6. Θα επιβληθεί άραγε η φύτευση ισάριθμων πεύκων με τα κομμένα; (Αρθρ. 15, παρ. 3 του Κανονισμού)
7. Το γενικό Ποεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ) δέχεται τα όρια ρου ’76 και ισχύει ως προς τις χρήσεις γης, όχι όμως ως προς του Συντελεστές Δόμησης και τα Ποσοστά Κάλυψης. Χρειάζεται «επικαιροποίηση», όπως προτείνει και ο αρμόδιος Οργανισμός Αθήνας –αριθ. Πρωτ. 485/5.3.08. Μέσω αυτής θα μπορούσαν να μειωθούν οι Συντελεστές Δόμησης και η Κάλυψη εις όφελος του φυσικού περιβάλλοντος και την ποιότητας ζωής μας. Αυτή είναι και η επίμονη πρόσταση της Επιτροπής Περιβάλλοντος, διότι η διαδικασία επικαιροποίησης του Γ.Π.Σ. είναι ασύγκριτα συντομότερη (περίπου 1 χρόνος) από την ανασύνταξη της Πολεοδομικής Μελέτης που υποστηρίζει ο Δήμος (αναρτήσεις, ενστάσεις, μελέτη εφαρμογής κλπ) –οπότε δεν θα έχει απομείνει τίποτε από το πράσινο του προαστίου μας. Η επικαιροποίηση του ΓΠΣ μπορεί να αρχίσει αμέσως μόλις αποφασίσει ο Δήμος.